Συνέντευξη για τα αναδρομικά συντάξεων

Συνέντευξη για τα αναδρομικά συντάξεων

Συνέντευξη για τα αναδρομικά συντάξεων με τον κυριο Κωφόπουλο. Η εκπομπή “ανάπτυξη” στις 11-11-2019 ασχολήθηκε με τα αναδρομικά που διεκδικούν εκατομμύρια συνταξιούχοι. Με τη βοήθεια του δικηγόρου κυρίου Κωφόπουλου εξετάζουμε τι θα γίνει μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τι σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει με τα αναδρομικά. Και πόσο κινδυνεύει η χώρα με δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τη διεκδίκηση τεράστιων ποσών. Ακολουθεί η συνέντευξη για τα αναδρομικά συντάξεων:

Σύγχυση για τα αναδρομικά συντάξεων

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση η οποία οφείλεται σε μια παρανόηση. Η οποία ενδεχομένως και να καλλιεργείται.
Οι έξι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν στις 4 Οκτωβρίου δεν αποσαφήνισαν το φλέγον ζήτημα που απασχολεί τον κύριο όγκο των συνταξιούχων. Δηλαδή δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με τα αναδρομικά. Εάν θα τα λάβουν τα αναδρομικά είτε με νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, οικειοθελώς δηλαδή, είτε προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.

Οι τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Υπάρχει η αντίληψη οτι ξεκινώντας από τις έξι τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ξεκάθαρο οτι δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Δηλαδή ισχύουν από τις 4 Οκτωβρίου και εξής. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού κυρίου Βρούτση στα Νέα καταλαβαίνουμε ότι έρχονται αυξήσεις αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου για τις επικουρικές συντάξεις και για τις κύριες συντάξεις. Επίσης υπάρχει η αντίληψη οτι δεν υπάρχει αναδρομικότητα.

Τι έκρινε του Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά συντάξεων

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του δικηγόρου κυρίου Κωφόπουλου προσπαθούμε να κατανοήσουμε κατά πόσο αυτή η αντίληψη είναι σωστή. Πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν έκρινε τη συνταγματικότητα των αναδρομικών ή εάν έκρινε κάτι άλλο. Διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκρινε τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα των αναδρομικών που είχαν κριθεί ως τέτοια με άλλες αποφάσεις, δηλαδή του 2015. Το ΣτΕ έκρινε άλλο πράγμα. Έκρινε τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή έκρινε ως συνταγματική την ευχέρεια του νομοθέτη, εν προκειμένω του νομοθέτη του νόμου 4387, του νόμου Κατρούγκαλου όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Έκρινε λοιπόν συνταγματική την ευχέρεια του νομοθέτη να επανυπολογίσει τις συντάξεις βασιζόμενος στο ύψος των συντάξεων όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί το Δεκέμβριο του 2014. Εκεί υπάρχει η μεγάλη παρανόηση. Νομίζουν λοιπόν οι συνταξιούχοι οτι αφού έχει κριθεί έτσι άρα έχιε αρθεί η αντισυνταγματικότητα των μνημονιακών νόμων για τις περικοπές συντάξεων. Άρα αφού έχουν κριθεί ως συνταγματικοί αυτοί οι νόμοι τότε οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Με άλλα λόγια ότι εφόσον δεν υπάρχει αναδρομικότητα σε αυτή την απόφαση, συνεπώς χάσαμε τα αναδρομικά του παρελθόντος. Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.

Τι κρίθηκε ως αντισυνταγματικό

Αυτό που κρίθηκε ως αντισυνταγματικό είναι ο Νόμος Κατρούγκαλου. Δηλαδή η ευχέρεια του νομοθέτη να μπορεί να επανυπολογίσει τις συντάξεις βάσει των ποσών όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Εδώ λοιπόν έχουμε την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο επανυπολογισμός αυτός δεν είναι σωστός όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Πρέπει να επανυπολογιστούν. Επομένως εκεί γεννάται ζήτημα αναδρομικών από τςι 4 Οκτωβρίου. Και έκρινε επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι δεν είναι συνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού των ποσών αναπλήρωσης. Δημιουργείται λοιπόν η εντύπωση ότι εκεί γεννάται ένα ζήτημα αναδρομικότητας για τις κύριες συντάξεις.

Είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις;

Πάλι όμως υπάρχει παρανόηση, και σε αυτό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκρινε ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές. Αυτό που έκρινε είναι το πλαφόν των 1.300 ευρώ. Δηλαδή αμφισβήτησε την ύπαρξη αναλογιστικών μελετών. Επειδή λοιπόν δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες, ή αυτές που υπήρχαν ήταν ελλιπείς. Και επειδή έκρινε για λόγους ισότητας το εξής πράγμα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείς το ποσό των κύριων συντάξεων για να επανυπολογίσεις τις επικουρικές. Δηλαδή οδηγούσε σε ανισότητες. Επειδή υπήρχε κάποιος συνταξιούχος ο οποίος παρότι έδινε τις ίδιες εισφορές ή και περισσότερες εισφορές από κάποιον άλλον ο οποίος έδινε τις ίδιες ή λιγότερες έπαιρνε μικρότερη σύνταξη. Διότι η σύνταξή του ήταν τέτοια ώστε το άθροισμα ήταν παραπάνω από 1.300 ευρώ.

Ποιούς αφορούνοι αυξήσεις στις συντάξεις

Άρα λοιπόν αυτό που ακούγεται ότι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις δεν αναφέρεται στα 2.5 εκατομμύρια συνταξιούχων. Αναφέρεται σε κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων. Αφορά περίπου 450 χιλιάδες συνταξιούχων. Είναι αυτοί που έχουν πάνω από 1.300 στο άθροισμα μικτών συντάξεων κύριας και επικουρικής. Άρα λοιπόν όταν μιλάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους από το 2020 και μετά και αναδρομικά για 2 μήνες. Δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους αλλά όνο εκείνους που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ. Και βεβαίως η αύξηση που προσδοκούν αυτοί οι άνθρωποι είναι ελάχιστη. Εκτιμήσεις φέρουν την αύξηση αυτή στα 40 με 50 ευρώ ανά μήνα, αναλόγως τι περικοπές συντάξεων έχει υποστεί ο κάθε ένας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο κύριος όγκος των συνταξιούχων έχει κάθε λόγο να ελπίζει οτι θα πάρει αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Το ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων

Το ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων κρίθηκε αντισυνταγματικό με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναπλήρωση σημαίνει να σταματήσει η δυσαναλογία μεταξύ των αποδοχών που έπαιρνε κάποιος κατά τον εργασιακό του βίο και των αποδοχών που λαμβάνει ως συνταξιούχος. Αυτή η απόκλιση ήταν πολύ μεγάλη. Το ποσοστό αναπλήρωσης κρίθηκε αντισυνταγματικό διότι η κλίματα αυτών των ποσοστών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Έφτανε ως το 50%. Αυτό οδήγησε σε στρεβλό και άδικο συνταξιοδοτικό και κοινονικοασφαλιστικό σύστημα. Διότι προσέξτε το παράλογο. Όταν προσθέτεις έτη συνταξιοδότησης, δηλαδή συντάξιμου χρόνου, τότε το ποσοστό αναπλήρωσης δεν αυξάνει αναλογικά με τα έτη Το αντίθετο συμβαίνει. Με απλά λόγια, δούλευες περισσότερο, έπαιρνες περισσότερα, και κατέληγες να παίρνεις μικρότερη σύνταξη. Αυτό είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματικό, τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ελλιπής αναλογιστική μελέτη

Υπήρχε μια αναλογιστική μελέτη η οποία κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ελλιπέστατη. Και κατ επέκταση κρίθηκε ότι παραβιάζεται η αρχή της ανταποδοτικότητας. Αυτό θα πει ανταποδοτικότητα. Δηλαδή οι εισφορές που πληρώνει κάθε εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου έχουν αυτόν ακριβώς το στόχο. Είναι ένα ανταποδοτικό τέλος. Πληρώνεις τώρα, υποχρεούσαι μονομερώς να πληρώσεις τώρα, ώστε αργότερα να απολαύσεις μια ωφέλεια. Να απολαύσεις τους καρπούς της αποταμίευσης σου, εντός εισαγωγικών. Ένα δημόσιο αγαθό, μια ωφέλεια δική σου. Αυτό λοιπόν παραβιάστηκε σφόδρα, κατάφωρα. Παραβιάστηκε λοιπόν η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας η οποία είναι προέκταση και έκφραση της αρχής της αναλογικότητας.

Κύριες συντάξεις

Ας υποθέσουμε ότι με καινούργιο νομοσχέδιο ο κύριος Βρούτσης διορθώνει αυτές τις αδικίες. Στη συνέχεια θα δούμε τι μπορούν να προσδοκούν οι συνταξιούχοι για τις κύριες συντάξεις. Ο Υπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν έχουν μιλήσει καθόλου για τις κύριες συντάξεις. Δεν έχει πει τίποτα για να αναδρομικά των κυρίων συντάξεων. Απλά στην αρχή το μνημόνευσε. Είπε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά για ένα διάστημα δέκα μηνών. Ενώ αρχικά είπε πτι αυτά τα αναδρομικά θα τα πάρουν σε δόσεις, για παράδειγμα πενήντα δόσεις ή εξήντα δόσεις, τώρα το έχει παγώσει. Λέει ότι περιμένουμε νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διότι έχει ασκηθεί αναίρεση από τον ΕΦΚΑ στην προηγούμενη απόφαση. Και έχουν ασκηθεί και άλλες αναιρέσεις, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη που θα δικαστεί.

Άρα τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

Η γνώμη του δικηγόρου κυρίου Κωφόπουλου, ως νομικού και ως ανθρώπου με σχετική πείρα στις διεκδικήσεις αυτού του είδους, είναι η εξής. Αν υπάρχει μια πιθανότητα οι συνταξιούχοι να πάρουν τα αναδρομικά τους είναι μόνο μέσω προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ακόμα και τώρα, δεν είναι αργά. Θα σας πω γιατί. Διότι και εδώ υπάρχει παρανόηση, και εδώ είναι θολό το τοπίο. Έρχονται και λένε ότι μετά την απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπάρχει αναδρομικότητα, απαγορεύεται. Η παρανόηση είναι ότι η αναδρομικότητα υπαγορεύεται όσον αφορά το νόμο Κατρούγκαλου. Δηλαδή όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων και όχι των αναδρομικών.

Μήπως οι δικηγόροι μας έχουν βάλει σε μια βιομηχανία προσφυγών για να έχουν πελατεία;

Πολλοί υποψιάζονται ότι οι δικηγόροι μας έχουν βάλει σε μια βιομηχανία προσφυγών για να έχουν πελατεία και δημιουργούνται φρούδες ελπίδες για τους συνταξιούχους. Η απάντηση είναι ότι αυτά τα ξέρει ο συνταξιούχος. Και βεβαίως ο συνταξιούχος προσφεύγει στο δικηγόρο προκειμένου να κάνει αγωγή. Είναι σαν να λέμε ότι υπάρχουν ασθενείς επειδή υπάρχουν γιατροί. Είναι σαν να λέμε οτι οι γιατροί είναι εκείνοι που κάνουν τους ασθενείς. Αυτό είναι λάθος. Δεν είναι οι δικηγόροι εκείνοι που κάνουν τους συνταξιούχους να ζητούν προσφυγή.

Και εδώ αξίζει τον κόπο να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι αυτό που κρίθηκε ως αντισυνταγματικό είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, και όχι οι περικοπές που έχουν κριθεί αμετάκλητα. Και μάλιστα αυτές οι έξι νέες αποφάσεις του ΣτΕ συνεχώς αναφέρουν ότι οι προηγούμενες περικοπές συντάξεων είναι αντισυνταγματικές. Αυτό είναι το συμαντικότερο εημείο στη Συνέντευξη για τα αναδρομικά συντάξεων.

Μήπως οι περικοπές συντάξεων είναι χαμένη υπόθεση;

Έχουμε λοιπόν το κρίσιμο δεκάμηνο το οποίο δεν είναι χαμένη υπόθεση. Αλλά έχουμε και τις προηγούμενες περικοπές. Οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί αναρίθμητες περικοπές συντάξεων, έχουμε χάσει τον αριθμό. Το ερώτημα είναι το ισχύει από το 2012 και μετά. Εάν για εκείνα τα αναδρομικά υπάρχει ελπίδα ή όχι. Και η απάντηση από τον κύριο Κωφόπουλο είναι ότι ελπίδα υπάρχει μόνο μέσω αγωγών. Μόνο μέσω προσφυγής στη δικαιοσύνη. Άλλη ελπίδα δεν υπάρχει. Ούτε αιτήσεις, ούτε τίποτα. Με αίτηση κανένας δεν πήρε χρήματα. Μόνο μέσω προσφυγής στη δικαιοσύνη υπάρχει ελπίδα.

Με αυτό το συμπέρασμα κλείνουμε τη Συνέντευξη για τα αναδρομικά συντάξεων. Με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες όταν τελεσιδικήσουν, όταν καταστούν αμετάκλητες, είναι υποχρεωμένο το κράτος, το δημόσιο, ο ΕΦΚΑ να εκτελέσει τις αποφάσεις. Δηλαδή να πληρώσει τςι αποφάσεις. Όσοι λοιπόν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, καλώς έχουν προσφύγει. όσοι δεν έχουν προσφύγει, ας το κάνουν τώρα. Διότι εκείνη η απόφαση, η δεύτερη που περιμένουμε, αυτή είναι που θα βάλει οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις. Διότι αυτή θα εμποδίζει την αναδρομικότητα.

Στην ιστοσελίδα μας μαθαίνετε τα πάντα για τα αναδρομικά και τις περικοπές συντάξεων.


Category: ,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *