Ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα

Ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα

Ασχοληθήκαμε διεξοδικά με το θέμα της περικοπής συντάξεων. Η ενημέρωση πάνω στο θέμα που αφορά τις μειώσεις συντάξεων σαφώς και θα συνεχίσει να γίνεται αλλά πλέον θα αρχίσουμε να γράφουμε και για το πολύ σημαντικό θέμα των αναδρομικών δημοσίων υπαλλήλων.

Περικοπές συντάξεων

Το ενδιαφέρον για το ζήτημα της περικοπής συντάξεων σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει περιοριστεί διότι προς το παρόν έχουμε αποφύγει τις μειώσεις συντάξεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τη γλιτώσαμε οριστικά. είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το θέμα θα επανέλθει στο μέλλον πολύ εντονότερα από ότι τέθηκε τους προηγούμενους μήνες. όμως για το επόμενο χρονικό διάστημα κάποιων μηνών τουλάχιστον οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. σε κάθε περίπτωση το γραφείο μας είναι στη διάθεση κάθε συνταξιούχου που θέλει να ενημερωθεί πάνω σε θέματα περικοπής συντάξεων.

Αναδρομικά

Σε παλαιότερα άρθρα μας έχουμε καλύψει επίσης θέματα που αφορούν αναδρομικά. Εξετα΄σαμε λεπτομερώς περιπτώσεις σχετικά με αναδρομικά επιστροφή ικα, αναδρομικά επιστροφή εφκα αλλά και αναδρομικά επιστροφή δημοσίου. Στην ιστοσελίδα μας επίσςη μπορείτε να ενημερωθείτε πάνω σε αναδρομικά επιστροφή εοππυ.

Αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων.

Το φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή αφορά τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων. Στις επόμενες ημέρες όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεργαστούν με δικηγορικά γραφεία για να κάνουν διεκδίκηση των αναδρομικών τα οποία έχουν κοπεί τα τελευταία χρόνια. το γραφείο μας έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε ομαδικές αγωγές και ομαδικές διεκδικήσεις και μπορούμε να αναλάβουμε πλήρως τη διεκδίκηση των αναδρομικών σας. Σε γενικές γραμμές τα αναδρομικά αφορούν τα δώρα των Χριστουγέννων και Πάσχα. το συνολικό ετήσιο ποσό το οποίο είχε κοπεί η τελευταία χρόνια ανέρχεται περίπου στα 1.000 ευρώ ανά έτος ανά εργαζόμενο. Είναι το άθροισμα των δώρων που κόπηκαν. Σε γενικές γραμμές ήταν χοντρικά 500 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ από τα δώρα του Πάσχα και των καλοκαιρινών διακοπών . Πλέον αναμένοντας και την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν και να πάρουν πίσω αναδρομικά τα χρήματα. Η διεκδίκηση αφορά την τελευταία πενταετία. δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει και να πάρει πίσω περίπου 5.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό και εξαρτάται από το ακριβές ποσό των δώρων που αναλογούσαν σε κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Γιατί δεν μπορεί να γίνει συλλογική προσφυγή

Στο σημείο αυτό πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν για ποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει μία συλλογική προσφύγει εκ μέρους ενός συλλογικού οργάνου ή ενός συνδικαλιστικού οργάνου. η κοινή λογική λέει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει συλλογικά εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ η εκ μέρους της ΟΛΜΕ η εκ μέρους της ΔΟΕ. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος των συλλογικών οργάνων. Δηλαδή να κινηθεί συλλογικά η ΑΔΕΔΥ καταθέτοντας μία συλλογική προσφυγή για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Η να κινηθεί συλλογικά η ολμε καταθέτοντας μία συλλογική η προσφυγή για όλους τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. το ίδιο υποθέτει κανείς ότι θα μπορούσε να κάνει και ύδωρ για όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.ο λόγος που δεν συμβαίνει αυτό είναι διότι δεν επιτρέπεται από το σύνταγμα η συλλογική προσφυγή. το Σύνταγμα της χώρας μας δεν δίνει τη δυνατότητα στα συλλογικά όργανα να προχωρήσουν σε συλλογική προσφυγή διεκδίκησης των αναδρομικών. για το λόγο αυτό ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να απευθυνθεί μεμονωμένα σε δικηγορικό γραφείο και να κάνει μεμονωμένα την αίτηση του. Με άλλα λόγια δεν γίνεται συλλογική προσφυγή αλλά γίνεται ομαδική προσφυγή και ομαδική διεκδίκηση των αναδρομικών. Το γραφείο μας αναλαμβάνει ομαδικές αγωγές Μονίμων Δημοσίων υπαλλήλων, ομαδικές αγωγές Εκπαιδευτικών, ομαδικές αγωγές δασκάλων, ομαδικές αγωγές καθηγητών, αλλά και κάθε είδους αγωγές μονίμων υπαλλήλων.

Αντέχει η οικονομία την επιστροφή των αναδρομικών στους δημοσίους υπαλλήλους;

Υπάρχουν κάποιες απόψεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατο να γίνει η επιστροφή των αναδρομικών στους δημοσίους υπαλλήλους διότι δεν το αντέχει η οικονομία. είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ δύσκολη θέση και θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να επιστρέψει τα χρήματα αυτά στους δημοσίους υπαλλήλους. Όμως οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είναι αδιανόητο για την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει αποφάσεις δικαστηρίων και η κ να μην εφαρμόσει την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας. είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πάρα πολύ και θα πρέπει να βρει τρόπους να εξασφαλίσει αυτά τα έξοδα από άλλες πηγές. Όμως αν δεν το κάνει τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο συνταγματικό ζήτημα. άλλωστε ο ρόλος των δικαστηρίων και ο ρόλος του νομοθέτη είναι να διασφαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία αδικία. Όντως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αδικημένοι. για αυτό το λόγο οι δημόσιοι υπάλληλοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη τους δικαιώνει. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης. Τώρα το αν θα βρει Πόρους δημιουργώντας μία άλλη αδικία αυτό είναι ένα άλλο θέμα. σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πάλι ο αδικημένος να προσφύγει στη δικαιοσύνη και ούτω καθεξής. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να δίνει δίκαιες λύσεις. στη συγκεκριμένη περίπτωση η λύση που δόθηκε με τις περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων κατά την άποψή του νομοθέτη και κατά την άποψη των δικαστηρίων και κατά την άποψή του συμβουλίου της επικρατείας δεν ήτανε Δίκαια. Συνεπώς οφείλει η κυβέρνηση να επανορθώσει αυτή την αδικία. για αυτό το λόγο πραγματικά πιστεύουμε ότι παρά τη δυσκολία της κατάστασης η κυβέρνηση θα βρει χρήματα και θα επιστρέψει τα χρήματα στους δημοσίους υπαλλήλους. Ίσως βέβαια να μην το κάνει αυτό με μία δόση αλλά να το κάνουμε πολλές δόσεις. Ίσως να το κάνει σε βάθος τριετίας η 5ετίας.

Πότε θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών

Ο δρόμος μέχρι ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την καταβολή αναδρομικός είναι μακρύς. θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές σύσκεψης δικαστηρίων να επικυρωθεί από το συμβούλιο της επικρατείας καθώς και κάποιες άλλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω λιγότερα από εξάμηνο. Στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφυγών ώστε να είναι πλέον αναγκαία η καταβολή των αναδρομικών. Και προφανώς βέβαια η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα τα δώσει όλα μαζί αν θα τα δώσει σε δόσεις πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία. Με δυο λόγια οι ενέργειες και τα βήματα που είναι αναγκαίο να γίνουν μέχρι την καταβολή των αναδρομικών και την επιστροφή των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα. όμως πλέον είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν πίσω τα επιδόματα και θα πάρουν πίσω τα αναδρομικά τους. εάν είστε δημόσιοι υπάλληλοι μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας για να κάνετε ομαδική αγωγή. Αναλαμβάνουμε ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα καθώς και ομαδικές αγωγές για 13ο και 14ο μισθό


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *