Φορολογικες ελαφρύνσεις και περικοπές συντάξεων

Φορολογικες ελαφρύνσεις και περικοπές συντάξεων

Φορολογικες ελαφρύνσεις και περικοπές συντάξεων αποτελούν δύο ζητήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα εξετάσουμε χωριστά. Το θέμα βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από μία έκθεση του bloomberg σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις περικοπές συντάξεων εάν δεν υπήρχε το λαθρεμπόριο τσιγάρων.  Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες στα έσοδα του κράτους από το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε οτι οι περικοπές συντάξεων ανέρχονται στο ποσό των 740 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Όπως βλέπουμε η απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων ισούται με την εξοικονόμηση χρημάτων του κράτους εξαιτίας των περικοπών συντάξεων. Είναι απίστευτο να διαβάζει κανείς ότι θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει την ταλαιπωρία τόσων εκατομμυρίων συνταξιούχων από τις περικοπές συντάξεων εάν δούλευαν καλά οι μηχανισμοί πρόληψης της φοροδιαφυγής.

Ηταν οι μειώσεις συντάξεων όντως αναπόφευκτες;

Εάν θυμηθούμε τι έγινε το 2012 με το ξεκίνημα του μνημονίου θα φέρουμε στο μυαλό μας δηλώσεις υπουργών όπως επίσης και δηλώσεις αξιωματούχων της τρόικας που παρουσίαζαν τις μειώσεις συντάξεων ως αναπόφευκτη διαδικασία. Συγκεκριμένα υπήρχε και υπάρχει η αντίληψη ότι αν δεν γίνουν περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις μισθών Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους δανειστές της. Βεβαίως  τα σίγουρα έσοδα που δηλώνονται κάθε χρόνο στο κράτος είναι οι μισθοί και οι συντάξεις.

Συνεπώς τα συνήθη υποζύγια που φορτώνονται μεγάλο βάρος του προϋπολογισμού είναι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Διότι δυστυχώς ούτε οι μισθωτοί αλλά ούτε και οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να αποκρύψουν τα πραγματικά τους έσοδα όπως ενδεχομένως γίνεται με άλλες ομάδες επαγγελματιών και εργαζομένων. Συνεπώς το κράτος επέλεξε την εύκολη λύση που είναι οι μειώσεις μισθών και οι περικοπές συντάξεων.

Η φοροδιαφυγή οδηγεί στις περικοπές συντάξεων

Αναγκαζόμαστε να αναφέρουμε πολλές φορές ότι δυστυχώς η φοροδιαφυγή οδηγεί στις περικοπές συντάξεων και όχι τα χρέη της χώρας μας προς τους δανειστές. Εάν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή τότε η χώρα θα ήταν σε θέση να πληρώνει εύκολα τις οι δανειακές της υποχρεώσεις. Και βεβαίως αυτές ακριβώς οι δανειακές υποχρεώσεις είναι που οδήγησαν στις μειώσεις συντάξεων και στις περικοπές μισθών δώρων και επιδομάτων. Εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να εισπράξει τα χρήματα που χάνει λόγω των λαθραίων τσιγάρων τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για τις περικοπές συντάξεων.

Επιπλέον αν ψάξουμε λίγο παραπάνω την αγορά και αναλύσουμε λίγο περισσότερο τη φοροδιαφυγή ίσως καταλήξουμε και σε άλλα ισοδύναμα μέτρα με τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις μειώσεις των δώρων και τις περικοπές μισθών. Για παράδειγμα το λαθρεμπόριο τσιγάρων στερεί από το κράτος έσοδα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ακριβώς το ποσό που εξοικονομεί το κράτος λόγω των περικοπών στις συντάξεις.

Ισοδύναμα για τις μειώσεις συντάξεων

Η πολύ απλή λογική λέει ότι εάν καταφέρουμε και γλιτώσουμε αυτά τα χρήματα τότε δεν θα υπάρχει λόγος να υφίστανται οι μειώσεις των συντάξεων. Θα μας βοηθήσει πολύ βεβαίως αν θυμηθούμε τις συζητήσεις που είχαν γίνει στην αρχή του μνημονίου οι δανειστές έψαχναν για ισοδύναμα. Το λαθρεμπόριο τσιγάρο είναι ένα ακριβές ισοδύναμο του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Εάν η κυβέρνηση είχε στα χέρια της στοιχεία σχετικά με το λαθρεμπόριο τσιγάρων τότε ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και αποφυγής της μειώσεων στις συντάξεις.

Για να το πούμε με απλά λόγια θα έχει βρει τα ισοδύναμα για τις μειώσεις συντάξεων. Εδώ βέβαια οφείλουμε να αναφέρουμε ότι δεν αρκεί να βρούμε τα ισοδύναμα αλλά πρέπει να έχουμε τον τρόπο και να εισπράξουμε τα χρήματα από αυτά τα ισοδύναμα. Διότι για να πάρει το κράτος τα χρήματα από τις μειώσεις συντάξεων πολύ απλά προβαίνει στις μειώσεις και κρατάει τα χρήματα.

Εάν είχαν βρεθεί ισούναμα τότε δεν θα είχαν γίνει ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα. Ούτε θα είχε πάει κόσμος σε δικηγορικά γραφεία για αγωγές μονίμων υπαλλήλων που αφορούν διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Αντίθετα όμως για να πάρει τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή των λαθραίων τσιγάρων θα πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Δυστυχώς το κράτος Δεν ήταν σε θέση Ούτε καν να ανιχνεύσει το ύψος της φοροδιαφυγής. Και ήρθε ένα άρθρο από το bloomberg για να μας ανοίξει τα μάτια και να μας πει ότι το ύψος της φοροδιαφυγής των λαθραίων τσιγάρων ισούται με το ύψος της εξοικονόμησης χρημάτων από τις περικοπές συντάξεων. Οι μηχανισμοί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι ένα αναγκαίο εργαλείο για κάθε υγιή οικονομία και κάθε πολιτισμένο κράτος.

Δεν είναι δυνατόν μία χώρα να προβαίνει σε μείωση συντάξεων επειδή δεν μπορούν να εισπράξει τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Η η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι επίσης αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία των υγιών επιχειρήσεων. Εάν μία επιχείρηση έχει λόγο να είναι υγιής τότε θα δυσκολευτεί να καταφύγει στην φοροδιαφυγή.

Εφόσον το κράτος θέσπισε κίνητρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τότε όχι μόνο θα έχει το κέρδος της εξοικονόμησης χρημάτων αλλά θα κερδίσει την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι δύο ζητήματα αλληλένδετα. Φορολογικες ελαφρύνσεις και περικοπές συντάξεων αποτελούν ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υγιή λειτουργία της οικονομίας μιας χώρας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας που αναλύουμε τη σύνδεση ανάμεσα στις περικοπές συντάξεων και στη φοροδιαφυγή.

Δηλώσεις υπουργού οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός οικονομικών κυριος Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του που έγιναν τον Αύγουστο. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία των υγιών επιχειρήσεων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Επίσης αναφέρθηκε στην υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης αξιοποιώντας τα χρήματα που θα κερδίσει το κράτος με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Είναι σημαντικό να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας οτι στο θέμα έχει αναφερθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις εκλογές αναφέρθηκε στην πρόθεση του να ελαφρύνει τη φορολογία εξαρθρωνοντας τις παράνομες δραστηριότητες. Μία από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και μία από τις ελαφρύνσεις που είναι οικονομικά ισοδύναμη με τις μειώσεις των συντάξεων. Φορολογικες ελαφρύνσεις και περικοπές συντάξεων θα είναι η άμεση συνέπεια από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επανυπολογισμός συντάξεων

Το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι στενά δεμένο με το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις. Και τα δύο πηγάζουν από τις υποχρεώσεις που δημιουργεί ο νόμος Κατρούγκαλου στην κυβέρνηση. Πρόκειται για το νομικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας. Πολλοί συνταξιούχοι έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της σύνταξης που λάμβαναν πριν ψηφιστεί ο νόμος Κατρούγκαλου και τις συντάξεις που λαμβάνουν μετά. Εδώ προκύπτει η προσωπική διαφορά. Προκειμένου να γίνει μία εξομάλυνση ο νόμος Κατρούγκαλου περιλαμβάνει διατάξεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Ο νόμος Κατρούγκαλου μεταξύ των άλλων καθορίζει την εθνική σύνταξη και τα αναδρομικά για τις συντάξεις. Είναι σαφές βέβαια ότι όσο μικρότερες είναι οι περικοπές των συντάξεων τόσο υψηλότερο θα είναι το σημείο στο οποίο θα ισορροπήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Πρόκειται για μία ενέργεια που έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Μέσα στο Σεπτέμβριο οι συνταξιούχοι θα λάβουν σημειώματα στα οποία θα τους γνωστοποιηθεί επακριβώς με ποιον τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση για τα αναδρομικά ένστολων όπως επίσης και τα αναδρομικά συνταξιούχων που αφορούν το ΙΚΑ το εφκα και το δημόσιο. Ειδικότερα τα αναδρομικά ένστολων αποστράτων έχουν ρυθμιστεί κατόπιν σχετικής απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας. Πολλοί συνταξιούχοι προχωρούν σε ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά συντάξεων. Με παρόμοιο τρόπο έχουν γίνει πολλές αγωγές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων για τη διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων όπως επίσης και για 13ο και 14ο μισθό. Πολλά άρθρα για τις μειώσεις συντάξεων από τον κύριο Ρωμανιά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Επίσης κυκλοφορούν άρθρα του κυρίου Μητρόπουλου για τις μειώσεις συντάξεων και τα αναδρομικά στις συντάξεις. Εδώ θα βρείτε ενημέρωση πάνω σε επιστοφή αναδρομικών δημοσίου.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *