Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για μία ακόμη φορά στους κύκλους των συνταξιούχων, την πιο ευάλωτη αλλά και αδικημένη τα τελευταία χρόνια, τάξη των πολιτών. Οι συνταξιούχοι αποτέλεσαν και δυστυχώς εξακολουθούν να αποτελούν τον μηχανισμό απορρόφησης των οικονομικών κραδασμών που δημιούργησε η έντονη δημοσιονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Αποτελεί την εύκολη και κυρίως την πρώτιστη επιλογή της πολιτείας προκειμένου να προχωρήσει σε δραστική μείωση δαπανών. Έτσι μια σειρά από νομοθετήματα και διατάξεις συρρίκνωσαν τις συντάξεις σε επίπεδα που πολλές φορές οδήγησαν σε αιφνίδια φτωχοποίηση των συνταξιούχων. Μη έχοντας άλλη επιλογή και προκειμένου να διασφαλίσουν και διατηρήσουν αλώβητα οι τελευταίοι τα όποια συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, κατέφυγαν στη δικαστική τους προστασία, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για την επιστροφή των λεγόμενων αναδρομικών (ποσών των συντάξιμων αποδοχών τους) στα Πρωτοδικεία της χώρας. Η επιλογή τους αυτή της δικαστικής δηλαδή διεκδίκησης, επιλογή που οδήγησε στην αθρόα κατάθεση χιλιάδων αγωγών, εάν την κρίνει κανείς σήμερα και αφού έχουν παρέλθει πέντε τουλάχιστον χρόνια, θα διαπιστώσει ότι σε γενικές γραμμές δεν πήγε χαμένη. Φυσικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, την επιστροφή δηλαδή των κρατήσεων που υπέστησαν οι συντάξεις, στο ακέραιο ή στην αποκατάσταση αυτών (των συντάξεων) στα προ μνημονίων επίπεδα σε σταθερή και μόνιμη, ακόμη και για το μέλλον, βάση.

Αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κατ΄ αρχάς η πλειοψηφία των δικαστών των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων (Διοικητικών κατά κύριο λόγο) αποφάνθηκε ότι κάποιες από τις διατάξεις νόμων που περιέκοπταν τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ήταν αντίθετες όχι μόνον προς τον θεμελιώδη καταστατικό νόμο του κράτους, το Σύνταγμα αλλά αντίθετες και προς διεθνείς συμβάσεις ή αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων (Διεθνές Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.λ.π.). Οι αποφάσεις αυτές, χαρακτηρίσθηκαν από νομικούς κύκλους ως ρηξικέλευθες καθώς πήγαιναν κόντρα στο όλο κλίμα της υπεράνθρωπης προσπάθειας που είχε ήδη ξεκινήσει από το έτος 2010 και μετέπειτα για αποκατάσταση και αναπλήρωση του τεράστιου δημοσιονομικού κενού, κενού που δημιουργήθηκε από πράξεις και παραλείψεις των διοικούντων, είτε αυτοί ήταν πολιτικά πρόσωπα είτε χρημάτισαν διοικητές υπηρεσιών ή οργανισμών, το σίγουρο πάντως είναι όχι από πράξεις ή παραλείψεις των συνταξιούχων.

Δικαστικοί αγώνες εκ μέρους των συνταξιούχων

Οι αλλεπάλληλοι δικαστικοί αγώνες εκ μέρους των συνταξιούχων, οδήγησε τελικά σε πιλοτικές δίκες ενώπιον του ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με δική του Απόφαση, οδηγήθηκε η Πολιτεία σε «οικειοθελή» καταβολή αναδρομικών ποσών προς όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους. Αντιλαμβάνεται κανείς βεβαίως πως κάθε άλλο παρά οικειοθελής ήταν η απόφασή της αυτή. Παρά την προσπάθειά της να συρρικνώσει τα ποσά που της επέβαλλε το Ανώτατο Δικαστήριο να καταβάλλει, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την εν λόγω Απόφαση εντούτοις οδηγήθηκε εκούσα άκουσα στην καταβολή αναδρομικών ποσών. Κατ΄ αυτόν, έστω, τον τρόπο οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων απέδωσαν, διεκδικήσεις οι οποίες ξεκίνησαν έχοντας ως βάση μία δικαστική Απόφαση πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου η οποία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τελική νίκη και δικαίωση όλων εκείνων που αδίκως και παρανόμως επλήγησαν οικονομικά, δηλαδή όλων και ανεξαιρέτως ταμείου των συνταξιούχων.

Παράνομη παρακράτηση δώρων και επιδόματος αδείας στις επικουρικές συντάξεις

Κάτι ανάλογο συνέβη και τον περασμένο Σεπτέμβριο με την έκδοση της υπ΄ αριθμ. 8898/2021 Απόφασης του 20ου Τμήματος του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, η δημοσίευση της οποίας έχει προκαλέσει τον προβληματισμό στους κύκλους των συνταξιούχων όπως αναφέρθηκε στην πρώτη παράγραφο του παρόντος κειμένου. Έθεσε το ζήτημα της παράνομης παρακράτησης των δώρων και επιδόματος αδείας στις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα έως σήμερα, παρακράτηση η οποία, σύμφωνα με το Δικαστήριο δεν νομιμοποιήθηκε μέσω του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), παραπέμποντας για απάντηση επί του θέματος αυτού και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για πιλοτική Δίκη τον προσεχή Απρίλιο. Μπορεί η ιστορία να επαναληφθεί και να αποφασίσει θετικά για τους συνταξιούχους το Δικαστήριο αυτό; Δηλαδή να αποφανθεί ότι πράγματι οι περικοπές των δώρων των επικουρικών συντάξεων ουδέποτε έχουν νομοθετηθεί ; Μένει να το δούμε. Οι προσπάθειες των συνταξιούχων συνεχίζονται. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι πολύ πιθανό να επιστραφούν.


Category: , ,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *