Πληροφορίες για τα αναδρομικά συντάξεων

Πληροφορίες για τα αναδρομικά συντάξεων

Πληροφορίες για τα αναδρομικά συντάξεων όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” δείχνουν οτι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ανοίξει το δρόμο για την πληρωμή στους συνταξιούχους. Σύμφωνα και με άλλες πληροφορίες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ήδη ειλημμένη και απομένει απλά ο χρόνος για να καθαρογραφεί και να δημοσιευτεί. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία δίνει τέλος στην αγωνία μεγάλης μάζας συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά ποσά εξαιτίας της περικοπής συντάξεων. Αναμένουμε την επιστροφή των άδικων περικοπών στις συντάξεις.

Εξελίξεις στα αναδρομικά συντάξεων

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας για τα αναδρομικά συντάξεων. Η χρησιμότητα έγκειται σε δύο παραμέτρους. Ξεκινάμε με την πρώτη παράμετρο η οποία αφορά την πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα κρίνει κατά πόσο ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν συνταγματικός ή όχι. Η συνταγματικότητα του νόμου κατρούγκαλου επηρεάζει άμεσα τις διεκδικήσεις που αφορούν τα αναδρομικά συντάξεων για μεγάλο πλήθος συνταξιούχων που υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων. Μεγάλο πλήθος των συνταξιούχων της χώρας μας περιμένει με αγωνία αυτή την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας.

Η δεύτερη παράμετρος που επηρεάζει τα αναδρομικά συντάξεων είναι ο τρόπος με τον οποίο η νέα κυβέρνηση θα χειριστεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Εφόσον το Σεπτέμβρη θα ληφθεί και θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι οριστικές αποφάσεις που θα λάβει η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Οι συνταξιούχοι της χώρας μας περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συντάξεων τους.

Ελεύθερος Τύπος για τα αναδρομικά συντάξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του “Ελεύθερου Τύπου” η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φημολογείται ότι θα κρίνει συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες φήμες η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας θα κρίνει αντισυνταγματικές τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό σημαίνει ότι η διεκδίκηση για τα αναδρομικά των συντάξεων αφορά χρονικό διάστημα 10 μηνών. Είναι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2015 που βγήκε απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι το Μάιο του 2016 που βγήκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Επίσης μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται το Σεπτέμβριο θα επηρεάζει τις νέες συντάξεις. Και ειδικότερα αυτό που θα επηρεαστεί θα είναι ότι θα βελτιωθεί ο τρόπος υπολογισμού για τις καινούργιες συντάξεις που πρόκειται να εκδοθούν δηλαδή για τις νέες συντάξεις.

Αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που διαβάζουμε στην εν λόγω εφημερίδα τα αναδρομικά συντάξεων που αφορούν τις κύριες συντάξεις αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Το πλήθος αυτών των συνταξιούχων θα πάρει ποσό που ισοδυναμεί με 6 συντάξεις των χιλίων διακοσίων ευρώ. Με άλλα λόγια 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα πάρουν από 7.300 ευρώ έκαστος. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο για τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις. Υπάρχει και το απαισιόδοξο σενάριο το οποίο δεν περιλαμβάνει την αναδρομική καταβολή ποσών που αφορούν τα δώρα. Σε αυτή την περίπτωση ο κάθε συνταξιούχος δεν θα λάβει 6 συντάξεις των χιλίων διακοσίων ευρώ. Εάν δεν καταβληθούν τα αναδρομικά που αφορούν τα δώρα κάθε συνταξιούχος θα λάβει ποσό που ισοδυναμεί με τέσσερις με πέντε συντάξεις.

Αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις

Η φημολογούμενη απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας εκτιμάται οτι θα επηρεάσει περίπου 500 με 600 χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν οι επικουρικές συντάξεις. Το εκτιμώμενο ποσό αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις ανέρχεται στα 620 ευρώ. Ουσιαστικά το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τρεις επικουρικές συντάξεις των 200 ευρώ. Αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων. Το αισιόδοξο σενάριο είναι στο παραπάνω ποσό να προστεθούν και τα δώρα το οποίο σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν επιπλέον δύο συντάξεις των διακοσίων ευρώ. Δηλαδή τα αναδρομικά συντάξεων που οφείλονται στις επικουρικές θα ανέλθουν στις πέντε μηνιαίες επικουρικές συντάξεις.

Δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών συντάξεων

Η παραπάνω απόφαση Εάν όντως εκδοθεί όπως περιγράφεται στις φήμες που κυκλοφορούν τότε θα οδηγήσει σε καταβολή αναδρομικών συντάξεων που αφορούν 10 μήνες. Θα δυσκολέψει όμως πάρα πολύ τη δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών συντάξεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά οι μόνοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν πόσα αναδρομικών συντάξεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι εκείνοι που έχουν ήδη καταφύγει στα δικαστήρια. Δηλαδή αναφερόμαστε στους συνταξιούχους που έχουν κάνει ομαδικές αγωγές και ομαδικές ενστάσεις για τις περικοπές των συντάξεων.

Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών συντάξεων είναι διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των απαιτήσεων του συνταξιούχου. Μέσα από την κατάθεση αγωγής για δικαστική διεκδίκηση οι συνταξιούχοι θεμελιώνουν δικαίωμα διεκδίκησης των ποσών που έχασαν με τις περικοπές συντάξεων. Με άλλα λόγια αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι η κατάθεση αγωγής εκ μέρους των συνταξιούχων τους δίνει τη δυνατότητα διεκδικήσεις αναδρομικών συντάξεων για τις άδικες περικοπές στις συντάξεις τους.

Ομαδικές αγωγές

Το γραφείο μας διαθετει μεγάλη εμπειρία σε ομαδικές αγωγές που αφορούν τα αναδρομικά συντάξεων και τις ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα. Έχουμε καταθέσει  ομαδικές αγωγές για 13ο και 14ο μισθό και ομαδικές αγωγές Μονίμων Δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για αγωγές μονίμων υπαλλήλων και αγωγές για δώρα και επίδομα αδείας για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών τςη ιστοσελίδας μας. Επίσης η ομάδα μας έχει μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα σε διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων, διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθό και αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων.

Πώς προέκυψαν οι περικοπές συντάξεων

Ουσιαστικά οι περικοπές συντάξεων προέκυψαν με τους νόμους 4093 του 2012 και 4051 του 2012. Ο πρώτος νόμος αφορά περικοπές συντάξεων για την κύρια σύνταξη ενώ ο δεύτερος νόμος αφορά περικοπές συντάξεων για την επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με το νόμο 4093 του 12 εάν κάποιος συνταξιούχος έπαιρνε σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ τότε Θα υποστεί μείωση σύνταξης κατά 5%. Εάν ένας συνταξιούχος παίρνει κύρια σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ τότε η περικοπή της σύνταξης ανέρχεται στο 10%. Με όμοιο τρόπο εάν η σύνταξη είναι πάνω από 2.000 τότε η περικοπή συντάξεις φτάνει στο 15% ενώ οι συντάξεις που υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ υπόκεινται σε μείωση κατά 20%. Ο νόμος 4051/12 αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων

Τον Ιούνιο του 2015 απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων. Συγκεκριμένα κρίθηκαν αντισυνταγματικές τόσο οι μειώσεις συντάξεων λόγω του νόμου 4051 του 2012 για τις κύριες συντάξεις όσο και οι περικοπές συντάξεων στις επικουρικές συντάξεις λόγω του νόμου 4093 του 2012. Την αντισυνταγματικότητα αυτή προσπάθησε να διορθώσει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Νόμος κατρούγκαλου

Ο νόμος κατρούγκαλου ψηφίστηκε το 2016. Ουσιαστικά ο νόμος κατρούγκαλου καθορίζει το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όσον αφορά τις περικοπές συντάξεων επηρεάζει τα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Το άρθρο 7 του νόμου Κατρούγκαλου καθορίζει την εθνική σύνταξη. παραμένοντας στο θέμα των συντάξεων το άρθρο 8 καθορίζει την ανταποδοτική σύνταξη ενώ το άρθρο 9 καθορίζει την προσωρινή σύνταξη.

Το άρθρο 10 του νόμου κατρούγκαλου καθορίζει τις οικογενειακές παροχές ενώ το άρθρο 11 της σύνταξης αναπηρίας και το άρθρο 12 της σύνταξης λόγω θανάτου. Ουσιαστικά τα υπολογιζόμενα ποσά είναι παρόμοια με τα ποσά που καθορίστηκαν από τους μνημονιακούς  νόμους  4051 του 12 και 4093 του 12. Άρα κατά μία έννοια αποτελούν συνέχεια και εδραίωση στις μνημονιακές μειώσεις συντάξεων. Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι ο νόμος κατρούγκαλου με το άρθρο 13 καθορίζει ανώτατο όριο καταβολής σύνταξης ενώ με το άρθρο 14 καθορίζεται την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Ο ίδιος νόμος σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις οδηγεί στον επανυπολογισμό των συντάξεων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *