Μειώσεις σοκ στις συντάξεις του Δημοσίου

Μειώσεις σοκ στις συντάξεις του Δημοσίου

Μειώσεις σοκ στις συντάξεις του Δημοσίου ακολουθούν τους επόμενους μήνες. Άφωνοι παρακολουθούν οι συνταξιούχοι τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων που έρχονται με το νέο έτος. Αυτές οι μειώσεις των συντάξεων θα αγγίξουν για τα καλά και τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι μειώσεις συντάξεων θα έχουν και οι συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα υποστούν μειώσεις τόσο στην κύρια σύνταξη τους όσο και στην επικουρική τους. 

Μειώσεις συντάξεων με το Νόμο Κατρούγκαλου

Βεβαίως σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στις μειώσεις αυτές. Τα τελευταία χρόνια έχουν ψηφιστεί δύο πολύ σημαντικοί νόμοι που επηρεάζουν άμεσα το ύψος των συντάξεων που θα χορηγεί πλέον ο ενιαίος φορέας κοινωνικών ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ). Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της θα πρέπει το κράτος να μειώνει κάθε χρόνο κατά 1% το ποσό με το οποίο επιχορηγεί τις συντάξεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, αλλά και ο στόχος των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων έχουν ψηφιστεί δύο νόμοι οι οποίοι αλλάζουν εντελώς το τοπίο στη χορήγηση των συντάξεων. Μιλάμε βεβαίως για τον νόμο 4387 ή αλλιώς το νόμο Κατρούγκαλου, με τον οποίο γίνεται επανυπολογισμός όλων των συντάξεων παλαιών και νέων. Η οριστική όμως μείωση των συντάξεων έρχεται με το νόμο 4472 του 2017. Στη συνέχεια του άρθρου μας θα αναλύσουμε περισσότερο το τι προβλέπεται στα δύο αυτά σημαντικά νομοσχέδια.

Ο νόμος Κατρούγκαλου

Το 2016 ψηφίστηκε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου με βάση τον οποίο επανυπολογίστηκαν οι παλαιές συντάξεις. Μετα τον επανυπολογισμό προέκυψαν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα ποσά που έπαιρναν οι συνταξιούχοι. Οι διαφορές αυτές γνωστές πλέον και ως προσωπικές διαφορές σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο θα εξακολουθούσαν να δίνονται στους συνταξιούχους και σταδιακά σε βάθος χρόνου θα εξαλείφονταν με βάση τις αυξήσεις που θα έπαιρναν μελλοντικά οι συνταξιούχοι. Το 2017 όμως και για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση ψηφίστηκε ο νέος νόμος 4472. Με βαση  τον νόμο αυτό επήλθε μία μεγάλη ανατροπή σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος Κατρούγκαλου. Τώρα η προσωπική διαφορά δεν θα συμψηφιστεί με μελλοντικές αυξήσεις, αλλά θα πρέπει να περικοπεί άμεσα, από τον Ιανουάριο του 2019 και μέχρι το πλαφόν του 18%. Αυτό σημαίνει πως αν η προσωπική διαφορά, μετά τον επανυπολογισμό μίας σύνταξης είναι μεγαλύτερη από 18%, τότε αυτή θα περικοπεί μέχρι το πλαφόν του 18% και όχι περισσότερο. Αυτοί είναι οι δύο νόμοι οι οποίοι επιφέρουν μειώσεις των συντάξεων και στο Δημόσιο και τώρα θα αναφερθούμε στη συνέχεια του άρθρου μας σε αυτές πιο συγκεκριμένα και με αναλυτικά παραδείγματα.

Περικοπές συντάξεων δημοσίου

Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου μας μεγάλες θα είναι οι περικοπές των συντάξεων του Δημοσίου που έρχονται. Όπως διαβάζουμε στο newsbomb και σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων οι μειώσεις στις συντάξεις  θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 210 ευρώ το μήνα. Μάλιστα οι μειώσεις αναμένεται να κυμανθούν από τα 150 μέχρι τα 320 ευρώ. Πρόκειται για πολύ μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου, αν συνυπολογίσουμε μάλιστα το πλήθος των μειώσεων που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και αν μιλήσουμε με αριθμούς θα δούμε ότι οι μειώσεις αφορούν 440. 000 συνταξιούχους του Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ειδικότερα προβλέπεται να εξοικονομηθούν  1,12 δισεκατομμύρια ευρώ από την περικοπή των κύριων συντάξεων και 232 εκατομμύρια ευρώ από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Τα παραπάνω ποσά προβλέπεται να εξοικονομηθούν από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που είχε προκύψει με τον επανυπολογισμό των συντάξεων σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου. Όπως είπαμε και προηγουμένως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα γίνει μέχρι το πλαφόν του 18%.

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις συντάξεων

Ας δούμε τώρα με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς θα γίνουν οι μειώσεις των συντάξεων που χορηγεί το Δημόσιο σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές. Θα πρέπει βέβαια, πριν εξετάσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, να πούμε ότι οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες σε αυτούς που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης και μικρότερες σε αυτούς οι οποίοι έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης.

Ας πάρουμε για αρχή έναν συνταξιούχο δημοσίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο οποίος με 33 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα 1539 ευρώ σύνταξης, χωρίς να υπολογίσουμε το φόρο. Με βάση τον επανυπολογισμό της παραπάνω σύνταξης προκύπτει μία προσωπική διαφορά 383 ευρώ και η οποία σε ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Σύμφωνα με το πλαφόν του 18% η μείωση θα περιοριστεί στα 277 ευρώ με αποτέλεσμα ο παραπάνω συνταξιούχους να λάβει τελικά ως σύνταξη το Δεκέμβριο του 2018 τα 1.262 ευρώ.

Παράδειγμα περικοπής συνάξεων δημοσίου

Ας δούμε τώρα έναν συνταξιούχο με 30 έτη ασφάλισης στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτός ο συνταξιούχος έπαιρνε 668 ευρώ και μετά από  τον επανυπολογισμό τις σύνταξής του αυτή καταλήγει στα 617 ευρώ. Βλέπουμε δηλαδή ότι εδώ η σύνταξη περικόπτεται κατά 51 ευρώ και σε ποσοστό 7,6%. Αυτή θα είναι και η οριστική σύνταξη που θα λάβει ο εν λόγω συνταξιούχος από το νέο έτος. Από αυτό το παράδειγμα παρατηρούμε ότι μειώσεις προβλέπονται ακόμη και για μικρότερα ποσά συντάξεων.

Άλλη παράδειγμα μείωσης συνταξςη δημοσίου

Στο τρίτο παράδειγμα που ετοιμάσαμε για σήμερα έχουμε την περίπτωση συνταξιούχου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 28 έτη και σύνταξη στα 787 ευρώ. Η σύνταξη αυτή σύμφωνα με τον νέο νόμο θα περικοπεί κατά 137 ευρώ, για να καταλήξει στα 651 ευρώ. Έχουμε δηλαδή μία μείωση πολύ μεγάλη της τάξης των 137 ευρώ και σε ποσοστό 17,34 ευρώ. Η μείωση είναι οριακά κάτω από το πλαφόν του 18%, οπότε ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει τελικά τον Δεκέμβριο του 2018 το ποσό των 651 ευρώ.

Συνταξιούχος με λίγα έτη ασφάλισης

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στην περίπτωση συνταξιούχου με λίγα έτη ασφάλισης. Ανήκει στην κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έχει 15 έτη ασφάλισης. Ο συνταξιούχος αυτός λαμβάνει σήμερα 536 ευρώ και μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξη του περικόπτεται στα 488 ευρώ. Η προσωπική διαφορά είναι στα 48 ευρώ και σε ποσοστό 9,10% σε σχέση με την προηγούμενη σύνταξή του. Τον  Δεκέμβριο του 2018 θα λάβει τελικά τα 488 ευρώ με βάση τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί.

Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις

Από τα παραπάνω παραδείγματα εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα έχουν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους και είναι εύλογη η ανησυχία που επικρατεί ανάμεσα τους. Αναμένονται βέβαια και οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων για την τύχη του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων μόνον όσοι συνταξιούχοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη μπορούν πλέον να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή των περικοπών που έχουν υποστεί. Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε για τις περικοπές συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *