Ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων μέσα στο Σεπτέμβριο

Ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων μέσα στο Σεπτέμβριο

Ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων μέσα στο Σεπτέμβριο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός εργασίας κύριος Γιάννης Βρούτσης. Όπως ανέφερε ο υπουργός εργασίας υπάρχουν ακόμα 223.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα. Μιλάμε για τους συνταξιούχους στους οποίους ακόμα δεν έχει γίνει ο επανυπολογισμός συντάξεων.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε τον επανυπολογισμό συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Όμως ο υπουργός εργασίας δηλώνει ότι αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Δηλαδή εδώ και 8 μήνες δεν έχει γίνει πράξη ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Κατά τις δηλώσεις του υπουργού μέσα στο Σεπτέμβριο όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν ενημέρωση για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους. Συνεπώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι συνταξιούχοι θα γνωρίζουν κατά πόσο έγινε επανυπολογισμός συντάξεων ή όχι.

Υποχρέωση που προκύπτει από το νόμο Κατρούγκαλου

Η υποχρέωση υπολογισμού των συντάξεων προκύπτει από το νόμο Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2016 και προέβλεπε ότι μέχρι το 2019 πρέπει να έχει γίνει επανυπολογισμός συντάξεων. Σε γενικές γραμμές ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε μία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας. Ειδικότερα στον τομέα των συντάξεων που δημιούργησε μία ενοποίηση όλων των ταμείων ώστε οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν τη σύνταξη από τον ίδιο συνταξιοδοτικό φορέα.

Βεβαίως ένας τόσο μεγάλος νόμος αφήσει σε εκκρεμότητα πολλές διαστάσεις προς ρύθμιση. Επίσης άφησε πολλές υποχρεώσεις και τα επόμενα χρόνια. Μία από αυτές τις υποχρεώσεις ήταν ο επανυπολογισμός των συντάξεων ο οποίος έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Για την ακρίβεια όχι μόνο έπρεπε να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ενημερώσει τους συνταξιούχους για αυτό. Δηλαδή οι συνταξιούχοι στα σημειώματα καταβολής των συντάξεων τους έπρεπε να δούνε με ποιο τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Δηλώσεις του υπουργού εργασίας και τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Ο υπουργός εργασίας κ πρόσφατα δήλωσε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα ο επανυπολογισμός συντάξεων για 223.000 συνταξιούχους. Με αλλά λόγια κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν ήταν συνεπής προς τις υποχρεώσεις της. Όχι μόνο δεν έγινε επανυπολογισμός συντάξεων αλλά δεν κατεβλήθησαν και τα αναδρομικά συντάξεων. Βεβαίως η απάντηση ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της τομεάρχη εργασίας κυρίας Αχτσιογλου. Η τομεάρχης εργασίας αναφέρει ότι οι δηλώσεις του υπουργού εργασίας είναι αναληθείς. Ισχυρίζεται ότι έγινε κανονικά ο υπολογιστής επανυπολογισμός των συντάξεων όπως επίσης κανονικά αποδόθηκαν τα αναδρομικά συντάξεων.

Δυστυχώς χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των συνταξιούχων και στις μεθόδους υπολογισμού είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Για να μπορούμε να κρίνουμε θα πρέπει να πάρουμε δειγματοληπτικά κάποιες συντάξεις και να εξετάσουμε λεπτομερώς τον αλγόριθμο υπολογισμού αυτών. Περιμένουμε να γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων μέσα στο Σεπτέμβριο.

Επανυπολογισμός Συντάξεων

Εάν θέλουμε να καταλάβουμε κατά πόσο έγινε επανυπολογισμός συντάξεων θα πρέπει να δούμε κατά πόσο εφαρμόστηκε αλγόριθμος που να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ο επανυπολογισμός τότε η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται στους συνταξιούχους αναδρομικά τα ποσά που έχασαν. Αναφερόμαστε βέβαια στα ποσά που χάθηκαν λόγω της μη απόδοσης των ποσών που προέβλεπε ο επανυπολογισμός συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019. Εάν ισχύουν τα λεγόμενα του κυρίου υπουργού εργασίας τότε προφανώς οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά συντάξεων.

Το ποιος έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο θα το μάθουμε πάρα πολύ σύντομα. Ο υπουργός εργασίας δήλωσε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα αποσταλούν στους δικαιούχους ενημερωτικά σημειώματα τα οποία θα περιλαμβάνουν στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Εάν έχει δίκιο ο υπουργός τότε είναι μία λαμπρή ευκαιρία για να λάμψει η αλήθεια. Σε περίπτωση τώρα στην οποία δεν έχει γίνει ο επανυπολογισμός συντάξεων τότε θα φανεί μέσα από τα ενημερωτικά σημειώματα. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που όντως έχει γίνει ο επανυπολογισμός. Ο Σεπτέμβρης βρίσκεται πάρα πολύ κοντά μας και δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο από αυτό που συνηθίζουν να λέει ο σοφός λαός αυτές τις περιπτώσεις. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Τι υπήρχε πριν το νόμο Κατρούγκαλου

Πριν από το νόμο Κατρούγκαλου υπήρχαν οι μνημονιακοί νόμοι που έφεραν τις περικοπές συντάξεων. Ουσιαστικά οι περικοπές συντάξεων έγιναν με δύο νόμους. Ο πρώτος νόμος είναι 4093 ο οποίος έφερε μείωση στις κύριες συντάξεις. Όσοι συνταξιούχοι είχαν εισόδημα κύριας σύνταξης μεγαλύτερα από 1.000 ευρώ είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται. Συγκεκριμένα όσοι λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των τριών χιλιάδων είχαν μείωση σύνταξης κατά 20%. Οι συνταξιούχοι που είχαν ποσό σύνταξης από 1.000 ευρώ μέχρι 3.000 ευρώ ήταν περικοπές συντάξεων που κυμαίνονται από 5% μέχρι 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Ο νόμος4051 έφερε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων

Επίσης ο νόμος 4051 έφερε περικοπές δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πριν από το 2012 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν δώρο Χριστουγέννων. Το ύψος του δώρου Χριστουγέννων ήταν 500 ευρώ και η καταβολή του γινόταν πριν τα Χριστούγεννα. Επίσης όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν ένα δώρο Πάσχα ύψους 250 ευρώ. Η καταβολή του δώρου γινόταν από το Πάσχα. Επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν δώρο καλοκαιρινής αδείας ύψους 250 ευρώ. Τα δώρα αυτά κόπηκαν με το νόμο 4051 του 2012. Οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν επιστροφή των χαμένων ποσών. Εδώ είναι σημαντικό αν σημειώσουμε οτι τα δώρα δεν τα έχουν μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι αλλά και οι συμβασιούχοι. Βεβαίως όταν κάποιος δεν εργάστηκε για ολόκληρο το χρονικό διάστημα δεν μπήκε ούτε όλο το ποσό.

Διεκδίκηση αναδρομικών

Οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν οι ομαδικές αγωγές για τη διεκδίκηση των χρηματικών ποσών που έχασαν. Παρόμοιες ομαδικές αγωγές οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουν τα αναδρομικά συντάξεων. Οι ομαδικές αγωγές αποτελούν έναν εξαιρετικά συμφέροντα τρόπο για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του τόσο ο συνταξιούχος όσο και ο εργαζόμενος. Το γραφείο μας έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και έχει αναλάβει ομαδικές αγωγές και πραγματικές διαστάσεις για πολλές ομάδες εργαζομένων και συνταξιούχων. Πρόσφατα έχουμε αναλάβει διεκδίκηση αναδρομικών και τους εκπαιδευτικούς.

Αναδρομικά εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν μία πολύ πολυπληθή ομάδα εργαζομένων. Μέσα από ομαδικές αγωγές έχουμε διεκδίκηση αναδρομικών για τους εκπαιδευτικούς. Αναδρομικά εκπαιδευτικών αφορούν τις περικοπές δώρων Χριστουγέννων Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας. Αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα ανήκουν τους χαμηλότερα αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα αναδρομικά εκπαιδευτικών.

Αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια

Επίσης αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι διότι άλλες πολυπληθείς ομάδες έλαβαν θετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα αναδρομικά. Για παράδειγμα το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε θετική απόφαση για τα ειδικά μισθολόγια στα οποία περιλαμβάνονται τα αναδρομικά πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ αλλά και ένστολων. Έχουμε παρουσιάσει σε διάφορα παραδείγματα που αφορούν τα αναδρομικά ένστολων όπως επίσης ειδικότερα και τα αναδρομικά στρατιωτικών.

Αναδρομικά αναπληρωτών

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα αναδρομικά αναπληρωτών. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλύπτουν μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών αναγκών στα δημόσια σχολεία της χώρας μας.  Εάν ένας αναπληρωτής έπιασε δουλειά το Σεπτέμβρη τότε δεν δικαιούται όλο το δώρο Χριστουγέννων. Για να δικαιούται όλα τα δώρα Χριστουγέννων θα πρέπει να έχει δουλέψει από τον Απρίλιο μέχρι και το Δεκέμβρη. Δηλαδή για να πάρει το πλήρες δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να έχει εργαστεί 8 μήνες. Εφόσον έπιασε δουλειά το Σεπτέμβρη τότε εργάστηκε και μόνο τρεις μήνες. Σε αυτή την περίπτωση με τα αναδρομικά αναπληρωτών θα διεκδικηθούν μόνο τα τρία όγδοα δώρου Χριστουγέννων από τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό. Μπορεί να ενημερωθείτε περισσότερο πάνω στο θέμα μελετώντας το εξειδικευμένο άρθρο μας για τα αναδρομικά αναπληρωτών.

Ο Σεπτέμβριος μήνας εξελίξεων και τον επανυπολογισμό συντάξεων

Το Σεπτέμβρη που ακολουθεί πρόκειται να συμβούν κρίσιμες εξελίξεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα κάνει πράξη την υποχρέωσή της για επανυπολογισμό συντάξεων. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε με ποιο τρόπο η νέα κυβέρνηση θα χειριστεί το καυτό θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων. Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα δικαιωθούν οι απαιτήσεις συνταξιούχων για τα αναδρομικά συντάξεων. Κρατάμε τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού ο οποίος είπε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα γίνει πράξη η επιστροφή των αναδρομικών συντάξεων.

Ενημέρωση για ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό

Μέσα από αυτές τις δηλώσεις υπάρχει αισιοδοξία επιστροφή αναδρομικών που αφορούν περικοπές στις συντάξεις. Και μέσα από το ιστολόγιό μας παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα. Εάν γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων μέσα στο Σεπτέμβριο τότε θα ενημερωθείτε άμεσα. Μόλις συμβεί οποιαδήποτε εξέλιξη που αφορά αναδρομικά συντάξεων ή επανυπολογισμό αυτόν να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε άμεση ενημέρωση από εμάς.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *