Νέες μειώσεις συντάξεων

Νέες μειώσεις συντάξεων

Νέες μειώσεις συντάξεων έρχονται στους επόμενους μήνες. Πολύ μεγάλες μειώσεις συντάξεων, 3,115 δις ευρώ, έρχονται για όλους τους συνταξιούχους με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Οι νέες αυτές μειώσεις  αφορούν τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές συντάξεις. Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι παρά τις επανειλημμένες περικοπές των συντάξεων τους τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζουν να υφίστανται και νέες μειώσεις. Οι νέες αυτές μειώσεις θα προκύψουν μέσα από την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και των νέων περικοπών που ψηφίστηκαν το 2017. Έτσι για την επόμενη χρονιά προβλέπεται να εξοικονομηθούν περίπου 1,4 δις ευρώ από τις κύριες συντάξεις του δημοσίου και άλλο 1,1 δις ευρώ θα προέλθει από την περικοπή των συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων. Συνολικά στο μεσοπρόθεσμο εκτιμάται ότι φέτος θα δαπανηθούν για συντάξεις περίπου 28,7 δις ευρώ και ένα χρόνο μετά η δαπάνη αυτή θα περιοριστεί στα 25,4 8 δις ευρώ κυρίως λόγω της περικοπής των συντάξεων μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η προσωπική διαφορά προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων που επιβλήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις των συντάξεων

Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους συνταξιούχους είχαν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης ή έπαιρναν σύνταξη πριν από τις 12/5/2016. Μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων προέκυψαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και στις νέες. Οι διαφορές αυτές συνέχισαν να καταβάλλονται στους συνταξιούχους και καταγράφονταν απλά ως προσωπικές διαφορές.

Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Τώρα έρχεται να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος με την κατάργηση των προσωπικών αυτών διαφορών είτε στην κύρια, είτε στην επικουρική σύνταξη, είτε αθροιστικά. Να σημειωθεί εδώ ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς γίνεται μέχρι το ποσοστό του 18%. Αυτό σημαίνει ότι αν η νέα σύνταξη έχει προσωπική διαφορά με την παλαιά μεγαλύτερη από 18%,τότε η νέα σύνταξη περικόπτεται μέχρι το ποσοστό του 18%. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Βήμα της Κυριακής περίπου το 65% των ασφαλισμένων θα έχουν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις τρεις συντάξεις τον χρόνο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τέτοιες μειώσεις θα έχουν Ακόμη και συνταξιούχοι που αμείβονται με μικρότερα ποσά, κάτω των χιλίων ευρώ. Ειδικά για ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που φαίνεται καθαρά ότι οι νέες συντάξεις που παίρνουν είναι μικρότερες κατά 30 έως 35% σε σχέση με τις παλαιές που θα έπαιρναν πριν την εφαρμογή του νόμου.

Οι μεγάλοι χαμένοι των περικοπών στις συντάξεις

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο ίδιο άρθρο πολύ μεγάλες περικοπές θα υποστούν κυρίως οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

Δημόσιοι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας από τις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές και πολλά χρόνια ασφάλισης, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μεσαίες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, ασφαλισμένη στο ΤΑΕ στις ανώτατες κατηγορίες και τέλος ασφαλισμένοι του ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ. Βλέπουμε λοιπόν ότι όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων πλήττονται ιδιαίτερα και θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που μέχρι τώρα συνέχιζαν να λαμβάνουν στη σύνταξή τους. Στη συνέχεια του άρθρου μας θα δούμε μέσα από διάφορα παραδείγματα τι θα συμβεί στις συντάξεις των συνταξιούχων και με ποιο τρόπο προβλέπεται αυτές να περικοπούν.

Περικοπές συντάξεων ΙΚΑ

Σύμφωνα με αναλυτικούς πίνακες που παρουσιάζονται στην εφημερίδα Ημερησία μπορούμε να δούμε τα νέα ποσά στα οποία επανυπολογίζονται οι συντάξεις μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Ας πάρουμε Για παράδειγμα συνταξιούχου από το πρώην ΙΚΑ με 35 έτη ασφάλισης στην 28η α.κ. Ο ασφαλισμένος αυτός έπαιρνε πριν την εφαρμογή του νόμου 1315,12 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θα παίρνει 1.186,48 ευρώ και 128,64 ευρώ ως προσωπική διαφορά. Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 όμως η προσωπική αυτή η διαφορά καταργείται με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να λαμβάνει μόνο τα 1.186,48 ευρώ.

Παράδειγμα μείωσης συντάξεων ΙΚΑ

Σε ένα άλλο παράδειγμα ασφαλισμένου του πρώην ΙΚΑ στην 28η α.κ. με 25 έτη ασφάλισης βλέπουμε ότι ο συνταξιούχος αυτός έπαιρνε 1014,66 ευρώ σύνταξη πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Μετά τον επανυπολογισμό  προέκυψε η νέα σύνταξη του στα 874,83 ευρώ και 139,82 ευρώ ως προσωπική διαφορά. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι με τον νέο νόμο ο συνταξιούχος αυτός θα χάσει τα 139,82 ευρω της προσωπικής διαφοράς από το νέο έτος.

Μειώσεις συντάξεων σε ΟΑΕΕ -ΤΕΒΕ

Από τις νέες περικοπές των συντάξεων δεν θα γλιτώσουν βέβαια ούτε οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ. Ας δούμε τώρα μαζί μερικά παραδείγματα μειώσεων συντάξεων σε ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας. Ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και 1.197 σύνταξη πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, λαμβάνει τώρα μετά τον επανυπολογισμό 857,34 ευρώ σύνταξη και 339,66 ευρώ προσωπική διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η προσωπική διαφορά ξεπερνάει το πλαφόν του 18% οπότε θα περικοπεί κατά ένα μέρος και ο συνταξιούχος θα λάβει τελικά 981,54 ευρώ ως νέα σύνταξη.

Περικοπές συντάξεων ΤΕΒΕ

Σε ένα άλλο παράδειγμα ασφαλισμένου στο πρώην ΤΕΒΕ με 25 έτη ασφάλισης είχαμε παλαιά σύνταξη στα 899,50 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη φτάνει στα 673,52 ευρώ ενώ ο συνταξιούχος αυτός συνέχιζε να λαμβάνει και 225,48 ευρώ ως προσωπική διαφορά. Από τον Ιανουάριο του νέου έτους όμως η προσωπική αυτή διαφορά θα περικοπεί μέχρι το πλαφόν του 18% και ο ασφαλισμένος αυτός θα λάμβανει πλέον 737.18 ευρώ.

Μειώσεις συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων

Προφανώς ούτε και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γλιτώσουν από τις νέες περικοπές των συντάξεων. Θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια του άρθρου μας δύο ενδεικτικά παραδείγματα για να δείτε τις μειώσεις που υφίστανται και οι δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο νόμο.

Δημόσιος υπάλληλος πε με 35 έτη ασφάλισης και σύνταξη στα 1.182 ευρώ θα δει τη σύνταξή του να διαμορφώνεται μετά την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στα 969,56 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό προέκυψε μία προσωπική διαφορά στα 349,68 ευρώ η οποία και θα περικοπεί μεχρι το πλαφόν του 18%. Για δημόσιο υπάλληλο τεχνολογικής εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης και σύνταξη παλαιά στα 1.143,5 ευρώ βλέπουμε ότι η νέα του σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 937,6 ευρώ μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Περικοπές συντάξεων

Από όλα αυτά συμπεραίνουμε εύκολα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για τους συνταξιούχους στη χώρα μας μιας και συνεχίζεται η πολιτική των περικοπών που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Περικοπές οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Και αν συνυπολογίσουμε και τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που έρχονται, οι περικοπές στις συντάξεις κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή όχι μόνο των συνταξιούχων αλλά και των οικογενειών που αυτοί στηρίζουν με τα εισοδήματά τους.

 


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *