Επανυπολογισμός συντάξεων

Επανυπολογισμός συντάξεων εντός του Σεπτεμβρίου

Επανυπολογισμός συντάξεων εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να γίνει σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κυρίου βρούτση. Η νέα κυβέρνηση έχει να λύσει πολλά θέματα που αφορούν αναδρομικά συντάξεων. 

Επανυπολογισμός συντάξεων χηρείας

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν εντός του Σεπτεμβρίου και αφορούν τις περικοπές των συντάξεων είναι 65.000 συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με προηγούμενους νόμους έγιναν περικοπές σε συντάξεις χηρείας οι οποίες θα έπρεπε να αποκατασταθούν από τις 17 Μαΐου του 2019. Όμως αυτό δεν έγινε και αναμένεται οι συντάξεις χηρείας να αποδοθούν συμπεριλαμβάνοντας αναδρομικά συντάξεων από τον Οκτώβριο από το Νοέμβρη. 

Επανυπολογισμός συντάξεων

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι εκκρεμότητες για τον επανυπολογισμό των συντάξεων υπερβαίνουν τις 470.000 συνταξιούχους. αυτές οι 470 χιλιάδες συνταξιοδοτικών υποθέσεων περιλαμβάνουν επανυπολογισμό συντάξεων ώστε να αποδοθούν τα αναδρομικά συντάξεων που προέκυψαν από τις περικοπές συντάξεων από πολλούς κλάδους. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι περίπου 223.000 συντάξεις δεν έχουν διορθωθεί όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τον επανυπολογισμό συντάξεων.

Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο επανυπολογισμός συντάξεων θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο του 2019. Κανονικά ο επανυπολογισμός συντάξεων έπρεπε να είχε γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει. οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να λαμβάνουν τα ποσά που δικαιούνται εξαιτίας του επανυπολογισμου των συντάξεων. 

Ερώτηση στη βουλή για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Η διαδικασία του επανυπολογισμού αναφέρθηκε σε ερώτηση που έκαναν 55 βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. κατά τα λεγόμενά του αρμόδιου υπουργού κυρίου βρούτση εκείνη η ερώτηση στη Βουλή δεν απαντήθηκε ποτέ από την τότε κυβέρνηση και η σημερινή αντιπολίτευση. Είναι πολύ πιθανό αυτή η παρατήρηση του υπουργού να οδηγήσει σε διαμάχη στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το θέμα του επανυπολογισμό των συντάξεων.

Αναδρομικά συντάξεων

Ένα άλλο πλέον και κρίσιμο θέμα που θα κληθεί η κυβέρνηση να λυθεί εντός του Σεπτεμβρίου είναι τα αναδρομικά συντάξεων για πολύ μεγάλο πλήθος συνταξιούχων. Για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν τα αναδρομικά συντάξεων περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.

Όλοι περιμένουν να δουν τη διατύπωση της απόφασης έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις. Αυτές οι εκτιμήσεις αφορούν από τη μία για τα αναδρομικά που θα είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει εξαιτίας άμεσες υποχρεώσεις που γεννάει η απόφαση. 

Σε αναμονή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά συντάξεων

Επίσης όμως περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια αναδρομικά συντάξεων θα μπορούν να διεκδικηθούν δικαστικά. Η διατύπωση της απόφασης αφήσει παραθυράκια τα οποία θα δώσουν το δικαίωμα στους συνταξιούχους να διεκδικήσουν αναδρομικά συντάξεων. Η απόφαση θα ξεκαθαρίσει σίγουρα κάποιους μήνες για τους οποίους τα αναδρομικά θα είναι υποχρεωτικά. Πληροφορίες για τα αναδρομικά συντάξεων θεωρούν ότι είναι σίγουρη η επιστροφή αναδρομικών για τουλάσιστο 1ο μήνες.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συμβούλιο της επικρατείας θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να δώσει αναδρομικά συντάξεων για τους δέκα μήνες που ακολούθησαν από τον Ιούνιο του 2015 όπου το συμβούλιο της επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις μέχρι την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. 

Νόμος Κατρούγκαλου

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόστηκε από το Μάιο του 2016. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε επανυπολογισμό συντάξεων ωστε τα ποσά των συντάξεων να συμμορφώνονται με την η προαναφερθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άρα ούτως ή άλλως η διεκδίκηση των αναδρομικών για αυτούς τους 10 μήνες είναι δεδομένη.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο υπάρχει παραθυράκι και για τους επόμενους μήνες και για τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά ο νόμος Κατρούγκαλου νομιμοποίησε κατά μία έννοια τις περικοπές των συντάξεων. Διότι ουσιαστικά τα ποσά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τα ποσά για τα οποία αποφάσισε το συμβούλιο της επικρατείας τον Ιούνιο του 2015.

Με άλλα λόγια εάν κριθεί αντισυνταγματικός νόμος Κατρούγκαλου τότε θεωρηθεί ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών για όλο το διάστημα της διόρθωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Για να το πούμε με απλά λόγια εάν κριθεί  αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου τότε η διεκδίκηση των αναδρομικών από τους συνταξιούχους θα αφορά όλα τα χρόνια από το Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα. τονίζουμε όμως ότι όλα αυτά είναι υποθέσεις και για να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Πώς προέκυψαν οι περικοπές συντάξεων

Πριν από το νόμο Κατρούγκαλου είχε προηγηθεί ο νόμος 4093 του 12 με τον οποίο έγιναν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Το ποσό μείωσης της σύνταξης ανέρχεται στο 20% για κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ. Εάν η σύνταξη είναι κάτω από 1.000 ευρώ τότε δεν υφίστανται περικοπές συντάξεων. Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει μία κλιμάκωση του ποσοστού περικοπής για την κύρια σύνταξη.

Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ο νόμος 4051 ο οποίος επέφερε μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Αυτή η μείωση συντάξεων συνδυάστηκε με τις περικοπές δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα καλοκαιρινής αδείας. Τα ποσά αυτά τα έχασαν σύμφωνα με το νόμο 4051 του 2012. 

Αγωγές και πρόσφυγες για τις περικοπές συντάξεων

Τόσο η περικοπή των επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων όσο και οι μειώσεις συντάξεων οδήγησαν τον κόσμο στα δικηγορικά γραφεία. Στόχος είναι η κατάθεση αγωγής για δικαστική διεκδίκηση των απολεσθέντων ποσών. Από τη μία οι δημόσιοι υπάλληλοι και από την άλλη οι συνταξιούχοι προσπαθούν να διεκδικήσουν νομικά τα δικαιώματά τους. Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να σταματήσουν οι άδικες μνημονιακές περικοπές συντάξεων και μισθών αλλά να δοθούν πίσω αναδρομικά συντάξεων για αναδρομικά που οφείλονται στην απώλεια των δώρων και απώλεια μισθών δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες και οι αγωγές δεν μπορεί να είναι συλλογικές. Αυτό δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος. Σύμφωνα με άρθρο του συντάγματος οι αγωγές πρέπει να είναι πάντα ατομικές. μία καλή και οικονομική λύση για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους είναι οι ομαδικές αγωγές για ομαδικές προσφυγές. 

Ομαδικές αγωγές διεκδίκησης αναδρομικών

το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε ομαδικές αγωγές διεκδικήσεις αναδρομικών τόσο για τους μισθούς και τις συντάξεις. Έχουμε αναλάβει τη διεκδίκηση αναδρομικών για τον κλάδο των εκπαιδευτικών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης έχουμε καταθέσει ομαδικές αγωγές διεκδίκησης αναδρομικών για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι ομαδικές προσφυγές αφορούν και άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα περικοπές συντάξεων χηρείας καθώς και αναδρομικά συντάξεων ΙΚΑ και δημοσίου.

Επίσης έχουμε ασχοληθεί με τα αναδρομικά ένστολων καθώς και αναδρομικά συνταξιούχων αστυνομικών. Τέλος ένα μεγάλο κεφάλαιο στις ομαδικές αγωγές αφορά τα αναδρομικά επιστροφής του ΝΑΤ, αναδρομικά επιστροφής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, επικουρικές συντάξεις ΕΤΕ καθώς και αναδρομικά επιστροφής του ΤΣΑΥ.

Ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα

Χειριζόμαστε επίσης ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα καθώς και ομαδικές αγωγές για 13ο και 14ο μισθό. Αυτές οι δικαστικές υποθέσεις αφορούν μεγάλη μάζα μονίμων υπαλλήλων η οποία έχει προχωρήσει στη διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να λαμβάνετε συνεχή ενημέρωση όσον αφορά τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *