αναδρομικά συντάξεων στο προσκήνιο

Τα αναδρομικά συντάξεων στο προσκήνιο

Τα αναδρομικά συντάξεων στο προσκήνιο λόγω νέων δηλώσεων του υπουργού εργασίας κυρίου Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού μέσα στο Σεπτέμβριο πρόκειται να δοθεί οριστική λύση για τον επανυπολογισμό συντάξεων σε 223.000 συνταξιούχους. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο μπαίνουν στο παιχνίδι και τα αναδρομικά συντάξεων τα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους. Ήδη από την αρχή του 2019 θα έπρεπε να γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτή η υποχρέωση δεν έγινε σεβαστή από την προηγούμενη κυβέρνηση με συνέπεια τώρα πλέον οι συνταξιούχοι να διεκδικούν αναδρομικά συντάξεων. Είναι προφανές ότι η ολιγωρία στο θέμα του επανυπολογισμό των συντάξεων εγείρει δικαστικές απαιτήσεις από μεγάλο πλήθος συνταξιούχων. Φήμες αναφέρουν οτι ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Αναδρομικά συντάξεων και δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας

Η νέα κυβέρνηση καλύτερα να βρει μία ισορροπία ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες παραμέτρους.  Πρώτη παράμετρος είναι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης και κυρίως οι αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας. Όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση δια στόματος υπουργών έχεις σκοπό να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τη δεύτερη παράμετρος που είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας. Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει τα αναδρομικά συντάξεων τότε θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά της χώρας. Και βεβαίως τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι άρρηκτα δεμένα με τις διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Άλλωστε οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις έγιναν με τον ίδιο νόμο ο οποίος έφερε τις μειώσεις στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων. Αναφερόμαστε βέβαια στο νόμο 4051 του 2012.

Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά συντάξεων

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά συντάξεων ουσιαστικά έχουνε μπερδέψει τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μία αναταραχή και μία ανησυχία στους συνταξιούχους. Προηγήθηκε μία απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του έκτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ήταν θετική για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα δικαιώθηκε συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε οτι ήταν ανεπίτρεπτη η μείωση του επιπέδου ζωής λόγω των μειώσεων στις συντάξεις. Με άλλα λόγια είπε ότι οι περικοπές συντάξεων οδήγησαν τους συνταξιούχους στη φτώχεια.

Αισιοδοξία για τα αναδρομικά συντάξεων

Μέχρι εδώ τα πράγματα ήταν αρκετά αισιόδοξα για τους συνταξιούχους. Υπήρχε η αίσθηση ότι θα επιστραφούν τα αναδρομικά συντάξεων. Δηλαδή θα δικαιωθούν οι συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές στις συντάξεις τους. Παρόμοια αισιοδοξία υπάρχει και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Εφόσον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει ότι επήλθε μείωση του βιοτικού επιπέδου λόγω των περικοπών στις συντάξεις, η λογική λέει ότι θα αποφασίζει το ίδιο για τους μισθούς. Δηλαδή ότι οι περικοπές στους μισθούς Και ειδικότερα οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας οδήγησαν σε ανεπίτρεπτη μείωση για το βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς όμως η επόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ήταν τόσο θετική όσο την περιμέναμε. Συνεπώς περιορίστηκε πολύ αυτή η αισιοδοξία για τα αναδρομικά συντάξεων. Τα αναδρομικά συντάξεων στο προσκήνιο και πάλι λόγω των επερχόμενων εξελίξεων.

Αρνητική απόφαση της ολομέλειας του συμβουλίου της επικρατείας

Η επόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ειδικότερα Η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν υπάρχει αυτή η ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Μεγάλα λόγια έκρινε ότι ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων πραγματικά εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. σε περίπτωση που δεν ίσχυε αυτό τότε θα έπρεπε να αλλάξουν οι μισθοί και οι συντάξεις του διότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών που προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. Όμως η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι ο μισθός που απομένει μετά τις περικοπές δεν συνιστά μείωση του βιοτικού επιπέδου. Η λογική του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι αρκετά πάνω από το όριο της φτώχειας και επίσης είναι αρκετά ικανοποιητικά συγκρινόμενα με τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκοψε τα φτερά για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Επίσης αυτή η απόφαση περιόρισε κατά πάρα πολύ την αισιοδοξία για την επιστροφή αναδρομικών για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων. Και δυστυχώς μιλάμε για απόφαση της ολομέλειας και όχι για απόφαση κάποιου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πολιτική λύση για το 13ο και 14ο μισθό

Παρά την αρνητική απόφαση όμως η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει τη διεκδίκηση του 13 ου και 14 ου μισθού. Ειδικότερα θα επιδιώξει με συνδικαλιστικό τρόπο να καταφέρει επανανομοθέτηση για το 13ο και 14ο μισθό με πολιτική απόφαση. Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ σκοπεύει να καλέσει το κοινό συντονισμένο αγώνα τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της χώρας μας. Στόχος είναι η λύση του θέματος με πολιτικό τρόπο και όχι με δικαστικό τρόπο. Ηδη η ΑΔΕΔΥ έχει κάνει μία απόπειρα η οποία όμως δυστυχώς απέτυχε. Σε συνάντηση που έγινε με τον προηγούμενο υπουργό οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο υπήρξε κατηγορηματική άρνηση πάνω στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ για  επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη θέση της ΑΔΕΔΥ για τα αναδρομικά συντάξεων.

Ομαδικές αγωγές για τη διεκδίκηση αναδρομικών

Εφόσον δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πολιτική λύση του θέματος των αναδρομικών μισθών και συντάξεων τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν τα δικηγορικά γραφεία. Η επιλογή της ομαδικής αγωγής αποτελεί μία πάρα πολύ καλή λύση. Δεν είναι δυνατόν να γίνει συλλογική προσφυγή γιατί αυτό δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα της χώρας. Εάν μελετήσουμε το Σύνταγμα θα δούμε ότι οι αγωγές είναι πάντα ατομικές και πρέπει να γίνονται με σφραγίδα και υπογραφή δικηγόρου. Ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα ακολούθησαν την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πολιτική λύση. Τα αναδρομικά συντάξεων στο προσκήνιο και πάλι για μεγάλες ομάδες συνταξιούχων.

Διεκδίκηση αναδρομικών για τις συντάξεις

Επίσης η κατάθεση αγωγής είναι απαραίτητη γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Με άλλα λόγια όσοι προχωρούν σε κατάθεση αγωγής το βέβαιο είναι ότι θεμελιώνουν δικαίωμα διεκδίκησης των ποσών που έχασαν από τις περικοπές συντάξεων. Δηλαδή έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα χαμένα ποσά μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτό δημιουργεί μία ελπίδα για τα αναδρομικά συντάξεων. Οπως επίσης με παρόμοιο τρόπο δημιουργεί μία ελπίδα για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων που αναφέρονται στα επιδόματα και στα δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας. Εμείς έχουμε μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Ομαδικές αγωγές για 13ο και 14ο μισθό καταθέσαμε σωρρηδόν τους μήνες που προηγήθηκαν. Καθώς επίσης ομαδικές αγωγές Μονίμων Δημοσίων υπαλλήλων και πολλές  αγωγές για δώρα και επίδομα αδείας,

Αναδρομικά συντάξεων χηρείας

Τα αναδρομικά συντάξεων των διακοσίων είκοσι τριών χιλιάδων συνταξιούχων στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός ανήκουν σε πολλούς κλάδους συνταξιούχων. Για παράδειγμα περιλαμβάνονται αναδρομικα συνταξιουχων ογα καθώς επίσης και αναδρομικά επιστροφή νατ. Μία ομάδα η οποία διεκδικεί και μάλιστα με δεύτερη δικαστική απόφαση τα αναδρομικά συντάξεων είναι όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας. Από τις 223.000 περίπου 65.000 είναι συντάξεις χηρείας. Εδώ έχουμε μία ιδιαίτερη περίπτωση διότι υπήρξε μία μεγάλη αδικία στις συντάξεις χηρείας που έγινε από το νόμο 4387 του 2016. Αυτή η αδικία διορθώθηκε από το νόμο 4611 του 2019. Το σημαντικό ήταν ότι καταργήθηκε το όριο ηλικίας και επανακαθοριστεί και το ποσό σύνταξης. Αυτη η θετική ρύθμιση έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή στις 17 Μαΐου του 2019. Δυστυχώς όμως αυτή η διόρθωση δεν ενσωματώθηκε στις συντάξεις χηρείας. Μέσα στον Οκτώβριο εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα δρομολογήσει την επιστροφή αναδρομικών συντάξεων χηρείας.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *