Αναδρομικά συντάξεων στην τελική ευθεία

Αναδρομικά συντάξεων στην τελική ευθεία

Αναδρομικά συντάξεων στην τελική ευθεία μπαίνουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πλέον ήρθε η στιγμή που περιμένανε όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας μας. Τα πολυπόθητα αναδρομικά συντάξεων μπαίνουν στην τελική ευθεία για την επίλυση του θέματος. Κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ήδη το συμβούλιο της επικρατείας είχε συνεδριάσει πριν από τις εκλογές του Ιουλίου και έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση. Ομως οι εκλογές που έγιναν στις αρχές Ιουλίου του 2019 καθυστέρησαν την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συντάξεων.

Η νέα κυβέρνηση προφανώς θέλει κάποιο χρόνο για να δει πώς θα χειριστεί το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο καλοκαίρι γίνεται η οριστική επικύρωση της απόφασης από το συμβούλιο της επικρατείας και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει καθαρογραφεί και θα έχει εκδοθεί. Πρόκειται για μία απόφαση την οποία περιμένουν με μεγάλη αγωνία οι συνταξιούχοι που υπέστησαν μεγάλες περικοπές συντάξεων το 2012. Τα ποσά που έχασαν λόγω εκείνων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις είναι τα ποσά που διεκδικούν πλέον ως αναδρομικά συντάξεων.

Πώς προκύπτουν τα αναδρομικά συντάξεων

Η απαίτηση για τα αναδρομικά συντάξεων προκύπτει λόγω της σοβαρής μείωσης του βιοτικού επιπέδου που επέφεραν οι περικοπές συντάξεων. Το Σύνταγμα της χώρας προστατεύει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της Ελλάδας. Οι περικοπές συντάξεων που έγιναν με τους νόμους 4093 και 4051 του 2012 επέφεραν πολύ σοβαρή μείωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Επομένως οι συνταξιούχοι πλέον διεκδικούν αναδρομικά συντάξεων τα οποία προκύπτουν ως η διαφορά μεταξύ του ποσού της σύνταξης της μείωσης και του ποσού που πλέον λαμβάνουν μετά από τις περικοπές στις συντάξεις τους. Πρόκειται για εκείνο το ποσό το οποίο αν το είχανε τότε το βιοτικό τους επίπεδο θα ήταν σαφώς πολύ καλύτερο.

Πότε έγιναν οι περικοπές συντάξεων

Οι περικοπές συντάξεων έγιναν το έτος 2012. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκαν νόμοι 4093 και 4051 μέσω των οποίων μειώθηκαν τόσο οι κύριες συντάξεις όσο και οι επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις έγινε με ποσοστό. ειδικότερα οι συνταξιούχοι των οποίων η σύνταξη ήταν κάτω από 1.000 ευρώ δεν επηρεάστηκαν. Από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ το ποσοστό της περικοπής βρίσκεται στο 5%. Για όσους έχουν σύνταξη από 1.500 μέχρι 2.000 ευρώ η περικοπή σύνταξης ανέρχεται στο 10%. Από 2.000 ευρώ μέχρι 3.000 ευρώ σύνταξη γίνεται μείωση της σύνταξης κατά 15%. Τέλος οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις μεγαλύτερες των τριών χιλιάδων ευρώ υπέστησαν περικοπές συντάξεων της τάξης του 20%. Βέβαια οι περικοπές συντάξεων δεν σταμάτησαν στις κύριες συντάξεις αλλά επεκτάθηκαν και στις επικουρικές συντάξεις.

Μείωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων

Αυτό που απομένει τώρα είναι να αποδειχθεί στο δικαστήριο και να επιβεβαιωθεί και μέσα αποφάσεις του συμβούλιο της επικρατείας αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος. Με άλλα λόγια οι πάντες βλέπουν το προφανές, δηλαδή ότι οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις πολύ χαμηλές μειωμένες συντάξεις. Από τη στιγμή που αυτό το κοινό αίσθημα θα απεικονιστεί και σε αποφάσεις δικαστηρίων τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των αναδρομικών στις συντάξεις.

Σε γενικές γραμμές η υπερασπιστική γραμμή για τη διεκδίκηση των αναδρομικών που αφορούν τις συντάξεις στηρίζεται στη μείωση του βιοτικού επιπέδου. Πιστεύουμε ότι τα ελληνικά δικαστήρια όπως και το συμβούλιο της επικρατείας θα εκφράσουν τις αποφάσεις τους αυτό το οποίο προφανώς βλέπει όλος ο κόσμος. Δηλαδή ότι οι περικοπές συντάξεων πράγματι μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο των απομάχων της ζωής.

Άδικη μείωση των συντάξεων

Και εδώ μιλάμε για μία πραγματική αδικία διότι όσοι είναι συνταξιούχοι σε όλα τα χρόνια της εργασίας τους πλήρωναν εισφορές και στήριζαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα πλέον που δεν μπορούν να εργαστούν και δεν μπορούν να αντιδράσουν είναι πολύ άδικο να υπόκεινται με τόσο μεγάλες περικοπές συντάξεων. Ουσιαστικά τα εισοδήματα των συνταξιούχων μειώνεται τόσο πολύ που θα τολμούσαμε να πούμε ότι μεγάλο ποσοστό αυτών οδηγείται στην εξαθλίωση.

Και βέβαια δεν μιλάμε για καθαρά οικονομική εξαθλίωση αλλά μιλάμε για ψυχολογική και συναισθηματική εξαθλίωση. Διότι τα ποσά που κόπηκαν μέσα από τις περικοπές στις συντάξεις είναι εκείνα τα ποσά που θα επέτρεπαν στο συνταξιούχο να βοηθάει τα παιδιά του ή να βοηθάει τα εγγόνια του ή να περάσει ευχάριστα και χαρούμενα τις ώρες του. Τα εντελώς μειωμένα σε τόσο μεγάλο βαθμό ποσά των συντάξεων δεν επιτρέπουν στον συνταξιούχο να περνάει καλά. Ίσα-ίσα απλά του εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Δικαίωση με τα αναδρομικά συντάξεων

Αυτή η αδικία που έγινε με τις περικοπές συντάξεων και δεν διορθώθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου προσπαθούν οι συνταξιούχοι να τη διορθώσουν  λαμβάνοντας αναδρομικά συντάξεων. Μέσα από τις αίθουσες των δικαστηρίων διεκδικούνται ομαδικές αγωγές μέσω των οποίων οι συνταξιούχοι προσπαθούν να λάβουν τα αναδρομικά ποσά για τις συντάξεις που έχασαν. Βεβαίως δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν αναδρομικά για όλα τα χρόνια από το 2012 μέχρι σήμερα. Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να γνωρίζουμε για ποιο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Αφού εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τότε θα συμβούν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν πίσω τα αναδρομικά των συντάξεων που έχασαν. Η απόφαση θα τους δικαιώνει για κάποιους μήνες και συνεπώς θα προκύψει ένα ποσό το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται σταδιακά με τις επόμενες συντάξεις.

Εκτίμηση για το ύψος των αναδρομικών συντάξεων

Η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι η απόφαση θα δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά συντάξεων 10 μηνών. Το εκτιμώμενο ποσό που θα λάβει κάθε συνταξιούχος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Για τις κύριες συντάξεις τα αναδρομικά 10 μηνών υπολογίζονται γύρω στα 7.300 ευρώ. Ενώ για τις επικουρικές συντάξεις αναδρομικά 10 μηνών υπολογίζονται γύρω στα 620 ευρώ. Τα ποσά αυτά για τα αναδρομικά συντάξεων είναι πολύ μεγάλα και δημιουργούν πονοκέφαλο στο υπουργείο οικονομικών. Βεβαίως εάν βγει η απόφαση από το συμβούλιο της επικρατείας το υπουργείο οικονομικών είναι υποχρεωμένο να δώσει αυτά τα ποσά στους συνταξιούχους. Η καταβολή θα γίνει σταδιακά για παράδειγμα θα λαμβάνουν ένα μικρό ποσό κάθε μήνα με τη σύνταξή τους μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό που θα κρίνει η απόφαση.

Διεκδίκηση αναδρομικών συντάξεων για περισσότερους μήνες

Το δεύτερο πράγμα που θα συμβεί με τα αναδρομικά συντάξεων μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ότι θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω διεκδίκηση. Περιμένουμε να δούμε τη διατύπωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να γνωρίζουμε κατά πόσο είναι εφικτή η διεκδίκηση αναδρομικών συντάξεων και περισσότερους μήνες.

Η εκτίμηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ότι το πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αναδρομικά μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη καταφύγει στα δικαστήρια με αγωγές. Για αυτό το λόγο εμείς τα έχουμε γράψει στην ιστοσελίδα μας εδώ και πολλούς μήνες ότι καλό θα είναι να υποβάλλει κάνεις αγωγή ώστε να θεμελιώσει δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών για τη σύνταξή του. Από την πρώτη στιγμή μέσα από τον ιστότοπό μας κάναμε πλήρη ενημέρωση για τις μειώσεις των συντάξεων.

 


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *