Δηλώσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων

Δηλώσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων

Δηλώσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων έγιναν από τον υπουργό εργασίας κ Γιάννη Βρούτση. Βεβαίως ηρθε απάντηση από την τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αχτσιόγλου. Το ζητούμενο της διαφωνίας και της ανταλλαγής δηλώσεων αφορά το πλήθος των συντάξεων που έχουν ήδη επανυπολογιστεί. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας υπάρχουν ακόμα 223.000 συντάξεις στις οποίες δεν έχει γίνει ο επανεπανυπολογισμός. Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και ισχυρίζεται ότι αυτό δεν είναι αληθές. Για την ακρίβεια χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού εργασίας ως απολύτως αναληθείς. Κατά τη γνώμη της ο επανυπολογισμός συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έχει ήδη γίνει για όλο το πλήθος των συνταξιούχων.

Πολιτικές επιπτώσεις από ασφαλιστικό και περικοπές συντάξεων

Ωστόσο το ασφαλιστικό όσο και οι περικοπές συντάξεων έχουν πολύ σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να ψηφίζουν νόμους για μειώσεις μισθών και περικοπές συντάξεων. Βεβαίως πρόκειται για πολύ σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν συντριπτικά μεγάλο ποσοστό πληθυσμού της χώρας μας. Οι δηλώσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι πάντα κρίσιμες διότι οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη στάση του κόσμου απέναντι τις περικοπές συντάξεων και τις μειώσεις μισθών.

Τώρα βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό είναι κρίσιμες για την παραμονή μιας κυβέρνησης στην εξουσία. Ας φέρουμε στο μυαλό μας τις δηλώσεις που προηγήθηκαν στο τελευταίο εξάμηνο του 2018 σχετικά με τις περικοπές συντάξεων. Οι πολιτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αντέξει το πολιτικό κόστος της περικοπής των συντάξεων. Ευτυχώς η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων αποφεύγοντας το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος.

Αναγκαιότητα περικοπής συντάξεων

Είναι προφανές ότι μία κυβέρνηση το ύψος του πολιτικού κόστους καθορίζεται από την επικοινωνιακή τους δυνατότητα να αναδείξει την αναγκαιότητα των μέτρων που λαμβάνει. όσον αφορά στις περικοπές μισθών και μείωση συντάξεων ήταν σαφές ότι αυτό αποτελούσε μοίρα πολύ σημαντική η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Για αυτό το λόγο εκείνη η κυβέρνηση παρόλο που με τις περικοπές συντάξεων επηρέασαν σχεδόν όλη τη μάζα των συνταξιούχων δεν πλήρωσε τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να αιτιολογήσει επαρκώς τη μη απόδοση αναδρομικών συντάξεων σε περίπτωση που το συμβούλιο της επικρατείας αφήσει δυνατότητα διεκδίκησης τους συνταξιούχους. Εάν καταφέρει να αναδείξει το δημοσιονομικό κόστος και την αδυναμία της χώρας διότι  μία τόσο μεγάλη η πληρωμή θα ήταν ενδεχομένως να περιοριστεί και το πολιτικό κόστος από τα αναδρομικά συντάξεων.

Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για τα αναδρομικά συντάξεων. Πολύ μεγάλο πλήθος συνταξιούχων περιμένουν ανυπομονησία την καταβολή των αναδρομικών για τις συντάξεις. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι παρότι δούλευαν σε όλη τους τη ζωή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε καν τα φάρμακά τους. Με αυτά τα μικρά ποσά που θα πάρουν τα αναδρομικά συντάξεων θα μπορέσουν να καλύψουν και κάποιες άλλες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα να βοηθήσουν οικονομικά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Παραμένουμε αισιόδοξοι για τα αναδρομικά.

Δηλώσεις για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης ερχόμαστε τώρα να δούμε δηλώσεις για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Οι δηλώσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων  θαπυκνώνουν όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης. Υπάρχει μία μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με το κατά πόσο εφαρμοστεί και όντως ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο υπουργός εργασίας ισχυρίζεται δεν την έχει εφαρμοστεί και για αυτό υπάρχουν σε εκκρεμότητα τόσες πολλές συντάξεις χωρίς επανυπολογισμό.

Αντίθετα η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται όμως ότι ο επανυπολογισμός συντάξεων έχει γίνει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και ότι όλες αυτές οι δηλώσεις του υπουργού εργασίας είναι απολύτως αληθείς. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος έχει δίκιο. Οι δηλώσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων έγιναν από την κυρία Αχτσιόγλου. Εαν έχει δίκιο ο υπουργός εργασίας κάνει πολύ γρήγορα εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόκειται να αποσταλούν σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας σημειώματα που θα εξηγούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων τους.

Μέσα σε αυτά τα σημειώματα θα περιλαμβάνονται αναλυτικές λεπτομέρειες για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Σε περίπτωση που γίνει αυτή η αποστολή τότε πραγματικά θα γνωρίζουμε ποιος έχει δίκιο. Μέχρι τότε θα προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από τις εκατέρωθεν δηλώσεις τόσο του υπουργού εργασίας όσο και της τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ασφαλιστικό και τον επανυπολογισμό και τις περικοπές συντάξεων. Εάν γίνει επανυπολογισμός συντάξεων μέσα στο Σεπτέμβριο τότε θα είμαστε από τους πρώτους που θα το ανακοινώσουμε.

Νόμος Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό συντάξεων

Ο επανυπολογισμός συντάξεων αποτελεί υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζουμε οτι ο  νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε το 2016 και μεταξύ άλλων ρυθμίζει την εθνική σύνταξη και ανταποδοτική σύνταξη και τον επανυπολογισμό συντάξεων. Μέχρι τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου υπήρχε σε εκκρεμότητα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών. Η ίδια απόφαση έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.

Ο νόμος Κατρούγκαλου ήρθε για να νομιμοποιήσει το ύψος των αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων. Ουσιαστικά σύμφωνα με αυτό το νόμο είναι ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των συντάξεων. Πλέον όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας λαμβάνουν σύνταξη από τον ίδιο φορέα και με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού. Με απλά λόγια η σύνταξη αποτελείται από δύο κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι η εθνική σύνταξη και το δεύτερο κομμάτι είναι η ανταποδοτική σύνταξη.

Εθνική σύνταξη

Η Εθνική σύνταξη ανέρχεται στο 384 ευρώ ανά μήνα για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης. Ο νόμος Κατρούγκαλου μεταξύ άλλων ρυθμίσεων του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού καθορίζει την εθνική σύνταξη. Μέχρι τότε το ποσό των συντάξεων καθοριζόταν από διάφορους νομούς μεταξύ των οποίων και οι νόμοι για τις περικοπές συντάξεων. Το τελικό ποσό της σύνταξης προέρχεται από το άθροισμα της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης. Και τα δύο κομμάτια της σύνταξης καθορίζονται από τον ίδιο νόμο. Δηλαδή από το νόμο Κατρούγκαλου.

Πότε ξεκίνησαν οι περικοπές συντάξεων

Ο νόμος Κατρούγκαλου προσπάθησε να δώσει λύση στο μεγάλο σίριαλ με τις περικοπές συντάξεων. Η αρχή των μειώσεων στις συντάξεις έγινε το 2012 με την ψήφιση των μνημονιακών νόμων 4093 και 4051. Με αυτούς τους δύο νομούς έγιναν οι περικοπές συντάξεων τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές. Από τότε μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι που αδικούνται καταβάλλουν δικαστικό αγώνας ώστε να ακυρωθούν οι νόμοι για τις μειώσεις συντάξεων και να λάβουν πίσω τα χαμένα ποσά ως αναδρομικά συντάξεων. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πως ξεκινησαν οι περικοπές συντάξεων.

Αναδρομικά συντάξεων

Όπως ήδη αναφέρθηκε η απώλεια των ποσών αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης υπό μορφή αναδρομικών συντάξεων. Η λογική πάνω στην οποία στηρίζονται οι απαιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων είναι ότι οι περικοπές στις συντάξεις έφεραν πολύ μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων. Είμαστε σε αναμονή για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα κρίνει τη νομιμότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Από τη διατύπωση της απόφασης της θα μπορούμε να γνωρίζουμε που μπορεί να κυμανθεί το ύψος των διεκδικήσεων για τα αναδρομικά συντάξεων.

Ενημέρωση για τα αναδρομικά συντάξεων

Μέσα από την ιστοσελίδα μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ενημερώνουμε για οτιδήποτε συμβαίνει πάνω στα αναδρομικά συντάξεων. Από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο φροντίζουμε να καλύπτουμε οτιδήποτε αφορά περικοπές συντάξεων και μειώσεις μισθών.  Θέλουμε να παρουσιάσουμε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται ώστε να διευκολύνουμε τους συνταξιούχους για να διεκδικήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα τους. Η ενημέρωση του κοινού και η παρουσίαση των αποφάσεων με όσο πιο απλό και καλογραμμένο τρόπο πιστεύουμε είναι μία από τις υποχρεώσεις κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται σε θέματα συντάξεων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *