Πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις μετά τις νέες περικοπές

Πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις μετά τις νέες περικοπές

Ενημερωθείτε πάνω στο πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις μετά τις νέες περικοπές. Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, μετά και την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2018 έως 2021 από την κυβέρνηση, για τις νέες περικοπές των συντάξεων που έρχονται από το 2019. Υπενθυμίζουμε ότι οι περικοπές αυτές έχουν δρομολογηθεί με τους δύο νόμους που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τον 4387 του 2016, γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου και τον 4472 του 2017. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου οι παλιές συντάξεις θα έπρεπε να επανυπολογιστούν. Μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων προέκυψαν διάφορες προς τα κάτω, όπως είναι φυσικό τα τελευταία χρόνια να συμβαίνει, και οι διαφορές αυτές θα εξακολουθούσαν να δίνονται στους συνταξιούχους ως προσωπικές διαφορές. Ήρθε όμως ο νόμος 4472 με τον οποίο πλέον περικόπτονται αυτές οι προσωπικές διαφορές μέχρι το πλαφόν του 18%.

Επανυπολογισμός συντάξεων

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν ο επανυπολογισμός βγάζει νέα σύνταξη μικρότερη κατά 12% τότε αυτή θα περικοπεί ακριβώς κατά αυτό το ποσοστό. Αν ο επανυπολογισμός  βγάλει τη σύνταξη μικρότερη κατά 25%, τότε ο συνταξιούχος από το Δεκέμβριο του 2018 θα έχει μείωση 18%. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση με βάση τους δύο παραπάνω νόμους να αποτυπώσει τα στοιχεία που θα προέκυπταν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για τον κάθε συνταξιούχο στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα, ΗΔΙΚΑ.

Προσωπική διαφορά κάθε συνταξιούχου

Έτσι, στην περίοδο που διανύουμε τώρα, θα έπρεπε ο κάθε συνταξιούχος να ξέρει ποια είναι η προσωπική διαφορά του σε σχέση με την παλιά σύνταξη και με αυτό τον τρόπο θα ήξερε ποια περικοπή της σύνταξης του να περιμένει. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη, οπότε θα προσπαθήσουμε σε αυτό το άρθρο και σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τις πρόβες επανυπολογισμού των συντάξεων που γίνονται από τους αρμόδιους φορείς στο υπουργείο, να δούμε μαζί τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο για τα τελικά ποσά των συντάξεων μετά και τις νέες περικοπές.

Ποιοι χάνουν και πόσα

Μειώσεις μέχρι και 18% φαίνεται ότι θα έχουν οι συνταξιούχοι σε όλα τα γνωστά ταμεία, δηλαδή στο Δημόσιο, στο ΤΕΒΕ, στο ΙΚΑ, στις ΔΕΚΟ, στα ταμεία των τραπεζών, στο ΝΑΤ, αλλά και οι διπλοσυνταξιούχοι του ΕΤΑΑ,  όπως και οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του Δημοσίου. Υπενθυμίζουμε ότι πολλές φορές οι προσωπικές διαφορές που προκύπτουν στις νέες συντάξεις με βάση τις παλαιές είναι μεγαλύτερες και από 18%, αλλά υπάρχει το πλαφόν που όρισε ο νόμος 4472 που ψηφίστηκε πέρυσι.

Περικοπές συντάξεων δημοσίου

Έτσι στο Δημόσιο η κύρια σύνταξη για όσους αποχώρησαν μετά από 35 έτη εργασίας διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 868 ευρώ από τα 1.050 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Βλέπουμε δηλαδή μία μείωση που πλησιάζει στο 18% κατά μέσο όρο σε σχέση με την σύνταξη που λαμβάνουν οι δικαιούχοι σήμερα.

Μειώσεις συντάξεων ΙΚΑ

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα άλλα ταμεία όπως για παράδειγμα στο ΙΚΑ όπου η μέση κύρια σύνταξη για την υψηλότερη ασφαλιστική κλάση πηγαίνει στα 1.100 ευρώ από τα 1.350 σήμερα. Είναι μία μέση μείωση στα 250 ευρώ και σε ποσοστό βλέπουμε ότι αγγίζει ξανά περίπου το 18%.

Περικοπές στις συντάξεις ΟΑΕΕ

Στον ΟΑΕΕ και κυρίως στους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ όλες οι συντάξεις θα έχουν μείωση στο 18%. Για παράδειγμα τα 1.100 ευρώ συντάξεις αμέσως-αμέσως γίνονται 902 ευρώ, οπότε μιλάμε για μία μείωση 198 ευρώ το μήνα.

Παράδειγμα μείωσης εισοδήματος συνταξιούχου

Ας δούμε όμως με ένα παράδειγμα τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για το ετήσιο εισόδημα καθενός από τους παραπάνω συνταξιούχους. ο συνταξιούχος από το ΙΚΑ που θα απολέσει 250 ευρώ το μήνα θα έχει χάσει σε ετήσια βάση 250 x 12 = 3. 000 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει περισσότερες από δύο σημερινές του συντάξεις.

Πως επηρεάζονται οι συνταξιούχοι από τη ΔΕΗ τον ΟΤΕ

Για τους συνταξιούχους από τη ΔΕΗ τον ΟΤΕ και τις τράπεζες η μείωση θα είναι μικρότερη και υπολογίζεται περίπου στο 12%. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συνταξιούχοι αυτών των ταμείων είχαν καταβάλει ως ασφαλισμένοι μεγαλύτερες εισφορές και σύμφωνα με τον νέο νόμο θα έχουν μία προσαύξηση στις συντάξιμες αποδοχές τους. Σε σχέση δηλαδή με το ΙΚΑ θα έχουν υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές και έτσι η νέα σύνταξη υπολογίζεται με λίγο αυξημένες αποδοχές οπότε προκύπτει και λίγο μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτά βέβαια ισχύουν για όσους έχουν συμπληρώσει τα περισσότερα χρόνια δηλαδή 35 έτη, ενώ το όφελος αυτό τείνει να μηδενίζεται για λιγότερα έτη υπηρεσίας.

Περικοπές νέων συντάξεων

Όπως είδαμε και παραπάνω ο επανυπολογισμός αφορά όλους όσους είχαν βγει στη σύνταξη μέχρι τις 12 Μαΐου του 2016,που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν περικοπές και οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 στη σύνταξη. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα χάσουν όλη την προσωπική διαφορά που είχανε καθώς δεν ισχύει για αυτούς το πλαφόν του 18%. Σύμφωνα μάλιστα με όσα διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν και όλο ή μέρος από τα οικογενειακά τους επιδόματα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στις 23 /12 /2016 τα συγκεκριμένα οικογενειακά επιδόματα ενσωματώθηκαν στις συντάξιμες αποδοχές προκειμένου να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις.

Προσπάθεια να διασωθούν τα οικογενειακά επιδόματα

Αυτό έγινε για να διασωθεί ένα μέρος από τα οικογενειακά επιδόματα για όσους συνταξιούχους οι προσωπικές διαφορές ξεπερνούν το πλαφόν του 18%. Έτσι στην πράξη για όσους συνταξιούχους έχουν περικοπές μέχρι 18% χάνεται το οικογενειακό επίδομα, ενώ για όσους συνταξιούχους η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από 18% τότε μπορεί να διασωθεί ένα μέρος ή το σύνολο του οικογενειακού επιδόματος. Εκτός από αυτό όμως η προσθήκη του οικογενειακού επιδόματος στην καταβαλλόμενη σύνταξη, προκειμένου να γίνει ο επανυπολογισμός, αύξησε και το τελικό ποσό των συντάξιμων αποδοχών για τον κάθε συνταξιούχο.

Τελικό ποσό περικοπής συντάξεων

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο επανυπολογισμός να γίνει σε αυξημένο τελικό ποσό σύνταξης κάτι που οδήγησε σε τελική περικοπή των συντάξεων ακόμη και στο 18%, ενώ η σύγκριση της αρχικής με την παλαιά σύνταξη χωρίς τα επιδόματα έβγαζε προσωπική διαφορά, και άρα περικοπή, κατά 10, 12 ή 15%. Με απλά λόγια μόνον όσοι συνταξιούχοι ξεπερνούν σε προσωπική διαφορά το πλαφόν του 18% μπορούν μετά την εφαρμογή των νέων νόμων να διατηρήσουν ένα μέρος ή και το σύνολο του οικογενειακού επιδόματος που λάμβαναν πριν.  Μπορείτε αν διαβάσετε και τα υπόλοιπα άρθρα μας στα οποία υπάρχει μεγάλο πλήθος παραδειγμάτων που αφορούν περικοπές στις συντάξεις.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *