Καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου

Καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου

Καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου με απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και βεβαίως μαζί με το νόμο Κατρούγκαλου οδηγούμαστε στην κατάργηση των περικοπών συντάξεων και στην ακύρωση των μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις. Και βεβαίως κόβονται οι συζητήσεις για επανυπολογισμό των συντάξεων. Η απόφαση αυτή ήταν πάνω-κάτω αναμενόμενη διότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ένας εντελώς αδίκως νόμος. Αυτό που έκανε ουσιαστικά ήταν ότι έριξε όλο το βάρος στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Πώς προέκυψαν οι περικοπές συντάξεων

Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ότι οι περικοπές των συντάξεων ξεκίνησαν το 2012. Όμως δεν στηρίχθηκαν πάνω σε ένα πλήρες νομικό πλαίσιο. Το νομικό κενό που δημιουργήθηκε ήρθε να το καλύψει ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι περικοπές των συντάξεων αποτέλεσαν τη λύση για την εξεύρεση χρημάτων ώστε να πληρωθούν οι δανειστές της χώρας. Για την ακρίβεια αποτέλεσαν ένα από τα λίγα έσοδα τα οποία έγινα αποδεκτά από την τρόικα. Αν προσπαθήσουμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να θυμηθούμε την κατάσταση, θα φέρουμε στο μυαλό μας την τρόικα να επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας και να προσπαθεί να ανακαλύψει σταθερές πηγές εσόδων. Και μετά πάει να το διορθώσει με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. 

Στην τραγική κατάσταση που βρισκόταν η ικανότητα είσπραξης φόρων οι επιλογές ήταν μηδαμινές. Ως μια από τις πιο σίγουρες λύσεις για τη διάσωση της χώρας επιλέχθηκαν οι μειώσεις των συντάξεων και των μισθών. Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν έσοδα τα οποία δεν μπορεί παρά να μην τα δηλώσει κάποιος στη φορολογική του δήλωση. Και βεβαίως οι μειώσεις συντάξεων αποτελούν ένα σίγουρο έσοδο για τα ταμεία του κράτους.

Καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου
Καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου δίνει πλέον το δικαίωμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η δημιουργία αυτού του νομοσχεδίου μπορεί να γίνει πλέον από μηδενική βάση. Αυτό συμβαίνει διότι οι διατάξεις που καθορίζουν το παλιό ασφαλιστικό νομοσχέδιο κρίθηκαν πλέον ως μη συνταγματικές. Ανήκουν στα κομμάτια του νόμου Κατρούγκαλου τα οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά. Θέλουμε να παραμένουμε αισιόδοξοι ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα είναι πιο δίκαιο. Ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι πηγές εσόδων της χώρας και δεν θα φορτωθούν πάλι όλα στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Εισπρακτικοι μηχανισμοί

Εδω βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη ανάγκη βελτίωσης των εισπρακτικών μηχανισμών. Διότι όσο δίκαιο και να είναι ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εάν δεν υπάρχουν χρήματα τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πάλι να αναζητήσει έσοδα. Και βεβαίως πάλι θα δοθεί η λύση από περικοπές μισθών και συντάξεων. Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε μια έρευνα που έγινε πριν από περίπου 2 μήνες και αφορούσε το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Σύμφωνα με εκείνη τη μελέτη εάν υπήρχαν οι κατάλληλοι φορολογικοί μηχανισμοί για την είσπραξη των εσόδων από τα λαθραία τσιγάρα, τότε δεν θα υπήρχε λόγος για περικοπές συντάξεων. Αξίζει τον κόπο να μιλήσουμε με αριθμούς. Τα έσοδα του κράτους από τις περικοπές συντάξεων ανέρχονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Είναι ακριβώς το ποσό που χάνει η οικονομία της χώρας μας από την αδυναμία είσπραξης των φόρων στα τσιγάρα.  Εδώ μπορείτε να δείτε πως θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις μειώσεις συντάξεων.

Πιθανότατα σε αυτή τη λογική να στηρίχθηκε και το Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφάσισε ότι οι περικοπές συντάξεων είναι αντισυνταγματικές. Διότι είναι δίκαιο να συνεισφέρουν όλες οι πηγές εσόδων στην οικονομία της χώρας. Και όχι μόνο τα συνήθη υποζύγια που είναι οι μισθωτοι και οι συνταξιούχοι.

Ελεγχοι για τη μαύρη εργασία

Μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς Θα πρέπει όμως να γίνονται και έλεγχοι για τη μαύρη εργασία. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη πληγή για κάθε ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα. Όταν κάποιος παίρνει μαύρα χρήματα τότε δεν μπορεί να φορολογηθεί. Επίσης στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι εργάζονται χωρίς να δηλωθεί αυτό αρμόδιοι φορείς τότε δεν μπορούν να απολαμβάνουν νοσηλευτικές υπηρεσίες σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν καταγράφονται τα ένσημα συνεπώς δεν μπορούν να βγάλουν σύνταξη.

Διότι όταν ήρθε ο καιρός δεν θα έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Αυτό είναι η μεγάλη πληγή του ασφαλιστικού συστήματος όσον αφορά το φορολογικό κομμάτι. Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου για να δικαιούται κάποιος την εθνική σύνταξη πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια εργασίας. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να πάρει Εθνικής ιδέας και με 15 χρόνια εργασίας. Απλά στην τελευταία περίπτωση το ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο.

Δύσκολη πλέον η διεκδίκηση αναδρομικών

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μειώνεται η πιθανότητα επιτυχούς εκβασης για τη διαδικασία διεκδίκησης των αναδρομικών. Και το σημαντικότερο είναι ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δυσκολεύει τη διεκδίκηση αναδρομικών που αφορούν τόσο στους μισθούς όσο και στις συντάξεις. Εάν οι μειώσεις των συντάξεων είχαν κριθεί ως συνταγματικές τότε όσοι τις υπέστησαν θα είχαν το δικαίωμα τα ζητήσουν πίσω τα απολεσθέντα έσοδα. Με άλλα λόγια τα διεκδικούμε να αναδρομικά ει άι τα χρήματα που χάθηκαν.

Δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στην αρχική σύνταξη και τη σύνταξη όπως προκύπτει με τις περικοπές. Αυτή η διαφορά πολλαπλασιάζεται από το πλήθος των μηνών που μεσολάβησαν από τη στιγμή της περικοπής μέχρι τη στιγμή της αίτησης διεκδίκησης αναδρομικών.

Δεν υπάρχει επιβάρυνση για το δημόσιο

Το θετικό όμως της νέας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση για το δημόσιο λόγω διεκδίκησης αναδρομικών. Εάν το συμβούλιο της επικρατείας ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταβολή μεγάλων ποσών σε αναδρομικά τώρα θα έπρεπε να βρει τα χρήματα αυτά που κάπου αλλού. Αυτός θα διαιωνίζεται το αγκάθι στην οικονομία και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί μία σίγουρη και ολοκληρωμένη λύση.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει χωρίς να είναι δεμένη με το παρελθόν. ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσει την ευκαιρία και Θα φτιάξει ένα πραγματικά δίκαιο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και ιδιαίτερα εστιάζουμε στη δικαιοσύνη όσον αφορά τις συντάξεις για τις οποίες έχουμε άμεσα ενδιαφέρον.

Διατηρείται η ενοποίηση των ταμείων

Το μοναδικό κομμάτι του νόμου Κατρούγκαλου που δεν κρίθηκε αντισυνταγματικό είναι εκείνο που αφορά την ενοποίηση των ταμείων.Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου πλέον οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πλέον εξυπηρετούνται από το ίδιο ταμείο Όπως άλλωστε και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό ήταν πολύ λογικό διότι εφόσον ο εργαζόμενος βγει στη σύνταξη θα πρέπει να καλύπτεται από ένα ισχυρό φορέα. Ο οποίος θα είναι δίκαιος αλλά ταυτόχρονα και ασφαλής. Είναι πολύ καλό να γνωρίζει κάποιος ότι όταν συνταξιοδοτηθεί θα έχει μια σίγουρη σύνταξη.

Ανεξάρτητα από την εργασία που έκανε κάποιος όσο ήταν εργαζόμενος, είναι δίκαιο όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας να απολαμβάνουν σταθερή και σίγουρη σύνταξη. Και να μη φοβούνται μήπως ξαναγίνουν περικοπές συντάξεων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *