Ποιες συντάξεις δεν έχουν επανυπολογιστει

Ποιες συντάξεις δεν έχουν επανυπολογιστει

Ποιες συντάξεις δεν έχουν επανυπολογιστει και πρέπει να υπολογιστούν μέσα στον Σεπτέμβριο. Εδώ και 8 μήνες περίπου 223.000 συντάξεων δεν έχουν προχωρήσει σε επανυπολογισμό. Ο νόμος Κατρούγκαλου υποχρέωνε το κράτος να κάνει επανυπολογισμός συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αυτή η υποχρέωση δεν έγινε σεβαστή από την προηγούμενη κυβέρνηση με συνέπεια οκτώ μήνες μετά με εκκρεμεί ακόμα αυτή η ρύθμιση.

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε μία βεβαιότητα ότι όχι μόνο δεν έλαβαν τα αυξημένα ποσά άλλη το κάνεις δεν γνωρίζουν πως θα γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων τους. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι ο υπουργός θα τηρήσει το λόγο του και μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει ο υπολογισμός των συντάξεων. Ποιες είναι όμως οι συντάξεις που δεν έχουν ακόμα υπανυπολογιστεί;

Υπουργός εργασίας για τον επανυπολογισμό συντάξεων

Ο υπουργός εργασίας δήλωσε ότι έχουμε ακόμα εκκρεμότητα επανυπολογισμού συντάξεων για 223 χιλιάδες συνταξιούχων. ο επανυπολογισμός συντάξεων θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αυτό καθορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος ψηφίστηκε το 2016. Σε αυτό το σημείο ο υπουργός εργασίας ρίχνει το μπαλάκι στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ποιες συντάξεις δεν έχουν επανυπολογιστει θα ανακοινωθεί σύντομα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού. Με άλλα λόγια αυτό που λέει είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε επανυπολογισμός συντάξεων ως όφειλε. Και βεβαίως εφόσον ο υπουργός αναφέρεται στην προηγούμενη κυβέρνηση εξυπακούεται ότι ακολουθεί η απάντηση από την αντιπολίτευση.

Τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον επανυπολογισμό συντάξεων

Η απάντηση προς τον υπουργό εργασίας σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων ήρθε από την τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία εφη αχτσιογλου. Η κυρία αχτσιόγλου δήλωσε ότι όσα είπε ο υπουργός εργασίας σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων είναι πέρα για πέρα αναληθή. Σύμφωνα με την τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί για όλες τις συντάξεις.

Με άλλα λόγια ισχυρίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου του 2019 στα ποσά των συντάξεων έχει πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός σύμφωνα με τις επιταγές και τα άρθρα από το νόμο Κατρούγκαλου. Στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύουμε όλες τις δηλώσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων.

Τελικά έγινε ο επανυπολογισμός συντάξεων;

Όλοι εμείς που διαβάζουμε τις δηλώσεις τόσο του υπουργού εργασίας όσο και της τομεάρχη εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολευόμαστε πολύ να καταλάβουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κρίνουμε και δεν μπορούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Πολύ σύντομα όμως θα ξέρουμε. Ο υπουργός εργασίας δήλωσε οτι μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποσταλούν στους συνταξιούχους ενημερωτικά σημειώματα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Όταν θα δούμε αυτά τα ενημερωτικά σημειώματα τότε θα καταλάβουμε ποιες συντάξεις δεν έχουν επανυπολογιστει. Επίσης θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας η αποστολή θα γίνει το Σεπτέμβριο. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε λίγες μέρες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι του επανυπολογισμού συντάξεων.

Αναδρομικά συντάξεων

Κάθε απόφαση που δεν πραγματοποιείται η εταιρεία που τους συνταξιούχους κάποια ποσά. Επίσης όταν έχουμε αποφάσισε τα αστεριών οι οποίες ακυρώνουν τις περικοπές συντάξεων τότε πάλι έχουμε απαίτηση των συνταξιούχων για κάποια ποσά. Εδώ τα χρηματικά ποσά αποτελούν τα αναδρομικά συντάξεων που διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων διεκδικεί αναδρομικά συντάξεων οφειλόμενα στις περικοπές συντάξεων με τους νόμους 4093 και 4051 του 2012.

Περικοπές συντάξεων

Ο πρώτος από τους δύο προαναφερθέντες νόμους του 2012 αφορά την περικοπή συντάξεων για τις κύριες συντάξεις. δεν το αναφέρει με λεπτομέρειες για τις μειώσεις συντάξεων από το νόμο 4093. Θα περιοριστούμε μόνο να πούμε ότι επηρέασε όλους τους συνταξιούχους που είχαν κύρια σύνταξη μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ. Οι μειώσεις συντάξεων δεν περιορίστηκαν όμως στις κύριες συντάξεις. Ο δεύτερος από τους προαναφερθέντες νόμους είχε ως αντικείμενο τις περικοπές συντάξεων για τις επικουρικές συντάξεις.

Αντισυνταγματικότητα νόμων για τις περικοπές στις συντάξεις

Βεβαίως οι συνταξιούχοι δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια. Βλέποντας το βιοτικό τους επίπεδο να περιορίζεται πολύ κινήθηκαν νομικά μέσα από ομαδικές αγωγές και ομαδικές ενστάσεις. Ως συνέπεια αυτών των νομικών ενεργειών τα αρμόδια δικαστήρια της χώρας αναγκάστηκαν να λάβουν αποφάσεις όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα των νόμων και τις περικοπές συντάξεων. Πολλά δικαστήρια δικαίωσαν τους συνταξιούχους κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων. Μεταξύ αυτών των δικαστηρίων περιλαμβάνονται και τμήματα του συμβουλίου της επικρατείας.

Το συμβούλιο της επικρατείας και το νόμο Κατρούγκαλου

Η κρισιμότερη όλων των αποφάσεων είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Κατρούγκαλου. Αναμένεται αυτή η απόφαση να ανακοινωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο του 2019. Διαβάζουμε και τον τύπο φήμες σύμφωνα με τις οποίες αυτή η απόφαση έχει ήδη ληφθεί πριν από τις εκλογές απλά δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα.

Εάν το συμβούλιο της επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου τότε ανοίγει το δρόμο για πολύ μεγάλες διεκδικήσεις των συνταξιούχων σχετικά με αναδρομικά συντάξεων. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου καθορίζει και πολλά άλλα θέματα που αφορούν δώρα και μισθούς. Συνεπώς δεν θα υπάρξουν μόνο οι διεκδικήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων. Είναι προφανές ότι όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας θα διεκδικήσουν αναδρομικά τα δικαιώματά τους.

Πονοκέφαλος τα αναδρομικά για την κυβέρνηση

Αυτό βέβαια θα δημιουργήσει ένα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που θα πρέπει να βρει τα χρήματα για να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εργασίας η κυβέρνηση σκοπεύει να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Μας τα δικαστήρια να δικαιώσουν τους συνταξιούχους θα έχουμε επιστροφή αναδρομικών συντάξεων.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με τον πιο ανώδυνο τρόπο για τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις με γνώμονα την εφημερία του λαού. Και βεβαίως είναι σε συνάρτηση με ην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.  Δείτε εδώ πως συνδέονται περικοπές συντάξεων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αγωγή διεκδίκησης αναδρομικών

Για να μπορέσει κάποιος να θεμελιώσει δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών θα πρέπει να υποβάλει αγωγή. Την αγωγή θα πρέπει να την υποβάλει μέσω δικηγορικού γραφείου. Ο νόμος απαιτεί την υπογραφή του δικηγόρου καθώς και τη σφραγίδα δικηγόρου. Μόνο έτσι μπορεί να κατοχυρώσει κανείς δικαίωμα διεκδίκησης. Βεβαίως αυτή είναι μία συζήτηση συζήτηση που αφορά αναδρομικά γεια τους μισθούς η για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Είναι εφικτές οι κλαδικές διεκδικήσεις αναδρομικών;

Κάποιος μπορεί να σκεφτείς ότι θα μπορούσε ενδεχομένως ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Πιθανώς για παράδειγμα θα μπορούσες να κοιμηθείς λογικά η ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας τα δικαιώματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας μας. Αυτό όμως δεν επιτρέπεται διότι το Σύνταγμα λέει ότι οι αγωγές πρέπει να είναι ατομικές.

Ομαδικές αγωγές διεκδίκησης αναδρομικών

Το συμπέρασμα είναι όχι ο καλύτερος τρόπος για να διεκδικήσετε τα αναδρομικά συντάξεων είτε αναδρομικά μισθών είναι μέσα από ομαδικές αγωγές. Το γραφείο μας αναλαμβάνει ομαδικές αγωγές. Μεταξύ των άλλων έχουμε αναλάβει ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά εκπαιδευτικών όπως επίσης και ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επίσης έχουμε καταλάβει ομαδική διεκδίκηση για αναδρομικά συνταξιούχων. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία θέμα και αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να προχωρήσουμε στις επόμενες ενέργειες και στις επόμενες εκτιμήσεις σχετικά με τα αναδρομικά συντάξεων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *