Αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών

Αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών

Αναδρομικά στρατιωτικών και πότε αυτά πρόκειται να επανέλθουν στο προσκήνιο. Μέσα από αυτό το ιστολόγιο αναφερόμαστε πολύ συχνά αυτά τα αναδρομικά που διεκδικούν τόσο οι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μας. τα αναδρομικά στρατιωτικών είναι θέμα το οποίο έχει λυθεί και πλέον δεν δημιουργεί νέα προβλήματα. Ζητήματα που αφορούσαν περικοπές συντάξεων στρατιωτικών διορθώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις και πλέον ξεκίνησε η πληρωμή για τα αναδρομικά συντάξεων ενστόλων.  Μπορείτε να μάθετε περισότερα στο άρθρο μας για τα αναδρομικά στρατιωτικών.

Το συμβούλιο της επικρατείας για τα αναδρομικά ένστολων

Υπάρχουν αποφάσεις ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνουν εν ενεργεία αξιωματικούς των Ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνουν τους πανεπιστημιακούς όπως επίσης και τους γιατρούς του ΕΣΥ. Εφόσον υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά το υπουργείο οικονομικών είναι υποχρεωμένο να την εφαρμόσει και να κάνει επιστροφή αναδρομικών τόσο στους συνταξιούχους όσο και στους εν ενεργεία υπαλλήλους. Με βάση τις παραπάνω αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν τα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει οι αποδοχές να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν από τον Αύγουστο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο οικονομικών έχει υποχρέωση τα επαναφέρει τα ειδικά μισθολόγια στο επίπεδο που αποφάσισε το συμβούλιο της επικρατείας.

Πληρωμή των αναδρομικών

εφόσον για τα ειδικά μισθολόγια υπάρχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας η πληρωμή έχει ήδη ξεκινήσει. Και συγκεκριμένα οι εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας από το Δεκέμβριο το 2018 ήδη λαμβάνουν τα αναδρομικά όπως αποφάσισε το συμβούλιο της επικρατείας. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν το 50% των περικοπών του νόμου 4093 του 2012. Αυτή είναι μία αισιόδοξη απόφαση όσον αφορά τις υπόλοιπες δικαστικές διεκδικήσεις και κυρίως όσον αφορά τα αναδρομικά συντάξεων. Αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών έχουν πάρει καλό δρόμο. Δικαιώθηκαν οι στρατιωτικοί που έκαναν Ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα καθώς και Ομαδικές αγωγές για 13ο και 14ο μισθό. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Ομαδικές αγωγές Μονίμων Δημοσίων υπαλλήλων. Άραγε θα έχει την ίδια θετική εξέλιξη η διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων;

Ποια αναδρομικά επιστρέφονται

Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μία διευκρίνιση σχετικά με το ποια αναδρομικά επιστρέφονται. Είτε μιλάμε για εν ενεργεία υπαλλήλους είτε μιλάμε για αναδρομικά συντάξεων τότε το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. δηλαδή είναι υποχρεωτική η επιστροφή αναδρομικών σε όσους δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια ή από το συμβούλιο της επικρατείας. βεβαίως μπορούν και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι οι εν ενεργεία υπάλληλοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Απλά η υποχρεωτική η επιστροφή αναδρομικών αφορά όσους δικαιώθηκαν.

Επιστροφή αναδρομικών

Μία πολύ μεγάλη μάζα εκατομμυρίων συνταξιούχων ενδιαφέρεται για την επιστροφή αναδρομικών. Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την επιστροφή αναδρομικών του ΙΚΑ και του εφκα. Πολλοί από αυτούς έχουν προχωρήσει σε ομαδικές αγωγές καθώς και προσφυγές για δικαστική δικαίωση. Υπάρχει επίσης μεγάλη αγωνία για την επιστροφή αναδρομικών δημοσίου και ΕΟΠΥΥ. Και εδώ έχουν γίνει ενστάσεις και ομαδικές προσφυγές.  Μέσα στην ιστοσελίδα μας έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τα αναδρομικά του ΝΑΤ τα οποία ανάγκασαν πολλούς συνταξιούχους να κάνουν αγωγές ομαδικές. Έχουμε αναφερθεί στην επιστροφή αναδρομικών της ΕΤΕ καθώς και την επιστροφή αναδρομικών του ΤΣΑΥ.

Αναδρομικά συντάξεων

Σε ανάλογη απόφαση ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει στο Συμβούλιο Επικρατείας και για τα αναδρομικά συντάξεων. Η λογική με την οποία δικαίωσε τους ένστολους ήταν ότι επήλθε μείωση του βιοτικού επιπέδου. Αν μη τι άλλο η μείωση του βιοτικού επιπέδου ήταν τεράστια για τους συνταξιούχους. Υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Επίσης μία μεγάλη μάζα των συνταξιούχων ουσιαστικά ζει στα όρια της φτώχειας είναι ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. ελπίζουμε ότι το συμβούλιο της επικρατείας θα τα λάβει όλα αυτά υπόψη όταν θα είναι να πάρει αποφάσεις που αφορούν τα αναδρομικά συντάξεων.

Παραδείγματα επιστροφής αναδρομικών ενστόλων

Κλείνουμε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται κάποια παραδείγματα επιστροφής αναδρομικών ενστόλων όπως αυτά προκύπτουν με τη διόρθωση που έγινε το Δεκέμβριο του 2018. Ουσιαστικά παρουσιάζομαι τη διόρθωση των ποσών που λαμβάνουν οι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας και τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων.Μπορείτε να μελετήσετε καλά τους πίνακες για να καταλάβετε τη λογική με την οποία κινήθηκε το συμβούλιο της επικρατείας όσον αφορά τα αναδρομικά ενστόλων. Ουσιαστικά το ποσό που επιστρέφεται είναι το 50% των περικοπών που έγιναν στους μισθούς το 2012 σύμφωνα με το νόμο 4093. Παρουσιάζουμε τρία παραδείγματα επιστροφής αναδρομικών ενστόλων. Το πρώτο αφορά το επίδομα θέσης, το δεύτερο αφορά τα έξοδα παράστασης και το 3 το επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης. Περισσότερα παραδείγματα έχουμε σε παλαιότερο άρθρο μας για τα αναδρομικά ενστόλων. Ακολουθούν τα παραδείγματα για τα αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών.

Αναδρομικά για το επίδομα θέσης ευθύνης

Συνεχίζουμε με case study που αφορά επίδομα θέσης ευθύνης. Δειγματοληπτικά βαθμοφόρος που ανήκει στην κατηγορία Ανώτερος Αξιωματικός ελάμβανε 107,01€ κάθε μήνα αποζημίωση μέχρι 31/12/2017. Αυτός ο βαθμοφόρος θα έπρεπε να λάβει αναδρομικά 12,01€ αποζημίωση για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017. Συνεπώς το ποσό που θα έπρεπε να λάβει για τους μήνες από Αύγουτο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2017 θα γίνει σε 119,02€. Μεταξύ των άλλων να ενημερώσουμε τα συνολικά αναδρομικά που δικαιούται να κερδίσει ισούνται με 780,65€. Εδώ έχουμε εικασία για να παρουσιάσουμε επίδομα θέσης ευθύνης. Παραδείγματος χάριν στέλεχος με βαθμό Συνταγματάρχης πληρωνόταν 85,87€ μηνιαίο αμοιβή έως 31 Δεκεμβρίου 2017. Αυτός ο στέλεχος πρέπει να πάρει αναδρομικά 9,87€ αμοιβή για την περίοδο από Αύγουτο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2017. Ήγουν οι αποδοχές που δικαιούται να κερδίσει για τους μήνες από Αύγουτο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2017 θα γίνει σε 95,74€. Ταυτόχρονα να δηλώσουμε τα συγκεντρωτικά αναδρομικά που δικαιούται να πάρει κυμαίνονται σε 641,55€.

Εδώ έχουμε πρότυπο που αφορά επίδομα θέσης ευθύνης. Για παράδειγμα στρατιωτικός που ανήκει στην κατηγορία Αντισυνταγματάρχης έπαιρνε 64,12€ κάθε μήνα έσοδα ισαμε 31 Δεκεμβρίου 2017. Τότε ο στρατιωτικός θα έπρεπε να του επιστραφούν αναδρομικά 7,12€ έσοδα για την περίοδο από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017. Επομένως το ποσό που δικαιούται να πάρει για τα χρόνια εργασίας από Αύγουτο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2017 θα γίνει σε 71,24€. Από την άλλη να κατατοπίσουμε τα συγκεντρωτικά αναδρομικά που δικαιούται να κερδίσει είναι ίσα με 562,8€.

Αναδρομικά ενστόλων για τα έξοδα παράστασης

Συνεχίζουμε με παράδειγμα που αφορά έξοδα παράστασης. Ας εξετάσουμε την περίπτωση στέλεχος που ανήκει στην κατηγορία Α/ΓΕΕΘΑ έπαιρνε 391,57€ μηνιαίως αμοιβή έως την 31η Δεκεμβρίου του 2017. Αυτός ο στέλεχος πρέπει να του επιστραφούν αναδρομικά 41,57€ αμοιβή για την περίοδο από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017. Τουτέστιν τα χρήματα που δικαιούται να του επιστραφούν για την περίοδο από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017 θα φτάσει σε 433,14€.

Ακόμα να κάνουμε ενημέρωση τα συνολικά αναδρομικά που δικαιούται να αποκτήσει είναι 2702,05€. Εδώ έχουμε υπόθεση που αφορά έξοδα παράστασης. Για παράδειγμα βαθμοφόρος με βαθμό Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού ελάμβανε 239,47€ κάθε μήνα αποζημίωση ισαμε 31/12/2017. Αυτός ο βαθμοφόρος θα έπρεπε να λάβει αναδρομικά 24,47€ αποζημίωση για τους μήνες από 1/8/2012 έως 31/12/2017. Ήγουν ο μισθός που πρέπει να αποκτήσει για τα χρόνια εργασίας από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017 θα ανέλθει σε 263,94€. Αντιστοίχως να ανακοινώσουμε τα αθροιστικά αναδρομικά που θα έπρεπε να πάρει είναι ίσα με 1590,55€.

Ακολουθεί θέμα που αφορά έξοδα παράστασης για τα αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών. Για παράδειγμα αξιωματικός που ανήκει στην κατηγορία Διοικητής Πρώτης Στρατιάς έπαιρνε 162,85€ κάθε μήνα ποσό ισαμε την 31η Δεκεμβρίου του 2017. Εκείνος ο αξιωματικός θα έπρεπε να πάρει αναδρομικά 12,84€ ποσό για τα χρόνια εργασίας από Αύγουτο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2017. Επομένως το ποσό που θα έπρεπε να αποκτήσει για τους μήνες από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017 θα γίνει σε 175,68€. Ζωτικής σημσίας είναι να ενημερώσουμε τα συνολικά αναδρομικά που πρέπει να πάρει ισούνται αριθμητικά με 834,6€.

Αναδρομικά ενστόλων με επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης

Εδώ έχουμε κατάσταση σχετικά με αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών που αφορούν επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης. Παίρνουμε την περίπτωση βαθμοφόρος μισθολογικού κλιμακίου Αρχηγός Αεροπορίας ελάμβανε 412,62€ ανά μήνα έσοδα ισαμε την 31η Δεκεμβρίου του 2017. Εκείνος ο βαθμοφόρος πρέπει να λάβει αναδρομικά 62,62€ έσοδα για τους μήνες από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017. Επομένως η αποζημίωση που δικαιούται να κερδίσει για τα χρόνια εργασίας από Αύγουτο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2017 θα γίνει σε 475,24€. Εκτός από αυτά να δημοσιοποιήσουμε τα συγκεντρωτικά αναδρομικά που θα έπρεπε να του επιστραφούν φτάνουν έως 4070,3€.

Ακολουθεί περίπτωση που αφορά επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης. Δειγματοληπτικά στρατιωτικός με βαθμό Γενικός Επιθεωρητής Στρατού πληρωνόταν 352,52€ μηνιαίο αμοιβή ισαμε 31 Δεκεμβρίου 2017. Εκείνος ο στρατιωτικός δικαιούται να του επιστραφούν αναδρομικά 2,52€ αμοιβή για την περίοδο από 1/8/2012 έως 31/12/2017. Ήγουν το ποσό που πρέπει να κερδίσει για το διάστημα από Αύγουτο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2017 θα ανέλθει σε 355,04€. Ακόμα να ανακοινώσουμε τα αθροιστικά αναδρομικά που δικαιούται να κερδίσει ισούνται αριθμητικά με 163,8€.

Άλλα δυο παραδείγματα αναδρομικών για το επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης ενστόλων

Συνεχίζουμε με υπόθεση που αφορά επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης. Για παράδειγμα υπάλληλος στα σώματα ασφαλείας μισθολογικού κλιμακίου Αντιστράτηγος πληρωνόταν 321,02€ μηνιαίο ποσό ισαμε 31 Δεκεμβρίου 2017. Τότε ο υπάλληλος στα σώματα ασφαλείας δικαιούται να του επιστραφούν αναδρομικά 36,02€ ποσό για τους μήνες από Αύγουτο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2017. Συνεπώς τα έσοδα που δικαιούται να του επιστραφούν για τους μήνες από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017 θα φτάσει σε 357,04€.

Στη συνέχεια να κατατοπίσουμε τα συγκεντρωτικά αναδρομικά που θα έπρεπε να κερδίσει ανέρχονται στα 2341,3€. Ακολουθεί κατάσταση για να παρουσιάσουμε επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης. Παραδείγματος χάριν βαθμοφόρος με βαθμό Υποστράτηγος ελάμβανε 235,75€ μηνιαίως αμοιβή ισαμε 31 Δεκεμβρίου 2017. Αυτός ο βαθμοφόρος δικαιούται να λάβει αναδρομικά 25,75€ αμοιβή για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2017. Δηλαδή η αμοιβή που θα έπρεπε να πάρει για το διάστημα από 1/8/2012 έως 31/12/2017 θα φτάσει σε 261,5€. Ενδιαφέρον είναι να διαδώσουμε τα αθροιστικά αναδρομικά που πρέπει να αποκτήσει πλησιάζουν στα 1673,75€.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Εφόσον ξεκίνησε η επιστροφή αναδρομικών ένστολων είναι πιθανό να ξεκινήσει και για άλλες ομάδες συνταξιούχων. Πολύς κόσμος περιμένει επιστροφή αναδρομικών εφκα και δημοσίου. μεγάλες ομάδες συνταξιούχων είναι Σε αναμμένα κάρβουνα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν τα αναδρομικά συντάξεων ΝΑΤ, ΕΤΕ και ΤΣΑΥ. Σύντομα πρόκειται να κάνουμε αναλυτική παρουσίαση για τα αναδρομικά συνταξιούχων ΟΓΑ όπως και για τα αναδρομικά συνταξιούχων αστυνομικών.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *