Αναπόφευκτη η νέα μείωση των συντάξεων

Αναπόφευκτη η νέα μείωση των συντάξεων

Αναπόφευκτη η νέα μείωση των συντάξεων η οποία έχει δρομολογηθεί για τις αρχές του 2019. Δύσκολα πλέον μπορεί να αποφευχθεί η νέα μείωση των συντάξεων από το 2019, παρά τη σχετική φημολογία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών όλο το προηγούμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί έγινε γνωστή χθες η εγκύκλιος του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κυρίου Χουλιαράκη προς τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας με την οποία του ζητεί να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους με βάση τις δεσμεύσεις για το ύψος των συντάξεων,  που έχουν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο.

Νόμος Κατρούγκαλου

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο 4472 του 2017, με τον οποίο επικαιροποιήθηκε το μνημόνιο, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στη βουλή η κυβέρνηση, το ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων πρέπει να μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Η μείωση αυτή προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου και έχοντας ως πλαφόν το 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το προηγούμενο διάστημα είχαν καλλιεργηθεί πολλές ελπίδες στους συνταξιούχους για την αναστολή ή τη μη εφαρμογή του μέτρου, παρότι οι μειώσεις αυτές έχουν ήδη ψηφιστεί.

Άσχημα τα νέα για τους συνταξιούχους

Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ανάμεσα στους συνταξιούχους για τη μη εφαρμογή του μέτρου, χθες έγινε γνωστή η εγκύκλιος του κυρίου Χουλιαράκη προς τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019. Σύμφωνα με αυτή την εγκύκλιο οι δαπάνες για την χορήγηση συντάξεων προβλέπεται να διαμορφωθούν για το 2019 κατ’ ανώτατο όριο στα 25,48 δισ. ευρώ από 28,702 δις ευρώ που διατέθηκαν φέτος. Εύκολα βλέπει κανείς ότι το κονδύλι για τις συντάξεις του 2019 είναι μειωμένο κατά 12%. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται μειωμένο κατά 3,22 δισ. ευρώ, αρκετά πάνω από το 1,8 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να περικοπεί λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Περικοπές συντάξεων με αριθμούς

Αν δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις περικοπές συντάξεων με αριθμούς, θα παρατηρήσουμε ότι το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται στα 22,252 δισ. ευρώ από 25,315 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν φέτος. Η διαφορά είναι στα 3,063 δισ. ευρώ μόνο από το κονδύλι των κύριων συντάξεων. Μειωμένο φαίνεται και το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τις επικουρικές συντάξεις κατά 159 εκατομμύρια ευρώ αφού μειώνεται  στα 3,228 δισ. από 3.387 δις ευρώ. Από όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην περικοπή των συντάξεων σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και στη βάση της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Τι είναι η προσωπική διαφορά και πώς θα καταργηθεί

Είδαμε προηγουμένως την εγκύκλιο του κυρίου Χουλιαράκη με την οποία καθορίζονται  τα ποσά που θα διατεθούν για τις συντάξεις το 2019 από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.

Επανυπολογισμός συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου

Το κονδύλι που αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις φαίνεται μειωμένο, αφού προβλέπεται ότι θα καταργηθούν οι προσωπικές διαφορές, που προέκυψαν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων σύμφωνα με το νόμο του κ. Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο 4387 του κ. Κατρούγκαλου όλες οι παλαιές συντάξεις έπρεπε να επανυπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τους περισσότερους συνταξιούχους. Αυτό οδήγησε σε μία μείωση των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων σε ποσοστά που έφταναν το 20 και το 25% για κάποιους από αυτούς.

Προσωπική διαφορά

Οι προσωπικές αυτές διαφορές θα εξακολουθούσαν να δίνονται στους συνταξιούχους και θα συμψηφίζονταν με μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεών τους. Ήρθε όμως πέρυσι στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του μνημονίου ο νόμος 4472 με τον οποίο προβλέπεται πλέον η περικοπή των προσωπικών διαφορών που προέκυψαν για τον κάθε συνταξιούχο με ανώτατο όριο το 18%.

Κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων

Αν συνυπολογίσουμε και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων τότε σε αρκετούς από τους συνταξιούχους η μείωση θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το πλαφόν που ορίζει ο νόμος. Φαίνεται ότι από τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου και του νόμου περί κατάργησης της προσωπικής διαφοράς περισσότερο θίγονται ασφαλισμένοι που είχαν πολλά έτη ασφάλισης και υψηλότερο μισθό,με τον οποίο υπολογίστηκε η σύνταξη, και λιγότερο συνταξιούχοι με λίγα έτη ασφάλισης για τους οποίους έγινε μία προσπάθεια να υπάρξει μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη.

Μεγαλύτερες οι μειώσεις στους νέους συνταξιούχους

Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάλογες και ίσως βαρύτερες περικοπές θα έχουν τελικά και οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο του κυρίου Κατρούγκαλου δηλαδή μετά τις 12 Μαΐου του 2016. Κι αυτό γιατί δεν ισχύει το πλαφόν του 18% για την περικοπή της σύνταξής τους, καθώς για αυτούς προβλέπεται ότι φεύγει ολόκληρη η προσωπική διαφορά. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, είχε δοθεί μία διετής περίοδος προσαρμογής για όσους θα έβγαιναν στη σύνταξη μετά την εφαρμογή του. Στην πορεία όμως οι προβλέψεις αυτές από ότι βλέπουμε καταργούνται με αποτέλεσμα οι νέοι συνταξιούχοι να είναι σε δυσμενέστερη θέση.

Μειώσεις συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων

Όπως διαβάζουμε μάλιστα στο enikonomia.gr για δημοσίους υπαλλήλους και ένστολους οι μειώσεις μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 30%. Ας δούμε όμως ένα πιο αναλυτικό παράδειγμα για το τι θα ισχύσει από το Δεκέμβριο του 2018, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Περικοπές συντάξεων στους ένστολους

Αξιωματικός που συνταξιοδοτήθηκε με 35 χρόνια υπηρεσίας με το παλιό καθεστώς θα έπαιρνε σύνταξη 1513 ευρώ καθαρά. Με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξη του περιορίζεται στα 1.123 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μία διαφορά της τάξεως των 390 ευρώ και σε ποσοστό 25,8% σε σχέση με την παλαιά του σύνταξη. Επειδή όμως ο εν λόγω συνταξιούχος αποχώρησε το 2017 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου δεν έχασε όλη την προσωπική διαφορά αλλά μονο τα δύο τρίτα αυτής. Έτσι λοιπόν ο συγκεκριμένος συνταξιούχος πήρε πίσω τα 130 ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο των 390 ευρώ που ήταν η προσωπική του διαφορά. Οπότε η σύνταξη του διαμορφώνεται μέχρι το Δεκέμβριο το 2018 σε 1.353 ευρώ (1.123 + 130 = 1.353). Από τη σύνταξη όμως του Δεκεμβρίου του 2018 η προσωπική αυτή η διαφορά καταργείται με αποτέλεσμα η σύνταξη του να διαμορφωθεί τελικά στα 1.123 ευρώ. Βλέπουμε δηλαδή ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα συνταξιούχου η περικοπή τελικά ξεπερνάει κατά πολύ το 18% και φτάνει το 25,8%.

Μειώσεις στους νέους συνταξιούχους

Να λοιπόν γιατί τελικά οι μειώσεις στους νέους συνταξιούχους πολλές φορές θα ξεπεράσουν το πλαφόν του 18%, που ορίζεται για τους παλαιούς συνταξιούχους. Οι νέοι συνταξιούχοι θα βρεθούν για ακόμη μία φορά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με παλαιότερους  συνταξιούχους με τις νέες μειώσεις συντάξεων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *