Η ΑΔΕΔΥ για τα αναδρομικά συντάξεων

Η ΑΔΕΔΥ για τα αναδρομικά συντάξεων

Η ΑΔΕΔΥ για τα αναδρομικά συντάξεων και πως αυτό σχετίζεται με τις διεκδικήσεις ποσών που χάθηκαν από περικοπές. Βρισκόμαστε στα τέλη του καλοκαιριού και περιμένουμε σημαντικές αποφάσεις για τα αναδρομικά συντάξεων. Μέσα στο Σεπτέμβρη περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.  Αυτή η απόφαση θα επηρεάσει άμεσα την καταβολή αναδρομικών για τις συντάξεις.

Ο Σεπτέμβρης μήνας εξελίξεων για τα αναδρομικά στις συντάξεις

Επίσης μέσα στο Σεπτέμβρη περιμένουμε πολιτικές αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί σε θέματα μισθών και συντάξεων. Συνήθως στα άρθρα μας από αυτό το ιστολόγιο μιλάμε για αποφάσεις δικαστηρίων. Όμως οι αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ δίνουν μία νότα αισιοδοξίας η οποία έρχεται να βοηθήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Βεβαίως η ΑΔΕΔΥ μιλάει για τα αναδρομικά των μισθών αλλά τέτοιου είδους πιέσεις επηρεάζουν άμεσα και τα αναδρομικά των συντάξεων.

Αναδρομικά των συντάξεων

Τα αναδρομικά των συντάξεων εξαρτώνται άμεσα από τις αποφάσεις που θα πάρει το συμβούλιο της επικρατείας. Αναλόγως κατά πόσο θα κρίνει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ή όχι συνταγματικός θα κριθούν και οι απαιτήσεις των συνταξιούχων. Και βέβαια όχι μόνο των συνταξιούχων και των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις οδήγησε σε μειώσεις συντάξεων και τις περικοπές μισθών. Αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν τις συντάξεις χηρείας, ικα, εφκα και δημοσίου. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις επικουρικές συντάξεις ΕΤΕ. Βεβαίως για να υπολογιστούν τα αναδρομικά συντάξεων πρέπει να γνωρίζουμε κατα πόσο είναι συνταγματικός ο επανυπολογισμός συντάξεων. Το κλειδί στα αναδρομικά βρίσκεται στον επανυπολογισμό στις συντάξεις.

Αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας

Οι μέχρι τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι διφορούμενες όσον αφορά τα αναδρομικά συντάξεων και μισθών. Η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιούργησε αισιοδοξία για τη δικαίωση συνταξιούχος του ελληνικού δημοσίου. Σε γενικές γραμμές η απόφαση ήταν ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις έφεραν ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής και συνεπώς οι συνταξιούχοι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά συντάξεων. Αυτή η απόφαση ελήφθη από την επταμελή σύνθεση του έκτου τμήματος του συμβουλίου της επικρατείας. Ηρθε όμως η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έβγαλε μία απόφαση σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.

Η ολομέλεια αποφάσισε ότι ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων δεν οδηγεί σε μία στο ιδιωτικό επίπεδο παρά την κατάργηση των τριών επιδομάτων. Αναφερόμαστε βέβαια στα επιδόματα Χριστουγέννων Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας. Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας ο μισθός δημοσίων υπαλλήλων εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης τότε σε σύγκριση με το όριο της φτώχειας όσο και σε σύγκριση με όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. 

Αναδρομικά συντάξεων

Προφανώς οι συνταξιούχοι διαφωνούν. Και διεκδικούν το δίκιο ους με δικαστικό τρόπο. Για να κερδίσουν τα αναδρομικά συντάξεων προχωρούν σε αγωγές και προσφυγές. Αυτό μπορεί να αφορά αναδρομικά επιστροφή ικα, αναδρομικά επιστροφή εφκα καθώς και αναδρομικά επιστροφή δημοσίου.

Η ΑΔΕΔΥ για τα αναδρομικά συντάξεων και μισθών

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για αποφάσεις δικαστηρίων. Βεβαίως όμως η πίεση που ασκούν συνδικαλιστικά όργανα μετράει όσον αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Διότι όπως και να το κάνουμε το πολιτικό κόστος είναι σημαντικό όπως επίσης και οι επίσημες αποφάσεις των συνδικαλιστικών φορέων της χώρας. Πάντως αυτό είναι πολύ σημαντική η απόφαση που πήρε η ΑΔΕΔΥ η οποία επιμένει στη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού. Η λογική της ΑΔΕΔΥ είναι ότι θα προσπαθήσει να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην υιοθέτηση του 13ου και Του 14ου μισθού.

Ο τρόπος που θα το διεκδικήσει αυτό είναι μέσα από συντονισμένο αγώνα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε αναφέρει ότι προκαλεί οργή το σκεπτικό της απόφασης της ολομέλειας το συμβούλιο της επικρατείας. Δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάζεται το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και των μισθωτών της χώρας από αυτές τις μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Με νέες αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ θα οργανωθούν φωφώ συντονισμένες αγωνιστικές κινήσεις των εργαζομένων.

Ενέργειες της ΑΔΕΔΥ σε πολιτικό επίπεδο

Οι ενέργειες της ΑΔΕΔΥ βεβαίως και δεν θα περιοριστούν στις αγωνιστικές κινήσεις των εργαζομένων. Όπως είχε γίνει και με την προηγούμενη κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ σκοπεύει να καλέσει την νέα κυβέρνηση να επανατοποθετήσει το 13ο και τον 14ο μισθό με πολιτική απόφαση. Η ΑΔΕΔΥ για τα αναδρομικά συντάξεων στέλνει συγκεκριμένη πρόσκληση στην κυβέρνηση. Την ίδια πρόσκληση είχε απευθύνει η ΑΔΕΔΥ και στην προηγούμενη κυβέρνηση. 

Δυστυχώς πρόσκληση αυτή ουσιαστικά απορρίφθηκε από τον τότε υπουργό οικονομικών τον ευκλείδη τσακαλώτο. Αυτή η άρνηση της κυβέρνησης να λύσει με πολιτικό τρόπο αυτή την τόσο Δίκαια απαίτηση συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων οδήγησε τον κόσμο στα δικηγορικά γραφεία και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εφόσον το θέμα δεν λύνεται σε κεντρικό επίπεδο με πολιτικό τρόπο τότε τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι συνταξιούχοι που αισθάνονται ότι αδικούνται υποβάλλουν αγωγές.

Ομαδικές αγωγές

Είναι αυτονόητο οτι κάθε συνταξιούχος για κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει το δικαίωμα να υποβάλει αγωγή. Ο πιο οικονομικός τρόπος είναι να υποβληθούν ομαδικές αγωγές από δικηγορικά γραφεία τα οποία εξειδικεύονται στον τομέα. Το γραφείο μας έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε ομαδικές αγωγές και έχει αναλάβει τέτοιου είδους ομαδικές δικαστικές ενέργειες τόσο για συνταξιούχους όσο και για τους υπαλλήλους. Εδώ βέβαια κάποιος θα σκεφτεί ότι θα μπορούσε να κινηθεί δικαστικά το συνδικαλιστικό όργανο των συνταξιούχων ή των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό όμως που δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας. 

Περικοπές συντάξεων αγωγές

Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει συλλογική προσφυγή εκ μέρους του κλαδικού φορέα. Επίσης υπάρχει κίνδυνος παραγραφής για όσους δεν κάνουν αγωγές για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ουσιαστικά τόσο ο εργαζόμενος όσο και ο συνταξιούχος μέσα από την κατάθεση αγωγής θεμελιώνει δικαίωμα αξιώσεις των ποσών που έχασε μέσα από τις περικοπές μισθών και τις περικοπές συντάξεων.  Γιαυτό γίνονται περικοπές συντάξεων αγωγές. Έχουμε ασχοληθεί με αναδρομικά συνταξιούχων και ειδικότερα με αναδρομικά ενστόλων αποστράτων και αναδρομικά ενστόλων. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερωθείτε για τα αναδρομικά συνταξιούχων αστυνομικών καθώς και κάθε είδους αναδρομικά συνταξιούχων.

Περικοπές συντάξεων

Υπενθυμίζουμε ότι όταν μιλάμε για περικοπές συντάξεων αναφερόμαστε στις μειώσεις που έγιναν με τους νόμους 4093 και 4051 του 2012. Είναι οι ίδιοι νόμοι που οδήγησαν στις περικοπές συντάξεων αλλά και στις περικοπές μισθών. Ειδικότερα αναφερόμενοι στις μειώσεις συντάξεων οφείλουμε να πούμε ότι ο νόμος 4093 αφορά τις κύριες συντάξεις ενώ αν όμως 4051 αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Και βεβαίως ο νόμος 4051 αφορά τόσο τους συνταξιούχους όσο και τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Διότι με αυτό το νόμο έγιναν οι περικοπές στα δώρα και στα επιδόματα.

Πρόκειται για τον ίδιο νόμο που οδήγησε στο κόψιμο του δώρου Χριστουγέννων του δώρου Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας. Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι η λογική της ΑΔΕΔΥ είναι πάρα πολύ σωστή όταν καλείσαι συντονισμένο αγώνα τους δημοσίους υπαλλήλους μαζί με τους συνταξιούχους.

Πολιτική επιρροή για αναίρεση περικοπών σε συντάξεις και μισθούς

Σαφώς οι ενέργειες της ΑΔΕΔΥ είναι τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτές των δικηγορικών γραφείων. Όμως μπορούμε να πούμε ότι Κάθε είδους πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση βοηθάει ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι υπέρ των συνταξιούχων και υπέρ των μισθωτών. Διότι ούτως ή άλλως μία απόφαση του δικαστηρίου σαφώς δεσμεύει την κυβέρνηση αλλά αυτό από πάνω από όλα πιέζει μία κυβέρνηση είναι οι επιταγές της κοινωνίας.

Και όταν τόσο οι αποφάσεις των δικαστηρίων όσο και οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων συνεπικουρούν προς μία κατεύθυνση τότε είναι πάρα πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτική λύση για τις περικοπές των συντάξεων. Ούτως ή άλλως ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και περιμένουμε άμεσα την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.

Διεκδίκηση αναδρομικών για τις μειώσεις των συντάξεων

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή θα δώσει το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών συντάξεων σε πολύ μεγάλη μάζα συνταξιούχων. Το ζητούμενο είναι για πόσους μήνες θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι. Επίσης ένα άλλο ζητούμενο είναι πόσων μηνών αναδρομικά συντάξεων θα αναγκάσει το συμβούλιο της επικρατείας να δοθούν στους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση αισιοδοξούμε ότι τόσο οι αποφάσεις των δικαστηρίων όσο και οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων που έχει πληγεί τόσο πολύ από τις μειώσεις των συντάξεων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *