Μειώσεις συντάξεων και κάπνισμα

Μειώσεις συντάξεων και κάπνισμα

Μειώσεις συντάξεων και κάπνισμα αποτελούν δύο παραμέτρους όχι άσχετες μεταξύ τους. Ειδικότερα όταν στο κάπνισμα προσθέσουμε το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Συγκεκριμένα άρθρο του bloomberg που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποδεικνύει ότι εάν το κράτος δεν είχε απώλεια εσόδων εξαιτίας της φοροδιαφυγής στα λαθραία τσιγάρα τότε θα μπορούσε πολύ ωραία να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει και συγκεκριμένα χρηματικά ποσά. Η απώλεια λόγω φοροδιαφυγής στα τσιγάρα φτάνει τα 700 ευρώ κάθε χρόνο. Τόση είναι και η εξοικονόμηση χρημάτων το κράτος εξαιτίας τις μειώσεις στις συντάξεις. Συνεπώς εάν ο κρατικός μηχανισμός είχε τη δυνατότητα πάταξης της φοροδιαφυγής τότε θα μπορούσε δεν έχει αυτά τα έσοδα και να διαπραγματευτεί με την τρόικα ώστε να αποφύγει τις περικοπές των συντάξεων το 2012. Αυτό βέβαια μπορεί να το κάνει και τώρα. Μειώσεις συντάξεων και κάπνισμα αποτελούν ουσιαστικά ισοδύναμα έξοδα.

Πάταξη της φοροδιαφυγής για να αποφύγουμε μειώσεις συντάξεων

Εάν η κυβέρνηση καταφέρει και βρει ένα ισοδύναμο έσοδο τότε λογικό είναι οι δανειστές να μην μην επιμείνουν τη διατήρηση των μειώσεων στις συντάξεις. Ίσα-ίσα που όταν το κράτος έχει τη δυνατότητα να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αποκτήσει έσοδα από την υγιή αγορά τότε όχι μόνο δεν χρειάζεται να γίνουν περικοπές συντάξεων αλλά οι δανειστές θα ξέρουν ότι η χώρα μας απολαμβάνει μία υγιή οικονομία. Και βεβαίως όσο πιο υγιής είναι η οικονομία μιας χώρας τόσο πιο πολλές επενδύσεις θα προσελκύσει.

Η αύξηση των επενδύσεων οδηγεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Αυτό οδηγεί σε επιπλέον αύξηση των εισφορών άρα σε μεγαλύτερη δυνατότητα του κράτους να κάνει κοινωνική πολιτική και να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Για παράδειγμα παραμένοντας το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις όχι μόνο θα μπορούσε να αναιρεθεί η περικοπή αλλά πολύ εύκολα το κράτος θα μπορούσε να επιστρέψει τα αναδρομικά συντάξεων.

Γιατί έγιναν οι περικοπές συντάξεων

Οι περικοπές συντάξεων έγιναν για να κερδίσει το κράτος έσοδα ώστε να μπορεί η χώρα μας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Αν θυμηθούμε τι έγινε το 2012 θα φέρουμε στο μυαλό μας την τρόικα να διαπραγματεύεται με το υπουργείο οικονομικών. Ήταν αναγκαίο να βρεθούν τρόποι ώστε το κράτος να αυξήσει τα έσοδά του με σίγουρο τρόπο. Ο πιο ασφαλής τρόπος ήταν οι περικοπές συντάξεων και οι μειώσεις δώρων και επιδομάτων. Έξι χρόνια μετά αναρωτιόμαστε κατά πόσο ήταν πραγματικά αναγκαίο να γίνουν μειώσεις συντάξεων και οι περικοπές στα δώρα και στα επιδόματα.  Η απάντηση στο ερώτημα προκύπτει αν εξετάσουμε τη δυνατότητα του κράτους να βρει ισοδύναμες πηγές σίγουρο εσόδων.

Ισοδύναμα για τις μειώσεις συντάξεων

Εάν η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να βρει ισοδύναμα για τις μειώσεις συντάξεων τότε ενδεχομένως να είχαμε γλιτώσει το αυτό το δυσβάσταχτο μέτρο. Δυστυχώς δεν υπήρξε η δυνατότητα να βρεθούν ισοδύναμα για τις περικοπές συντάξεων. Για αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκαν τόσο οι μειώσεις στις συντάξεις όσο και οι περικοπές δώρων και επιδομάτων. Διαβάζουμε άρθρα στον τύπο και ειδικότερα στο bloomberg που αναφέρουν ότι ένα ισοδύναμο για τις μειώσεις συντάξεων θα μπορούσε να είναι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή στα τσιγάρα. Έχουμε αναλάβει υποθέσεις που αφορούν περικοπές συντάξεων χηρείας, μειώσεις συντάξεων ικα, περικοπές συντάξεων δημοσίου καθώς και μειώσεις συντάξεων ΕΟΠΠΥ. Μεγάλη βαρύτητα έχιε πέσει στις περικοπές συντάξεων χηρείας. Επίσης πολύ κρίσιμες είναι οι αλλαγές που αφορούν τα αναδρομικά συντάξεων χηρείας.

Φοροδιαφυγή στα τσιγάρα

Περικοπές συντάξεων και κάπνισμα συνδέονται λοιπόν. Αναφερόμαστε βέβαια στα λαθραία τσιγάρα τα οποία αποτελούν μία εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση για τους επιτήδειους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να φτιαχτεί ένα εργοστάσιο κατασκευής λαθραίων τσιγάρων απαιτείται περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Το ύψος της επένδυσης το κάνει απόσβεση ο επιχειρηματίας μέσα σε 6 μήνες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν για ποιο λόγο ανθίζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι απώλειες για το ελληνικό κράτος από την αδυναμία πάταξης αυτού του είδους της φοροδιαφυγής ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ετησίως. Αυτό το ποσό είναι περίπου το ίδιο με τα κέρδη του κράτους που αποκομίζει λόγω της μείωσης συντάξεων. Συνεπώς καταλήγουμε στο λογικό συμπέρασμα ότι εάν το κράτος είχε τη δυνατότητα να κόψει τη φοροδιαφυγή των τσιγάρων τότε ενδεχομένως να μπορούσε να διαπραγματευτεί και τις μειώσεις συντάξεων.

Βέβαια αυτή η πληροφορία ήρθε στο προσκήνιο φέτος το έτος 2019. Δεν ήταν διαθέσιμη στην κυβέρνηση το 2012 που έκανε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το καυτό θέμα των περικοπών συντάξεων. Αξίζει τον κόπο όμως να εξετάσουμε κατά πόσο η τωρινή κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την πληροφορία ώστε να ακυρώσει τις περικοπές συντάξεων τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Ενδεχομένως επίσης αυτό να μπορεί να αποτελέσει ένα ισοδύναμο για τις μειώσεις μισθών και τις περικοπές στα Δώρα και τα επιδόματα.

Μειώσεις συντάξεων

Είναι προφανές ότι όσο η οικονομία δεν πηγαίνει καλά τόσο θα παραμένουν οι μειώσεις συντάξεων. Εάν το κράτος βρει τρόπο να αποκτήσει άλλα έσοδα τότε υπάρχει μία ελπίδα Να περιοριστούν οι μειώσεις στις συντάξεις. Γενικότερα όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία της χώρας μας τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος για τις μειώσεις συντάξεων. Εάν οι δανειστές καταλάβουν ότι η οικονομία στη χώρα μας επέστρεψε σε υγιείς ρυθμούς τότε θα γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν έσοδα και από άλλες πηγές. Οι διατάξεις στο νόμο Κατρούγκαλου για τις περικοπές συντάξεων θα μπορούσαν αν είναι πιο ήπιες.
Πολλοί ψάχνουν για περικοπές Κατρούγκαλου. Για εσάς έχουμε μια σειρά άρθρων με θέμα τις μειώσεις συντάξεων από το νόμο Κατρούγκαλου.

Διότι μέχρι τώρα οι σίγουρες πηγές είναι δύο. Η πρώτη σίγουρη πηγή εσόδων είναι μέσα από περικοπές συντάξεων. Και η δεύτερη σίγουρη πηγή εσόδων είναι μέσα από μειώσεις μισθών. αυτό βέβαια συμβαίνει διότι το κράτος Δεν μπορεί να ελέγξει τους υπόλοιπους επαγγελματίες και αναγκάζεται να στραφεί προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Διότι δυστυχώς τόσο οι μισθωτοί όσο και οι συνταξιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Άρα το κράτος επιλέγει την εύκολη λύση.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας όσο και ο υπουργός κυριος Σταϊκούρας έχουν προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μόνο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορεί να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας μας. Και σε μία υγιή οικονομία Δεν θα κερδίσουν μόνο υγιείς επιχειρήσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα προσφέρει το κράτος τα απαραίτητα έσοδα ώστε να κάνει κοινωνική πολιτική. Με τον όρο της κοινωνικής πολιτικής αναφερόμαστε στα επιδόματα τα οποία δεν θα αναγκάζεται να κόψει όπως επίσης και στις συντάξεις που δεν θα αναγκαστεί να μειώσει.

Το κέρδος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι μεγάλο για την Ελληνική κοινωνία. Αισιοδοξούμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το λόγο της και θα προσπαθήσει να πατάξει κάθε είδους φοροδιαφυγή. Και βεβαίως μέσα στα οφέλη που θα επιστρέψει πίσω στην κοινωνία να είναι ο περιορισμός στις μειώσεις συντάξεων. Επίσης ελπίζουμε ότι θα έχει τη δυνατότητα να δικαιώσει όλους εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που ζητάνε πίσω τα κομμένα δώρα και τα κομμένα επιδόματα.

Αναδρομικά συντάξεων

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι διεκδικήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων. Πολλοί συνταξιούχοι που υπέστησαν μειώσεις συντάξεων έχουν κάνει ομαδικές αγωγές γιατί διεκδίκηση των χρηματικών ποσών που έχασαν. Ζητούν αναδρομικά συντάξεων για όλα τα χρόνια που υπέστησαν περικοπές στις συντάξεις τους. Οι ομαδικές αγωγές και οι ομαδικές ενστάσεις εξετάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια. Κάποιοι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν και πήραν αναδρομικά συντάξεων. Για παράδειγμα ήρθε η δικαίωση για τα αναδρομικά ένστολων. Το γραφείο μας έχιε σχοληθεί με τα αναδομικά αποστράτων και συνταξιούχων αξιωματικών.  Μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα μας για τα αναδρομικά ενστόλων αποστράτων.

Υπήρξαν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες ανάβουν το πράσινο φως για την επιστροφή αναδρομικών σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Αναδρομικά συντάξεων στρατιωτικών δημιουργούν αισιοδοξία σχετικά με τις ομαδικές διεκδικήσεις που αφορούν αναδρομικά συντάξεων. Άλλωστε είναι σαφές ότι αυτές οι μεγάλες μειώσεις συντάξεων πραγματικά δεν ήταν σε μείωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων. Εκεί ακριβώς στηρίζονται όλες οι δικαστικές απαιτήσεις για τα αναδρομικά στις συντάξεις. Διότι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος. 

Ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων

Έχουμε αναλάβει ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα. Υποστηρίξαμε αγωγές μονίμων υπαλλήλων για 13ο και 14ο μισθό. Αναλάβαμε πολλές Ομαδικές αγωγές Μονίμων Δημοσίων υπαλλήλων που στοχεύουν στη Διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων. Για παράδειγμα επιστροφή στα αναδρομικά των υπαλλήλων της ΕΤΕ. Όπως επίσης και επιστροφή αναδρομικών ΕΟΠΠΥ, ΝΑΤ και ΤΣΑΥ. Αισιοδοξούμε οτι σύντομα θα δικαιωθούν οι αγωγές για δώρα και επίδομα αδείας καθώς και για τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων

Επανυπολογισμός συντάξεων

Εδώ βέβαια οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αναδρομικά συντάξεων δεν έχουν καμία σχέση με τον επανυπολογισμό συντάξεων. Ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το 2016 δημιουργεί στο κράτος έχει υποχρέωση να κάνει επανυπολογισμό στις συντάξεις. Αυτός ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο του 2019 σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Δεν περιμένουμε αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας και να γίνει ο επανυπολογισμός συντάξεων.

Απλά είναι μία διαδικασία που έχει καθυστερήσει και έπρεπε να είχε γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Η κατάσταση και τον επανυπολογισμό των συντάξεων είναι δεδομένη. Σε αντίθεση με την κατάσταση που αφορά τα αναδρομικά συντάξεων όπου περιμένουμε αποφάσεις δικαστηρίων. Μέσα από αυτό το ιστολόγιο παρέχουμε συνεχή ενημέρωση τόσο για τα αναδρομικά συντάξεων όσο και για τον επανυπολογισμό συντάξεων. Και βέβαια παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι απόμαχοι της ζωής θα δικαιωθούν όλους τους δικαστικούς αγώνες που αφορούν τόσο με τα αναδρομικά συντάξεων όσο και της μείωσης της σύνταξης.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *