επαναφορά των δώρων

Επαναφορά των δώρων στις επικουρικές συντάξεις

Τον Απρίλιο θα εξεταστεί από το ΣτΕ η επαναφορά των δώρων της επικουρικής σύνταξης σε μόνιμη βάση. Το Στε θα συνεδριάσει τον προσεχή Απρίλιο, σε κρίσιμη πιλοτική δίκη για να αποφασίσει εάν ο νόμος Κατρούγκαλου εκτός από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις προέβλεψε ρητά και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Η απόφαση που θα εκδοθεί αφορά χιλιάδες συνταξιούχους και φυσικά και την κυβέρνηση που σε περίπτωση που αποφασίσει.

Περιορισμός της αναδρομικότητας για τα δώρα των επικουρικών συντάξεων

Συνήθως τα τελευταία χρόνια με αφορμή τη μνημονιακή κρίση, τα Ανώτατα Δικαστήρια, όσες φορές κλήθηκαν να αποφανθούν για κρίσιμα θέματα σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων περιόρισαν την αναδρομικότητα της απόφασής τους, προκειμένου να μην διαταραχθεί ανεπανόρθωτα ο προϋπολογισμός του κράτους και τα δημοσιονομικά έξοδα. Είναι επομένως ορατό το ενδεχόμενο το ΣτΕ με την απόφασή του να απαγορεύσει την αναδρομικότητα  στην επαναφορά των δώρων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή καταθέσει αγωγή για τα δώρα της επικουρικής τους σύνταξης να μην μπορούν να βασιστούν στην απόφαση στην περίπτωση που αυτή είναι ευνοϊκή.

Νέο πακέτο αναδρομικών

Τέλος, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα ετοιμάζεται για μέσα στο 2022 ένα νέο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις που κυμαίνεται από 1,2 μέχρι 2,5 δις ευρώ το οποίο θα εξαρτηθεί από τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Εξ αυτών η πρώτη απόφαση αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, οπότε θα αποφασισθεί κατά πόσο μπορούν να διεκδικήσουν τις περικοπές και την επαναφορά των δώρων που υπέστησαν από την εφαρμογή του νόμου 4093 στην κύρια σύνταξή τους και μάλιστα σε μέγιστο χρονικό βάθος 5 ετών, περαιτέρω δε, εάν ο περιορισμός των αγωγών για όσους συνταξιούχους δεν προσέφυγαν δικαστικά μέχρι τον Οκτώβριο 2020 ήταν τελικά συνταγματικά ανεκτός.

Αναδρομικά και για τις επικουρικές συντάξεις

Η δεύτερη απόφαση που θα εκδοθεί από το ΣτΕ θα κρίνει εάν οι συνταξιούχοι, εκτός από τα αναδρομικά του 11μήνου για τις κύριες συντάξεις τους τα οποία τους καταβλήθηκαν από το 2020, επιπλέον τούτων δικαιούνται αναδρομικά και για τις επικουρικές συντάξεις τους. Και εδώ ο αριθμός των συγκεκριμένων συνταξιούχων είναι μεγάλος και αντιστοιχεί σε 400.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν δικαστικά και σε περίπου 600.000 οι οποίοι δεν έκαναν αγωγή.

Ως προς την εισφορά Αλληλεγγύης :

Για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση υπάρχει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έκρινε ότι η εν λόγω εισφορά είναι αντισυνταγματική για τα έτη 2017 και 2018. Αυτό σημαίνει ότι για το χρονικό αυτό διάστημα της 2ετίας τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές της ΕΑΣ θα πρέπει να επιστραφούν από το κράτος υποχρεωτικά. Για το χρονικό διάστημα από 2019 και εντεύθεν το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε την ΕΑΣ ως συνταγματική, καθόσον ο νόμος Κατρούγκαλου μετάβαλε το χαρακτήρα της συγκεκριμένης κράτησης.

Χρονικό διάστημα που θα αποδοθούν τα αναδρομικά της διετίας 2017-2018

Προφανώς και τους επόμενους μήνες τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να προσδιορίσουν το χρονικό διάστημα που τα αναδρομικά της διετίας 2017-2018 θα αποδοθεί στους δικαιούχους έπειτα από την παραπάνω απόφαση που η εκτέλεσή της από το κράτος είναι υποχρεωτική. Το συνολικό κόστος έχει εκτιμηθεί σε 420 εκατομμύρια ευρώ και είναι πολύ πιθανό η καταβολή στους δικαιούχους να είναι εφάπαξ, οπότε η απόφαση εκτός από οικονομική θα έχει και πολιτική χροιά, αναλόγως και των πολιτικών εξελίξεων (σενάρια εκλογών κλπ).

Αναδρομικά της ΕΑΣ

Τα αναδρομικά της ΕΑΣ για συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, υπαλλήλων και των αποστράτων κυμαίνονται ως εξής :
Συνταξιούχος ειδικού μισθολογίου με αρχική μικτή σύνταξη 3.800 ευρώ έχει μείωση 14% από ΕΑΣ (-532 ευρώ το μήνα) και δικαιούται αναδρομικά 12.768 ευρώ.
Συνταξιούχος της ίδιας κατηγορίας με μικτή σύνταξη 3.575 ευρώ έχει μείωση 14% από ΕΑΣ (-501 ευρώ) και δικαιούται αναδρομικά 12.012 ευρώ.
Συνταξιούχος απόστρατος με μικτή σύνταξη 3.290 ευρώ έχει μείωση 13% από ΕΑΣ (-428 ευρώ) και δικαιούται αναδρομικά 10.265 ευρώ.
Συνταξιούχος απόστρατος με μικτή σύνταξη 1.990 ευρώ έχει μείωση 7% από ΕΑΣ (-119 ευρώ) και δικαιούται αναδρομικά 2.866 ευρώ.
Συνταξιούχος Δημοσίου με βαθμό Γεν. Διευθυντή και με μικτή σύνταξη 2.720 ευρώ έχει μείωση 10% από ΕΑΣ (-272 ευρώ) και δικαιούται αναδρομικά 6.528 ευρώ.
Συνταξιούχος Δημοσίου με σύνταξη 1.425 ευρώ έχει μείωση 3% από ΕΑΣ, (-43 ευρώ), πλην όμως θα εφαρμοστεί η μείωση μέχρι τα 25 ευρώ ώστε η σύνταξη να μην πέσει κάτω από το πλαφόν των 1.400 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο συνταξιούχος δικαιούται αναδρομικά 600 ευρώ (25 ευρώ κράτηση για 24 μήνες, ίσον 600 ευρώ επιστροφή).


Category: , ,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *