Περικοπές συντάξεων

Περικοπές συντάξεων – όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Όλα τα ενδεχόμενα για τις περικοπές συντάξεων. Τελικά φήμη ήταν και πάει.. Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που καλλιεργούνταν από διάφορους κυβερνητικούς κύκλους και ήθελαν τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει μονομερώς από τη ΔΕΘ την αναστολή ή τη ματαίωση μονομερώς του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Το θέμα της περικοπής των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 αποδεικνύεται δυσεπίλυτος γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες! Ο κ. Τσίπρας τόσο το βράδυ του Σαββάτου στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όσο και το μεσημέρι της Κυριακής στη συνέντευξη τύπου απέφυγε να δεσμευθεί πάνω στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, καθώς προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στην εσωτερική κοινή γνώμη και στο ακροατήριό του στο εξωτερικό. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς τόνισε ότι ναι μεν αυτές δεν είναι απαραίτητες δημοσιονομικά, αλλά υποστήριξε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διεξοδική συζήτηση με τους εταίρους. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους ότι το μέτρο είναι αχρείαστο δημοσιονομικά, καθώς έχει επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στον προϋπολογισμό, αλλά επιπροσθέτως πρόκειται για ένα μέτρο με έντονο αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα. Ακριβώς αυτό είναι και το σημείο-κλειδί στην όλη υπόθεση καθώς το ΔΝΤ και τα ισχυρά κράτη του Eurogroup υποστηρίζουν ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων έχει διαρθρωτικό και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα και επομένως είναι ένα απολύτως αναγκαίο μέτρο.

Συνεχίζονται οι πιέσεις για την περικοπή των συντάξεων από τους εταίρους

Η αλήθεια είναι ότι για να μη γίνουν αυτές οι περιβόητες περικοπές των συντάξεων, που έχουν ήδη ψηφιστεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας για το θέμα αυτό, συναίνεση που όλοι ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, καθώς μάλιστα αναμένονται τοπικές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο. Στο πλαίσιο αυτό των πιέσεων στην Ελληνική Κυβέρνηση για τήρηση των υποσχεθέντων ήρθαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ, όπου μεταξύ άλλων δηλώνει απερίφραστα ότι μπορούν να σταματήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί στα προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής. Και για όσους δεν κατάλαβαν ο επικεφαλής του ESM αναφέρεται προφανώς στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 και στην μείωση του αφορολόγητου ορίου για όλους από το 2020. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και την αντίδραση των διεθνών αγορών, που οδήγησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο όλο το προηγούμενο διάστημα, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολη αποδεικνύεται τελικά η αναστολή του ψηφισμένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Ακριβώς αυτό είναι το τοπίο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας από τη μία να αποφύγει το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης των συντάξεων, που θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των συνταξιούχων και από την άλλη να ικανοποιήσει τους εταίρους και τις διεθνείς αγορές εξασφαλίζοντας την ομαλή χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου.

Κι όμως οι μειώσεις των συντάξεων είναι ήδη εδώ!

Το θέμα της περικοπής των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 παρέμεινε ανοιχτό μετά και τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα το προηγούμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, αλλά όπως διαβάζουμε στο newsit.gr το θέμα θα αποδειχθεί ιδιαίτερα περίπλοκο στην περίπτωση που αποφασιστεί τυχόν αναστολή του μέτρου ή χρονική αναβολή του. Κι αυτό γιατί το ζήτημα είναι μεν δημοσιονομικό, καθώς η μείωση των συντάξεων θα αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 1,8 δισ. ευρώ, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται ήδη περικόπτοντας τις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Μάιο του 2016! Τι θα συμβεί με τις συντάξεις αυτών των ανθρώπων που ήδη καταβάλλονται μειωμένες εάν τελικά το μέτρο ακυρωθεί ή αναβληθεί για ένα χρονικό διάστημα; Θα χρειαστεί να αλλάξει συνολικά ο νόμος Κατρούγκαλου και να δοθούν αυξήσεις σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016; Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται ήδη και στις συντάξεις χηρείας που δίνονται μετά την ψήφιση του. Είναι δυνατόν να πάμε σε μία κατάσταση όπου ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται για κάποιους από τους συνταξιούχους, ενώ για κάποιους άλλους δεν εφαρμόζεται; Είναι πιθανόν με αυτόν τον τρόπο, όπως τονίζει ο συντάκτης του άρθρου στο newsit.gr, να υπάρξει ένα κύμα μαζικών προσφυγών, από όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016, που θα διεκδικήσουν τα χρήματα που έχουν χάσει όλο αυτό το διάστημα.

Όλα τα σενάρια για την περικοπή των συντάξεων

Από όλα τα παραπάνω εύκολα και αβίαστα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η τελική απόφαση πάνω στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων μόνο εύκολη δεν είναι! Παρόλα αυτά διαρροές και φήμες, που κυκλοφόρησαν κατά κόρον το τελευταίο διάστημα στον ημερήσιο τύπο, φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει τρία πιθανά σενάρια πάνω στο καυτό ζήτημα τις μειώσεις των συντάξεων. Το θέμα μάλιστα είναι πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα όλων των κομμάτων και αναμένεται μαζί με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να κρίνουν εν πολλοίς και τον χρόνο των επόμενων βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας.

Αναστολή επ αόριστον του μέτρου της περικοπής των συντάξεων

Στο πρώτο πιθανό σενάριο η κυβέρνηση θα ήθελε πολύ την αναστολή επ αόριστον του μέτρου της περικοπής των συντάξεων σε συνεννόηση με τους δανειστές. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup, εφόσον έχει επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει τους δανειστές ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως είναι εξόχως αντιαναπτυξιακό, θα είναι μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για όλους της τους συνταξιούχους της χώρας μας. Υπενθυμίζουμε ότι οι μειώσεις για τις οποίες γίνεται λόγος αφορούν ακόμη και σε μείωση συντάξεων κατά 18% για κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων.

Αναβολή περικοπής συντάξεων για λίγους μήνες

Σε ένα δεύτερο πιθανό σενάριο η κυβέρνηση εξετάζει την αναβολή του μέτρου για λίγους μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2019 για παράδειγμα. Σε αυτή την περίπτωση το μέτρο θα ανασταλεί προσωρινά δίνοντας πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση να να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους δανειστές ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές χωρίς να έχει υποχρεωθεί να εφαρμόσει τον νόμο.

Περικοπή συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019

Στο τρίτο και τελευταίο σενάριο η κυβέρνηση υποχρεώνεται τελικά να οδηγηθεί στην εφαρμογή του μέτρου, από τον Ιανουάριο του 2019, οδηγώντας σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος για μία ακόμη φορά τους συνταξιούχους στη χώρα μας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το τρίτο και τελευταίο σενάριο είναι το πλέον απευκταίο και θα γίνει κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί τελικά. Είναι δίσκολο να αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων. Ιδιαίτερα δύσκολες αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας και που δυστυχώς δεν θα παρθούν στην Ελλάδα ακόμη και μετά το περιβόητο τέλος των μνημονίων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *