Πως θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις περικοπές συντάξεων

Πως θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις περικοπές συντάξεων

Πως θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις περικοπές συντάξεων είναι ένα ερώτημα το οποίο δυστυχώς έρχεται να μας το απαντήσει πολύ απλά το bloomberg. Δυστυχώς εάν δεν υπήρχε διαρροή εσόδων στο παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο τσιγάρων θα είχαμε αποφύγει τις περικοπές συντάξεων. Τα έσοδα που εξοικονομεί κάθε χρόνο το κράτος λόγω των περικοπών στις συντάξεις ανέρχονται στα 740 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι περίπου ίσο με την απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Και το bloomberg ανεβάζει την απώλεια εσόδων του κράτους εξαιτίας της λαθραίας διακίνησης τσιγάρων στα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δηλαδή για να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων το Ελληνικό κράτος πρέπει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Είναι προφανές ότι εάν το δημόσιο διαθέτει αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και να αποφύγει τις περικοπές των συντάξεων.

Δυστυχώς η χώρα μας υστερεί πάρα πολύ σε θέματα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και προσπαθεί να αποκτήσει έσοδα μόνο από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αυτό βέβαια είναι πολύ άδικο για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι οι δικαστικές ενέργειες και οι ομαδικές αγωγές τόσο των συνταξιούχων όσο και των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων θα δικαιωθούν τα δικαστήρια.

Μειώσεις συντάξεων

Οι μειώσεις συντάξεων πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους νόμους 4093 και 4051 του 2012. Πριν γίνουν οι περικοπές συντάξεων η κυβέρνηση προσπάθησε να διαπραγματευτεί με την τρόικα ψάχνοντας να βρει ισοδύναμα. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν ισοδύναμα ούτε για τις μειώσεις συντάξεων αλλά ούτε και για τις περικοπές δώρων και επιδομάτων. Οι μειώσεις συντάξεων αφορούν τους συνταξιούχους εδώ τα δώρα και τα επιδόματα τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Εξετάζοντας τα πράγματα έξι χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι το ποσό που κατάφερε να εξοικονομήσει το κράτος από τις μειώσεις συντάξεων θα μπορούσε να το έχει εξοικονόμηση από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η ανικανότητα του κράτους να εισπράξει φόρο από τα λαθραία τσιγάρα του κοστίζει περίπου 700 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Το ποσό που εξοικονομούν τα δημόσια ταμεία εξαιτίας των περικοπών συντάξεων ανέρχεται περίπου σε αυτό το ποσό. Συγκεκριμένα οι μειώσεις συντάξεων αποφέρουν περίπου 740 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος στα δημόσια ταμεία. Εάν θελήσει το κράτος να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων τότε θα πρέπει να κόψει τη φοροδιαφυγή. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε παραδείγματα που αφορούν περικοπές συντάξεων χηρείας και ειδικότερα τα αναδρομικά αυτών των συντάξεων

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Είδαμε λοιπόν πως θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις περικοπές συντάξεων. Ένας απλός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις περικοπές συντάξεων είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση των λαθραίων τσιγάρων. Το Ελληνικό κράτος χάνει κάθε χρόνο περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να μπουν στα ταμεία του κράτους.

Και βεβαίως να αποτελέσουν το ισοδύναμο προς τους δανειστές της χώρας ώστε να μην αγκάζεται η κυβέρνηση να διατηρεί τις περικοπές των συντάξεων. Διότι το ποσό που αναφέραμε, το οποίο χάνεται κάθε χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής των τσιγάρων, ισούται με τα ετήσια έσοδα από τις μειώσεις στις συντάξεις.

Μειώσεις συντάξεων χηρείας

Οι συντάξεις χηρείας ταλαιπώρησαν πολύ κόσμο. Η αιτία είναι διότι ο προηγούμενος νόμος έβαλε όριο ηλικίας τα 55 έτη για να μπορεί ο επιζών σύζυγος να πάρει τη σύνταξη χηρείας. Σε διαφορετική περίπτωση η σύνταξη χηρείας χάνεται εντελώς. Επίσης υπήρξαν μεγάλες μειώσεις συντάξεων χηρείας από τροποποίηση της μεθόδου υπολογισμού αυτων. Σε γενικές γραμμές οι περικοπές συντάξεων χηρείας δημιούργησαν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα διότι έφεραν σε πολύ δύσκολη κατάσταση πολλούς από τους επιζώντες συζύγους.

Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι μία γυναίκα έχει αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών και σκοτώνεται ο σύζυγος σε ηλικία 40 χρόνων τότε η σύζυγος δεν δικαιούται καμία σύνταξη χηρείας πέραν της τριετίας.Όπως καταλαβαίνουν αυτό λειτουργεί μία μεγάλη ανατροπή στη ζωή όλων ανθρώπων οι οποίοι όχι μόνο έχασαν τον σύζυγό τους αλλά έχασαν και τη σύνταξη χηρείας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι οι περικοπές συντάξεων χηρείας δεν αφορούν μία απλή περίπτωση μειώσεων στις συντάξεις. Στην ιστοσελίδα μας έχουμε ασχοληθεί αναλυτικά επίσης μειώσεις συντάξεων χηρείας.

Δικαίωση για τις συντάξεις χηρείας

Ευτυχώς το Μάιο του 2019 ψηφίστηκε ο νόμος ο οποίος διορθώνει προβλήματα που υπήρχαν από τις περικοπές συντάξεων χηρείας. Η δικαίωση σημαίνει πρώτα από όλα ότι καταργήθηκε το όριο ηλικίας. Πλέον οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονται κανονικά ανεξαρτήτως το όριο ηλικίας του συζύγου που παραμένει στη ζωή. Το δεύτερο είναι ότι επέρχεται μία αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων χηρείας. Η αύξηση στο τελικό ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας ανέρχεται περίπου στο 40%.

Αναδρομικά συντάξεων

Κάθε άδικος νόμος ο οποίος προκαλεί μειώσεις συντάξεων οι περικοπές μισθών έχει ως συνέπεια τη διεκδίκηση αναδρομικών από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που υπέστησαν τις μειώσεις. Για παράδειγμα οι μειώσεις συντάξεων οδηγούν πολύ κόσμο στα δικηγορικά γραφεία για να διεκδικήσουν αναδρομικά συντάξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διεκδικήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων χηρείας που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αναδρομικά συντάξεων χηρείας

Για παράδειγμα ο νόμος που τροποποιεί τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας ψηφίστηκε το Μάιο του 2019. Μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Ακόμα συνεχίζουν να καταβάλλονται συντάξεις σύμφωνα με τον παλιό τρόπο υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι για τους 4 μήνες που μεσολάβησαν από το Μάιο του 2019 οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας έχασαν κάποια ποσά.

Συγκεκριμένα τα αναδρομικά συντάξεων χηρείας για το διάστημα αυτό ανέρχονται στο 40% των συντάξεων. Ο υπουργός εργασίας δήλωσε ότι οι συντάξεις χηρείας θα δοθούν σωστά από τον Οκτώβριο του 2019. Επίσης μέσα στο φθινόπωρο θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά συντάξεων χηρείας.

Αναδρομικά ενστόλων αποστράτων

Μια άλλη μεγάλη ομάδα συνταξιούχων είναι οι απόστρατοι.  Εδώ έχουμε να κάνουμε με αναδρομικά συνταξιούχων αστυνομικών και αναδρομικά ενστόλων. Τα αναδρομικά ενστόλων το 2018 είχαμε θετικές εξελίξει μέσα από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εδώ μπορείτε να μάθετε λεπτομέρειες για τα αναδρομικά των ενστόλων αποστράτων.

Ομαδικές αγωγές

Αυτές οι απαιτήσεις διεκδίκησης για τα αναδρομικά συντάξεων στέλνει τον κόσμο σε ομαδικές αγωγές. Αυτό το κάνουν οι συνταξιούχοι. Απαιτήσεις αναδρομικών έχουν επίσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ομαδικές αγωγές Μονίμων Δημοσίων υπαλλήλων έχουν γίνει πολλές στα προηγούμενα χρόνια και περιμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι αγωγές μονίμων υπαλλήλων θα έχουν θετική έκβαση με αποτέλεσμα την επιστροφή αναδρομικών.

Επιστροφή αναδρομικών

Το γραφείο μας αναλαμβάνει δικαστικές περιπτώσεις πάνω σε αναδρομικά επιστροφή ικα. Διαθέτουμε εμπειρία σε δικονομικές καταστάσεις γύρω από αναδρομικά επιστροφή εφκα. Έχουμε αναλάβει μεγάλο όγκο από προσφυγές ομαδικές γύρω από αναδρομικά επιστροφή δημοσίου. Όσοι θέλετε ενημέρωση σε αναδρομικά επιστροφή εοππυ βρήκατε το στόχο σας.  Εδώ θα βρείτε άρθρα πάνω σε αναδρομικά επιστροφή δημοσίου.

Στείλτε μας ένα email για να μας αναθέσετε θέματα που αφορούν αναδρομικά επιστροφή νατ. Κοντολογίς ας τονίσουμε αναφορικά ότι αναλαμβάνουμε ζητήματα που σχετίζονται με αναδρομικά επιστροφή ετε. Το γραφείο και οι συνεργάτες μας έχει αναλάβει πολλές δικαστικές περιπτώσεις που αφορούν αναδρομικά επιστροφή ΤΣΑΥ.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *