Θετικές εξελίξεις για τα αναδρομικά συντάξεων

Θετικές εξελίξεις για τα αναδρομικά συντάξεων

Θετικές εξελίξεις για τα αναδρομικά συντάξεων αναμένεται να δρομολογηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η αισιοδοξία σχετικά με τις θετικές εξελίξεις για τα αναδρομικά συντάξεων στηρίζεται σε δύο σημαντικά γεγονότα που θα γίνουν το Σεπτέμβριο. Το πρώτο είναι η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για την απόφαση που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου. Το δεύτερο είναι οι αναμενόμενες ενέργειες για τα αναδρομικά συντάξεων από τη νέα κυβέρνηση. Μετά και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε στις 7 Ιουλίου δεν έχει παρά να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο καυτό θέμα των αναδρομικών για τις συντάξεις.

Φήμες για τα αναδρομικά συντάξεων

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει φήμες σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναδημοσιεύουμε αυτές της φήμες από την ιστοσελίδα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” εκφράζοντας κάθε επιφύλαξη σχετικά με την αξιοπιστία των πηγών που επικαλείται. Ούτε θέλουμε να τις αμφισβητήσουμε, αλλά ούτε και να το παρουσιάσουμε σαν πραγματικό γεγονός. Απλά το αναφέρουμε διότι αγγίζει την αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα πολυαναμενόμενα αναδρομικά συντάξεων. Εφόσον ούτως η άλλως η φήμη θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, θεωρούμε σωστό να την αναφερουμε και εμείς, κρατώντας βέβαια κριτική στάση απέναντι στις εκτιμήσεις που αφορούν τα αναδρομικά των συντάξεων. Πάρα πολλοί συνταξιούχοι εδώ και αρκετά χρόνια περιμέναμε πως και πως τα αναδρομικά των συντάξεων για να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους.

Φημολογούμενη απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά συντάξεων

Θετικές εξελίξεις για τα αναδρομικά συντάξεων διότι η συγκεκριμένη φήμη αναφέρει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα θεωρηθεί συνταγματικός αλλά θα υπάρξουν διατάξεις με τις οποίες θα βελτιωθεί ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Ειδικότερα όσον αφορά τα Αναδρομικά συντάξεων θα υπολογιστούν για 10 μήνες. Πρόκειται για τους μήνες που μεσολαβούν από την ψήφιση των μνημονιακών νόμων 4093 και 4051 του 2012 μέχρι και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Συνεπώς οι συνταξιούχοι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά συντάξεων για εκείνο το χρονικό διάστημα των 10 μηνών. Το ποσό που αφορά τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στα 620 ευρώ περίπου ανά συνταξιούχο. Επιπλέον όσον αφορά τις κύριες συντάξεις τα αναδρομικά συντάξεων θα ανέλθουν στο ποσό των 7.300 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Πόσοι θα λάβουν αναδρομικά συντάξεων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 500 με 600 χιλιάδες είναι το πλήθος των συνταξιούχων που θα λάβουν τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το πλήθος των συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Το ενδιαφέρον απο τους συνταξιούχους της χώρας μας έχει κορυφωθεί καθώς περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις για τα αναδρομικά από τις συντάξεις.

Σε τι ποσό ανέρχονται τα αναδρομικά συντάξεων

Το ποσό στο οποίο ανέρχονται το αναδρομικα συντάξεων όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις ισούται με τρεις συντάξεις των διακοσίων ευρώ. Συνεπώς το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 620 ευρώ. Όσον αφορά τώρα τον πόθο των κύριων συντάξεων αυτό ισούται με έξι συντάξεις των 1.200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά κύριων συντάξεων ανέρχονται στο ποσό των 7.300 ευρώ. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να μειωθεί το ποσό εάν σε αυτό δεν υπολογιστούν τα δώρα. Σε αυτή την περίπτωση του υπολογισμού των δώρων τότε το ποσό που θα λάβουν στα αναδρομικά κύριων συντάξεων θα πέσει στις 4 με 5 συντάξεις των 1.200 ευρώ.

Ο νόμος Κατρούγκαλου με απλά λόγια

Ο νόμος Κατρούγκαλου με απλά λόγια καθορίζει το πώς θα λειτουργεί το ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται πολύ συχνά μαζί με τις περικοπές μισθών και συντάξεων είναι διότι ήρθε με σκοπό να δώσει λύση στις υποψίες αντισυνταγματικότητας των προηγούμενων μνημονιακών νόμων. Ειδικότερα όσον αφορά τις μειώσεις συντάξεων είναι ο νόμος που καθορίζει την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη, την προσωρινή σύνταξη και τις συντάξεις αναπηρίας καθώς και τις σύνταξεις λόγω θανάτου.

Για όσους θέλετε να τα ψάξετε ακόμα περισσότερο η εθνική σύνταξη καθορίζεται στο άρθρο 7 του νόμου Κατρούγκαλου, η ανταποδοτική σύνταξη στο άρθρο 8 ενώ η προσωρινή σύνταξη στο άρθρο 9. Όσον αφορά τις συντάξεις αναπηρίας αυτές καθορίζονται στο άρθρο 11 ενώ οι συντάξεις λόγω θανάτου καθορίζονται στο άρθρο 12. Εάν μελετήσει κανείς τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και συνδυάσει το αποτέλεσμά τους με τον επανυπολογισμό συντάξεων λόγω νόμου Κατρούγκαλου τότε θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου νομιμοποιεί τις περικοπές συντάξεων.

Συνταγματικότητα νόμου Κατρούγκαλου

Η αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου στηρίζεται στον περιορισμό του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων και γενικότερα όλων όσων ορίζονται από τις διατάξεις του νόμου. Το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει τους μισθούς και τις συντάξεις από υπερβολικές μειώσεις και περικοπές. Βέβαια ο νόμος Κατρούγκαλου προέκυψε από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδος απέναντι στην τρόικα. Η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να νομοθετήσει και να φέρει περικοπές συντάξεων και μισθών μειώσεις μισθών και δώρων.

Όμως τώρα έρχεται το δικαστήριο για να κρίνει κατά πόσο είναι συνταγματικές ή όχι αυτές οι περικοπές συντάξεων και η μείωση των μισθών. Εφόσον το συμβούλιο της επικρατείας θα κρίνει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι αρνητικός τότε θα πρέπει τα ποσά που κόπηκαν λόγω των περικοπών να επιστραφούν ως αναδρομικά στους δικαιούχους. Συνεπώς μιλάμε για αναδρομικά συντάξεων και αναδρομικά μισθών και δώρων. Στο συγκεκριμένο άρθρο εστιάζουμε περισσότερο στα αναδρομικά συντάξεων.

Περικοπές συντάξεων

Οι περικοπές συντάξεων οφείλονται σε δύο νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν αρκετά χρόνια πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Η μειωση στις κύριες συντάξεις οφείλεται στο νόμο 4093 του 2012. Σύμφωνα με αυτό το νόμο οι κύριες συντάξεις υπόκεινται σε μείωση του ποσοστού που ξεκινάει από 5% και φτάνει μέχρι 20% ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης. Η μείωση της επικουρικής σύνταξης ήρθε με το νόμο 4051 του 12. Πρόκειται για τον ίδιο νόμο που επηρεάζει τα αναδρομικά των εκπαιδευτικών. Είναι ο νόμος που έκοψε τα δώρα μόνιμων και αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ίδια νομοθετική διάταξη έγινε περικοπή των δώρων και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και για την καλοκαιρινή άδεια. Έχουμε παρουσιάζει ειδικό άρθρο για τα αναδρομικά εκαιδευτικών.

Μειώσεις κύριες συντάξεις

Ας δούμε τώρα ποια ακριβώς ήταν η μείωση στις κύριες συντάξεις. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 1.000 ευρώ δεν επηρεάστηκαν. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ υπόκεινται σε περικοπή συντάξεων κατά 5%. Όσες συντάξεις βρίσκονται μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ υπόκεινται στις περικοπές συντάξεων 10%. Όταν η σύνταξη που βρίσκεται μεταξύ δύο χιλιάδων και τριών χιλιάδων ευρώ τότε η περικοπή της ισούται με 15%. Τέλος οι συντάξεις ύψους τριών χιλιάδων ευρώ και πάνω υπόκεινται σε περικοπές συντάξεων του ύψους του 20%.

Ομαδικές αγωγές

Οι ομαδικές αγωγες είναι σχεδόν μονόδρομος εφόσον λόγω του Συντάγματος δεν επιτρέπεται συλλογική αγωγή. Συνεπώς προκειμένου οι συνταξιούχοι να μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους είναι αναγκαίες οι ομαδικές αγωγές οι ομαδικές προσφυγές και ενδεχομένως οι ομαδικές ενστάσεις. Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία όχι μόνο όσον αφορά τα αναδρομικά συντάξεων αλλά γενικότερα όσον αφορά τα αναδρομικά ΙΚΑ, εφκα, δημοσιου, ΕΟΠΥΥ και άλλων ταμείων.

Για παράδειγμα αναδρομικά ΝΑΤ, αναδρομικά ΕΤΕ και αναδρομικά τσαυ. Γενικότερα πολλών ειδών ομαδικές αγωγές για δώρα και επιδόματα. Για παράδειγμα ομαδικές αγωγές για 13ο και 14ο μισθό όπως είναι οι ομαδικές αγωγές Έχουμε αναλάβει μεγάλο πλήθος υπθέσεων για τη διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων όπως για παράδειγμα για τη διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθό και για τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων.

Εμπειρία σε υποθέσεις συνταξιούχων

Κλείνοντας να αναφέρουμε οτι έχουμε χειριστεί επιτυχώς πολλές υποθέσεις συνταξιούχων που αφορούν μειώσεις συντάξεων χηρείας, περικοπές συντάξεων ΙΚΑ οι περικοπές συντάξεων δημοσίου μέσα από ομαδικές αγωγές και ομαδικές προσφυγές. Επίσης ασχολούμαστε με αναδρομικά αναδρομικά ένστολων αποστράτων, αναδρομικά συνταξιούχων αστυνομικών καθώς και αναδρομικά ένστολων που υπηρετούν.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *