Περικοπές συντάξεων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Περικοπές συντάξεων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Περικοπές συντάξεων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι δύο θέματα άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Όσο περισσότερο καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή τόσο περισσότερα έσοδα έχει το κράτος. Συνεπώς τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη για περικοπές συντάξεων. Η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική διότι η πάταξη της φοροδιαφυγής όχι μόνο φέρνει στο κράτος έσοδα αλλά του δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Για παράδειγμα τα αυξημένα έσοδα οδηγούν σε χαμηλότερες εισφορές. Και οι χαμηλότερες εισφορές προκαλούν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από την έλλειψη ανάγκης για περικοπές συντάξεων. Το σημαντικό όφελος από τις χαμηλότερες εισφορές είναι η προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα φέρουν και άλλες εισφορές. Και βεβαίως όσο περισσότεροι εργαζόμενοι δυνάμεις φορές τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη για μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις των απομάχων της ζωής.

Πόσο ωφέλησαν την οικονομία οι περικοπές συντάξεων

Αδιαμφισβήτητα οι περικοπές συντάξεων δημιούργησαν ένα κέρδος για τα έσοδα του Ελληνικού κράτους. Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι δανειστές της χώρας μας επέμειναν να γίνουν οι περικοπές συντάξεων το 2012. Το κέρδος από τις μειώσεις συντάξεων ανέρχεται σε 740 ευρώ ετησίως. Αυτό είναι το χρηματικό ποσό το οποίο παραμένει στα ταμεία του κράτους και δεν πηγαίνουν στις τσέπες των συνταξιούχων. Βέβαια είναι άδικο για τους συνταξιούχους και για αυτό υπάρχουν πολλές αγωγές και πολλές ενστάσεις. Οι ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα καθώς και για τις περικοπές συντάξεων απασχόλησαν και απασχολούν τα ελληνικά δικαστήρια.

Γιατί μειώσεις συντάξεων και όχι άλλα μέτρα

Κατά τη γνώμη μας οι δανειστές προτίμησαν να γίνουν μειώσεις συντάξεων και όχι άλλα μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων διότι είναι η πιο σίγουρη πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος. Δυστυχώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι οι πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες δεν μπορούν παρά να μη δηλώσουν το 100% των χρημάτων που λαμβάνουν από το μισθό ή από τη σύνταξη. Είναι πως είναι εύκολο για το κράτος να πάρει ένα ποσοστό από αυτά ως περικοπές συντάξεων ή ως μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Επαναλαμβάνουμε ότι το σημαντικό εδώ είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να πάρει το κράτος τα χρήματα αλλά και η βεβαιότητα με την οποία θα τα πάρουμε τα χρήματα. Αυτό όμως είναι άδικο για αυτό το λόγο υπάρχουν πολλές αγωγές μονίμων υπαλλήλων. Όπως επίσης μεγάλο πλήθος από αγωγές για δώρα και επιδόματα αδείας. Διότι το κράτος κινείται με γνώμονα τα σίγουρα έσοδα και όχι με γνώμονα τα πιο δίκαια έσοδα.

Πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις μειώσεις συντάξεων

Σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στον τύπο και στο διαδίκτυο η απώλεια εσόδων του ελληνικού κράτους από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως. Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο αυτό είναι περίπου το ποσό το οποίο κράτησε το κράτος τα ταμεία του μη αποδίδοντας το ποσό το οποίο αφαιρέθηκε ως περικοπή από τις συντάξεις.

Με άλλα λόγια το κέρδος του κράτους από τις μειώσεις συντάξεων ισούται με το κέρδος που θα μπορούσε να είχε το κράτος εάν καταπολεμούσε το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Περικοπές συντάξεων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι δυο ισοδύναμα προβλήματα. Βεβαίως όσο παρατηρεί κανείς τα αδύνατα σημεία της Ελληνικής οικονομίας θα βρίσκει όλο και περισσότερα ισοδύναμα για τις μειώσεις συντάξεων.

Για παράδειγμα εάν αυτή η πληροφορία ήταν γνωστή στην Ελληνική κυβέρνηση το 2012 θα μπορούσα να τη χρησιμοποιήσει ως όπλο απέναντι στους δανειστές. Δηλαδή θα μπορούσε να επιβάλει τη φορολογία στα λαθραία τσιγάρα και να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων. Περικοπές συντάξεων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συνέονται στενά μεταξύ τους..

Ποιες περικοπές συντάξεων έγιναν

Σε γενικές γραμμές όλων των ειδών οι απόμαχοι της ζωής ήταν περικοπές συντάξεων στα ποσά που ελάμβαναν κάθε μήνα. Αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε τις περικοπές συντάξεων χηρείας διότι στέρησαν τη σύνταξη από αρκετά μεγάλο πλήθος δικαιούχων λόγω του ορίου ηλικίας. Μεγάλες περικοπές συντάξεων δημοσίου αλλά και μειώσεις συντάξεων εφκα και ΙΚΑ δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε πολύ μεγάλο πλήθος ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.

Σε άλλα άρθρα μας έχουν αναφέρει για τις δικαστικές διαμάχες που αφορούν τις μειώσεις συντάξεων ΕΟΠΥΥ όπως επίσης και ειδικές περιπτώσεις μειώσεων στις συντάξεις. Σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ανήκουν οι μειώσεις συντάξεων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος όπως και οι περικοπές συντάξεων ΝΑΤ. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις επικουρικές συντάξεις ΕΤΕ.

Αναδρομικά συντάξεων

Σε κάθε περίπτωση που οι περικοπές συντάξεων κρίνονται αντισυνταγματικές τότε οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν και να πάρουν πίσω τα χαμένα χρήματα. Πρόκειται για τα αναδρομικά συντάξεων. Υπάρχουν κάποιες ομάδες δικαιούχων οι οποίες ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Εδώ ανήκουν τα αναδρομικά συνταξιούχων αστυνομικών και γενικότερα τα αναδρομικά ένστολων αποστράτων. Ηδη από το 2018 υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα αναδρομικά ένστολων.

Βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις που αφορούν αναδρομικά επιστροφή ΙΚΑ. Όπως επίσης εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις για αναδρομικα επιστροφή εφκα και αναδρομικά επιστροφή δημοσίου. Τα αναδρομικά συντάξεων είναι πόσα για τα οποία πλήρωναν οι απόμαχοι της ζωής για όσα χρόνια ήταν εργαζόμενοι και είναι άδικο να τα στερηθούν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από δικηγορικά γραφεία μεταξύ των οποίων και το δικό μας για τα αναδρομικά συντάξεων.

Ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά συντάξεων

Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα από ομαδικές αγωγές για διεκδίκηση αναδρομικών συντάξεων. Οι αγωγές δεν μπορεί να είναι συλλογικές. επίσης για να γίνει μία αγωγή επιστροφής αναδρομικών θα πρέπει να υπάρχει σφραγίδα και υπογραφή δικηγόρου. Για το λόγο αυτό πολλοί συνταξιούχοι από κοινού αναθέτουν σε ένα δικηγορικό γραφείο τη διεκδίκηση των αναδρομικών συντάξεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τις ομαδικές αγωγές.

Μειώσεις συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου

Οι μειώσεις συντάξεων ξεκίνησαν το 2012. Όμως κατά γενική ομολογία στηρίχτηκαν σε νόμους οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα ακυρωθούν ως μη συνταγματικοί. Αναφερόμαστε στους νόμους 4093 και 4051 του 2012. Η νομιμοποίηση για τις μειώσεις συντάξεων ήρθε με το νόμο Κατρούγκαλου. Πρόκειται για το νόμο που ρυθμίζει το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας.

Το άρθρο 7 του νόμου Κατρούγκαλου αφορά την εθνική σύνταξη, το άρθρο 8 αφορά την ανταποδοτική σύνταξη και το άρθρο 9 την προσωρινή σύνταξη. Γίνονται ρυθμίσεις τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και το δημόσιο τομέα. Πλέον οι περικοπές συντάξεων που έχουν παραμείνει ρυθμίζονται από το νόμο Κατρούγκαλου.

Επανυπολογισμός συντάξεων

Ο νόμος Κατρούγκαλου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων. Συγκεκριμένα επειδή υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν κάποιες αδικίες μεταξύ της προηγούμενης συντάξεις και τις συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου θεσπίστηκε προσωπική διαφορά η οποία χρησιμοποιείται για τον επανυπολογισμό συντάξεων. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός συντάξεων.

Εδώ βέβαια υπάρχει μία μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό εργασίας και στην τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός εργασίας ισχυρίζεται ότι σε 223.000 συντάξεις δεν έχει γίνει ο επανυπολογισμός συντάξεων. Ενώ η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιηθεί κανονικά ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων.

Ενημέρωση για τον επανυπολογισμό συντάξεων

Βεβαίως μία υποχρέωση της κυβέρνησης που δημιουργεί ο νόμος Κατρούγκαλου είναι η ενημέρωση των συνταξιούχων σχετικά με το θέμα. Ο υπουργός εργασίας δεσμεύτηκε ότι μέσα στο Σεπτέμβρη όχι μόνο θα γίνει ο επανυπολογισμός συντάξεων αλλά θα γίνει και ενημέρωση των συνταξιούχων σχετικά με το πώς ακριβώς έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους. Επίσης ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει νέος υπολογισμός συντάξεων χηρείας όπως επίσης θα πραγματοποιηθεί επιστροφή για τα αναδρομικά για τις συντάξεις χηρείας.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *