Μεγάλες περικοπές συντάξεων από το 2019

Μεγάλες περικοπές συντάξεων από το 2019

Μεγάλες περικοπές συντάξεων από το 2019 έχουν ήδη δρομολογηθεί. Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει ανάμεσα στους συνταξιούχους η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση με την οποία πραγματοποιείται η ειλημμένη πριν από καιρό απόφαση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς 18% στις συντάξεις.

Μειώσεις συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου

Πρόκειται για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς η οποία παρέμενε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι μία κυβερνητική απόφαση που θα πλήξει άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων με πολλούς τρόπους και θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των συντάξεων τους. Οι μειώσεις αυτές θα προκύψουν με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και μέχρι το πλαφόν του 18%, είτε σε κύριες είτε σε επικουρικές συντάξεις που λαμβάνει ο κάθε συνταξιούχους.

Ο Μητρόπουλος για τις περικοπές συντάξεων

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε στο κεντρικό ειδησεογραφικό δελτίο του Real fm, ο καθηγητής εργατικού δικαίου κ. Αλέξης Μητρόπουλος, το τελευταίο διάστημα τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας έχουν λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις που αφορούν όσους συνταξιούχους διεκδικούν αναδρομικά να τους επιστραφούν οι περικοπές συντάξεων που τους έχουν επιβληθεί τα τελευταία μνημονιακά έτη. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις το ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει τα αναδρομικά σε όσους συνταξιούχους άσκησαν ένδικα μέσα ή πρόκειται να ασκήσουν στο μέλλον ένδικα μέσα για τις περικοπές που υφίστανται με τους νέους νόμους. Ας δούμε τώρα όμως στη συνέχεια του άρθρου μας ποιους αφορούν οι νέες μειώσεις συντάξεων που θα επιβληθούν από 1/1/ 2019. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο άρθρο μας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις περικοπές συντάξεων το 2019.

Ποιους αφορούν οι νέες μειώσεις συντάξεων

Η διαδικασία αναπροσαρμογής αφορά πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο τις κύριες και επικουρικές συντάξεις γήρατος,αναπηρίας και θανάτου όλων των φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από το 2017. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στη naftemporiki. gr αναπροσαρμόζονται όλες οι συντάξεις τι οι προβλεπόμενες περικοπές αφορούν το τέως ΙΚΑ το ΕΤΑΑ, το ΟΑΕΕ, το εταπ-μμε. Οι μεγάλοι χαμένοι από τον επανυπολογισμό των συντάξεων και από τις νέες περικοπές εκτιμάται, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, ότι θα είναι οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ.

Νέες περικοπές συντάξεων

Από την περσινή συμφωνία κυβέρνησης και εκπροσώπων των Θεσμών προκύπτει  ότι υπάρχει μία βασική ανατροπή στο νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος προέβλεπε μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων τη διατήρηση του ποσού της προσωπικής διαφοράς που θα προέκυπτε. Με το νέο νόμο η προσωπική διαφορά καταργείται μέχρι το πλαφόν του 18%. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι αν υπάρχει μία προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από 18% σε κύρια και επικουρική σύνταξη τότε το άθροισμα των συντάξεων μειώνεται μέχρι το πλαφόν του 18%. Είναι μάλιστα πιθανό οι μειώσεις αυτές να αγγίξουν ακόμη και όσους αμείβονται με πολύ χαμηλές συντάξεις και εμφανίζουν προσωπικές διαφορές ακόμη και για μικρά ποσά.

Περικοπές συντάξεων πρώην ΟΑΕΕ

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης οι μεγάλοι χαμένοι από τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις νέες περικοπές θα είναι οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος των περικοπών. Ασφαλισμένος στο πρώην ΤΕΒΕ με το παλιό σύστημα λαμβάνει 1.400 ευρώ ενώ με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη καταλήγει στα 1.100 ευρώ. Άρα μιλάμε για μία διαφορά 300 ευρώ οι οποία σε ποσοστό είναι μεγαλύτερη από 18%. Σύμφωνα με το νέο νόμο και με βάση το ανώτατο πλαφόν της μείωσης ο συνταξιούχος αυτός θα χάσει τελικά 252 ευρώ.

Μειώσεις συντάξεων στο ΙΚΑ

Με αντίστοιχες σοβαρές απώλειες κινδυνεύουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό. Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός συνταξιούχου του πρώην ΙΚΑ ο οποίος με 35 έτη εργασίας είχε μία σύνταξη στα 1.344 ευρώ. με τα νέα δεδομένα η σύνταξη του θα καταλήξει στα 1.127 ευρώ. Αμέσως αμέσως προκύπτει μία μείωση στη σύνταξη του στα 217 ευρώ. Σε ένα άλλο παράδειγμα συνταξιούχου με 25 έτη ασφάλισης και 733 ευρώ συντάξιμο μισθό, η νέα σύνταξη επαν υπολογίζεται στα 648 ευρώ. Βλέπουμε δηλαδή ότι σύμφωνα με το νέο νόμο μειώσεις προκύπτουν ακόμη και για χαμηλοσυνταξιούχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χαμηλοσυνταξιούχου με 17 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 700 ευρώ οποίος παίρνει σήμερα 487 ευρώ. Με το νέο σύστημα και τον επανυπολογισμό θα παίρνει 454 ευρώ δηλαδή ακόμη και αυτός θα έχει μείωση κατά 33% από το 2019.

Μειώσεις συντάξεων δημοσίου

Ανάλογες θα είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις που θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης. Με σημαντικές απώλειες κινδυνεύουν να βρεθούν και οι υψηλές συντάξεις γιατρών δικηγόρων πανεπιστημιακών συνταξιούχων ΔΕΚΟ και τραπεζών που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα συνταξιούχου ΠΕ με 37 έτη ασφάλισης και σύνταξη στα 1.080 ευρώ, ο οποίος θα δει τη σύνταξή του να διαμορφώνεται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στα 1.038 ευρώ.

Περικοπές συντάξεων δημοσίου

Σε ένα άλλο παράδειγμα περικοπής συντάξεων δημοσίου. Έχουμε την περίπτωση συνταξιούχου του δημοσίου στην κατηγορία ΤΕ, ο οποίος έχει 35 έτη ασφάλισης και σύνταξη στα 1.035 ευρώ, βλέπουμε ότι η νέα σύνταξη διαμορφώνεται στα 882 ευρώ. Είναι μία διαφορά 183 ευρώ. Βλέπουμε λοιπόν ότι σημαντικές είναι και οι περικοπές που υφίστανται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε ένα άλλο παράδειγμα ασφαλισμένου του δημοσίου στην κατηγορία ΔΕ, βλέπουμε ότι με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 1.005 ευρώ, ο νέος τρόπος επανυπολογισμού της σύνταξης οδηγεί σε απώλεια 167 ευρώ.

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής

Σύμφωνα λοιπόν με όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή 8/6 του 2018, στη Βουλή από την κυβέρνηση θα έχουμε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Το ύψος των περικοπών ανέρχεται σε περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων πριν Δημοσίου και 1,129 δισεκατομμύρια ευρώ από την αντίστοιχη προσαρμογή στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου.

Περικοπές για τους συνταξιούχους

Όπως όλα δείχνουν, για άλλους συνταξιούχους οι περικοπές θα είναι μικρότερες, για παράδειγμα 90 ευρώ και για άλλους θα είναι μεγαλύτερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό συνταξιούχου με απώλεια 277 ευρώ, εξαιτίας της μείωσης 18% μόνο από την κύρια σύνταξη του. Κλείνοντας το άρθρο μας αξίζει να αναφέρουμε ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν πεντακόσιες περίπου χιλιάδες συνταξιούχων του δημοσίου με μειώσεις οι οποίες υπολογίζονται σε 17,2% κατά μέσο όρο.

Περικοπές συντάξεων

Το γραφείο μας αναλαμβάνει προσφυγές για μειώσεις συντάξεων. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε θέματα που αφορούν περικοπές συντάξεων ενστάσεις αλλά και μειώσεις συντάξεων αιτήσεις. Έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μειώσεις συντάξεων δημοσίου, περικοπές συντάξεων εοππυ και περικοπές συντάξεων νατ. Μπορούμε να αναλάβουμε τη διεκδίκηση σε αναδρομικά επιστροφή ικα, εφκα. Έχουμε διεκπεραιώσει επιτυχώς υποθέσεις που αφορούν αναδρομικά επιστροφή δημοσίου, αναδρομικά επιστροφή εοππυ και αναδρομικά επιστροφή νατ, ετε, τσαυ.

Μειώσεις συντάξεων

Δίνουμε λύσεις για όσους έχουν υποστεί μειώσεις συντάξεων ετε και περικοπές συντάξεων τσαυ. Αναλαμβάνουμε μειώσεις συντάξεων αγωγές ομαδικές. Πολλά άρθρα στο διαδίκτυο που αφορούν Μητρόπουλο, Ρωμανιά και Κατρούγκαλο σχετικά με περικοπές συντάξεων πιθανώς να σας μπερδέψουν. Ένα τηλέφωνο στο γραφείο μας θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τις περικοπές συντάξεων.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *