Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι περικοπές συντάξεων

Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι περικοπές συντάξεων

Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι περικοπές συντάξεων σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ένας άδικος νόμος.  Ήταν ένας νόμος ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πολλές κοινωνικές ομάδες. Ιδιαίτερα οι περικοπές συντάξεων ήταν ένα μεγάλο χτύπημα προς τους συνταξιούχους της χώρας μας.

Περικοπές συντάξεων

Ο νόμος Κατρούγκαλου οδήγησε σε περικοπές συντάξεων. Οι περικοπές αυτές αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου ένα ποσοστό των συντάξεων κόπηκε. Ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθεί στις μνημονιακές της υποχρεώσεις. Εδώ βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι οι περικοπές συντάξεων ούτε θα με πάρει τον έφερε γίνει αν είχε γίνει καλύτερη διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Για παράδειγμα έχουμε ανεβάσει αρκετά άρθρα αυτό το site με παραδείγματα. Στα οποία αναφέρουμε ότι εάν υπήρχε σωστή είσπραξη των φόρων τότε δεν θα χρειαζόταν να γίνουν μειώσεις συντάξεων. Ανάφερε ως παράδειγμα την φοροδιαφυγή από τα τσιγάρα. Το ποσό που χάνει η χώρα σου φορολογικά έσοδα εξαιτίας της φοροδιαφυγή στα τσιγάρα ισούται με το ποσό που κερδίζει από τις περικοπές συντάξεων.

Προφανώς όλα αυτά μέτρησαν στο πνεύμα του νομοθέτη και θεώρησε ότι είναι άδικο να συμβαίνουν περικοπές συντάξεων. Με άλλα λόγια προφανώς το πνεύμα στο οποίο κινήθηκε το συμβούλιο της επικρατείας ήταν ότι υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι εξεύρεσης χρημάτων. Δεν είναι μονόδρομος οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Και βέβαια ανοίγει ο δρόμος για μία καλύτερη φορολογική πολιτική. Όπως επίσης και για ένα δικαιότερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε όλο αυτό το διάστημα της εφαρμογής των μνημονιακών νόμων το γραφείο μας συνέχισε να ενημερώνει πάνω σε θέματα που αφορούν περικοπές συντάξεων.

Αναδρομικά συντάξεων

Οι άδικες περικοπές στις συντάξεις οδήγησαν πολύ κόσμο στο δικηγορικά γραφεία για να ακύρωση αυτή την αδικία. Το αίτημα των συνταξιούχων είναι να επαναφέρει η κυβέρνηση τις συντάξεις στα ποσά που δικαιούνται. Βεβαίως αυτό θα πρέπει να γίνει αναδρομικά από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Διότι εφόσον το συμβούλιο της επικρατείας αποφάσισε ότι είναι άδικο. Οπότε προφανώς θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά τα χαμένα ποσά των συντάξεων. Αρκετά δικηγορικά γραφεία της χώρας ανέλαβε τις υποθέσεις. Μεταξύ των αιτήσεων αυτών μεγάλο πλήθος υποθέσεων διεκπεραιώνεται από το δικό μας γραφείο. Είμαστε ειδικοί σε ομαδικές αγωγές που αφορούν τις περικοπές συντάξεων. Έχουμε αναλάβει πολύ μεγάλο πλήθος υποθέσεων που αφορούν αναδρομικά για τις συντάξεις. Επίσης τελειώνει το θέμα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι περικοπές συντάξεων με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Δυστυχώς η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια διεκδίκησης για τα αναδρομικά συντάξεων. Η απόφαση είναι διατυπωμένη έτσι ώστε να επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Όμως αυτές οι αλλαγές αφορούν το μέλλον και όχι το παρελθόν. Έλα λόγια η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν πρόκειται να επιβαρύνει την οικονομία της χώρας με αναδρομικά που αφορούν τα προηγούμενα χρόνια. η διεκδίκηση αναδρομικών για μισθούς και συντάξεις δυσκολεύει αρκετά μετά από την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2019. ναι μεν βάζει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον αλλά δυσκολεύει πολύ τις διεκδικήσεις που αφορούν το παρελθόν.

Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι περικοπές συντάξεων
Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι περικοπές συντάξεων

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Εάν διαβάσει κανείς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καταλαβαίνει αμέσως ότι ανοίγει το δρόμο για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ουσιαστικά κινείται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από το νόμο Κατρούγκαλου. Το μόνο που διατηρεί ως συνταγματικό από εκείνο το νομό είναι η ενοποίηση των ταμείων. Δηλαδή τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανήκουν πλέον στο ίδιο ταμείο. Το συμβούλιο της επικρατείας έκρινε ότι αυτή είναι μία δίκαιη απόφαση. Ακυρώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι περικοπές συντάξεων αυτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεείας και δίνει χαρά σε πολύ κόσμο.

Έκρινε ότι σε αυτό το κομμάτι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι συνταγματικός. ευτυχώς όμως κρίθηκαν αντισυνταγματικά όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του νόμου Κατρούγκαλου. θετικότερα κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα κομμάτια του νόμου που αφορούν τις περικοπές στους μισθούς με τις περικοπές στις συντάξεις. Νίκος Βέρτης καλύτερο να επανέλθουμε νέο νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίζει το ύψος των μισθών και το ύψος των συντάξεων. Τα οποία βεβαίως θα είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τους μισθούς και τις συντάξεις όπως αυτά καθορίστηκαν από το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό το λόγο θα πρέπει άμεσα να περιμένουμε αυξήσεις μισθών και αυξήσεις συντάξεων.

Η ώρα της ευθύνης για την κυβέρνηση

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κλείνουν τα χέρια στην κυβέρνηση της χώρας μας ώστε να νομοθετήσει πλέον σε νέα βάση. Το θετικό είναι ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων που έγινε μετά από το νόμο Κατρούγκαλου κρίθηκαν αντισυνταγματικές. συνεπώς το νέο ασφαλιστικό νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει τόσο υψηλές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Δες όμως αυτό δεν λέει τίποτα Αν δεν συνοδεύεται από μία γενικότερη βελτίωση στην οικονομία της χώρας. Εάν δεν γίνει νοικοκύρεμα στα οικονομικά τότε πάλι θα επανέλθουμε σε παρόμοιους νόμους. Πάλι θα αναγκάζονται οι κυβερνήσεις να φορολογούν τα συνήθη υποζύγια δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Άλλωστε είναι αδιανόητο να υποθέτει κάποιος ότι η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να χάσει ψήφους προχωρώντας σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Ήταν όμως η μοναδική αποδεκτή λύση από την τρόικα δεδομένης της κακής εισπρακτικής ικανότητας της χώρας. Εφόσον η χώρα δεν μπορεί να εισπράξει χρήματα από πουθενά Θα αναγκάζεται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και μειώσεις συντάξεων. Ναι άλλα λόγια οι μισθοί και οι συντάξεις είναι τα σίγουρα έσοδα. Θα πρέπει όμως να οργανωθεί σωστά το κράτος. Ώστε η χώρα να έχει και τα υπόλοιπα έσοδα πρέπει να έχει ένα κράτος αμέσως το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα παλαιότερο άρθρο μας που αναφέρεται σε φορολογικές ελαφρύνσεις και περικοπές συντάξεων.

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ουσιαστικά ο νόμος Κατρούγκαλου άναψε το πράσινο φως για τη νέα κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτό θα καθορίσει το ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν πλέον οι συνταξιούχοι από το ενοποιημένο ταμείο. Η κυβέρνηση της χώρας έχει μπροστά της μία μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να διορθώσει τις αδικίες από το νόμο Κατρούγκαλου αλλά να φτιάξει ένα πραγματικά δίκαιο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι βέβαιο ότι εάν το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι δίκαια προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους τότε αυτό θα εκτιμηθεί σε κάθε επίπεδο.

Ελπίζουμε πάντα ότι όχι μόνο θα διορθωθούν οι αδικίες στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Αλλά ότι θα αποδοθούν και αναδρομικά τα ποσά που χάθηκαν λόγω των μνημονιακών νόμων.Σε κάθε περίπτωση το γραφείο μας θα σας συνεχίζει να σας ενημερώνει για όλες τις πτυχές και για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα επόμενα ασφαλιστικά και φορολογικά νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *