νέες απώλειες για τους συνταξιούχους

Έρχονται νέες απώλειες για τους συνταξιούχους

Νέες απώλειες για τους συνταξιούχους έρχονται το 2019. Μεγάλη είναι η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για το τι μέλλει γενέσθαι πάνω στο καυτό θέμα που αφορά τις νέες περικοπές των συντάξεων από το 2019. Οι πολιτικές δυνάμεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τον πολύπαθο χώρο των συντάξεων, ενώ οι συνταξιούχοι, στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθούν άφωνοι για ακόμη μία φορά να αναπτύσσεται η ίδια συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη των νέων περικοπών των συντάξεων τους και το πώς αυτή μπορεί ή δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Ακόμα μια περικοπή στις συντάξεις

Δυστυχώς για αυτούς θα είναι, αν τελικά γίνει, μία ακόμη περικοπή των συντάξεων τους, που θα έρθει να προστεθεί στις προηγούμενες, 27 τον αριθμό, που έχουν γίνει τα τελευταία έτη σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής εργατικού δικαίου κ. Αλέξης Μητρόπουλος. Από την άλλη όλο και πληθαίνουν τα άρθρα στον ημερήσιο τύπο με τα οποία επιχειρείται να ριχθεί περισσότερο φως στο νέο τοπίο των συντάξεων, όπως αυτό θα διαμορφωθεί από τον Ιανουάριο του 2019.

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα πλήξουν τους συνταξιούχους

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν ψηφιστεί δύο βασικοί νόμοι που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο ύψος των συντάξεων που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ. Ο νόμος 4387, γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε το 2016 και ισχύει από 12/5/16 και ο νόμος 4472, που ψηφίστηκε το 2017 και επιβεβαιώθηκε με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου πριν από λίγες ημέρες. Ο νόμος Κατρούγκαλου οδήγησε σε επανυπολογισμό όλων των παλαιών συντάξεων, δηλαδή των συντάξεων που είχαν εκδοθεί μέχρι το Μάιο του 2016 και όρισε τα νέα δεδομένα για τον υπολογισμό των συντάξεων που θα εκδίδονταν μετά το Μάιο του 2016.

Επανυπολογισμός παλαιών συντάξεων

Μετά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων προέκυψαν διαφορές οι οποίες στο εξής καλούνται και ως προσωπικές διαφορές. Οι προσωπικές αυτές διαφορές θα εξακολουθούσαν να δίδονται στους παλαιούς συνταξιούχους, αλλά ήρθε πέρυσι ο νόμος 4472, ο οποίος ορίζει  ότι από τον Ιανουάριο του 2019 αυτές οι προσωπικές διαφορές θα πρέπει να περικοπούν μέχρι ένα ποσοστό, που ορίζεται ως πλαφόν και αυτό είναι το 18%.

Επιπλέον μείωση στα εισοδήματα των συνταξιούχων

Υπάρχει όμως και ένα άλλο μέτρο που θα πλήξει μισθωτούς και συνταξιούχους μαζί και αφορά στη μείωση της έκπτωσης φόρου για όλους από το 2020.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβετε όλοι πώς θα πλήξει το μέτρο αυτό ακόμη και έναν χαμηλοσυνταξιούχο. Μέχρι τώρα του αφορολόγητο ορίζεται στα 8.636 ευρώ. Σύμφωνα όμως με τις αλλαγές που προβλέπεται να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2020 το αφορολόγητο θα κατέβει στα 5.681 ευρώ. Έτσι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις. Συνταξιούχος για παράδειγμα των 600 ευρώ το μήνα θα κληθεί με αυτό τον τρόπο να πληρώσει 300 ευρώ φόρο στο τέλος του χρόνου.

Στη συνέχεια του άρθρου μας θα προσπαθήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στο πώς θα γίνουν οι νέες περικοπές των συντάξεων που έχουν ψηφιστεί.

Πώς θα γίνουν οι νέες περικοπές συντάξεων

Σύμφωνα με τους δύο παραπάνω νόμους που ψηφίστηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να εμφανίσει αυτές τις προσωπικές διαφορές ανάμεσα στην παλαιά και την νέα σύνταξη στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα επί της ουσίας να μη γνωρίζουν οι συνταξιούχοι τι χάνουν με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Παρόλα αυτά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όπως διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο έχουν γίνει διάφορες πρόβες και οι οποίες δείχνουν αυτό που πρόκειται να συμβεί στα εισοδήματα των συνταξιούχων. Σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε λοιπόν, συνταξιούχος του ΙΚΑ, που λάμβανε σήμερα 817 ευρώ καθαρά, με την εφαρμογή των νέων μειώσεων θα παίρνει πλέον 715 ευρώ. Άρα προκύπτει μία μείωση στο καθαρό ποσό που λαμβάνει ο συγκεκριμένος συνταξιούχος 102 ευρώ.

Παράδειγμα περικοπής σύνταξης

Σε ένα άλλο παράδειγμα βλέπουμε συνταξιούχο που λάμβανε σήμερα 1018 ευρώ καθαρά να χάνει 143 ευρώ το μήνα, αφού η νέα του σύνταξη διαμορφώνεται στα 875 ευρώ. Και τα δύο παραπάνω παραδείγματα αφορούν κύριες συντάξεις αλλά πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ανάλογες μειώσεις θα γίνουν και στις επικουρικές συντάξεις.

Άλλο παράδειγμα μείωσης συντάξεων

Το τρίτο μας παράδειγμα αφορά συνταξιούχο με υψηλότερη σύνταξη στα 1. 408 ευρώ καθαρά. Ο εν λόγω συνταξιούχος θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1. 170 ευρώ καθαρά, πράγμα που σημαίνει ότι οι μειώσεις στο καθαρό ποσό θα είναι 238 ευρώ! Η μείωση της σύνταξης του συγκεκριμένου ασφαλισμένου αναλογεί στο 17% σε σχέση με την παλαιά του σύνταξη.

Από τα συγκεκριμένα παραδείγματα βλέπουμε ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν ακόμη και από συντάξεις χαμηλότερες των χιλίων ευρώ και θα είναι μεγαλύτερες στα υψηλότερα ασφαλιστικά κλιμάκια με τις υψηλότερες συντάξεις.

Χάνονται μέχρι και δύο συντάξεις

Για να καταλάβουμε όλοι μας καλύτερα το τι πρόκειται να συμβεί με τις καινούργιες μειώσεις των συντάξεων που έχουν αποφασιστεί θα πάρουμε ως παράδειγμα τον συνταξιούχο των 1.018 ευρώ που αναφέραμε προηγουμένως.

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” ο συγκεκριμένος συνταξιούχος με σύνταξη 1018 ευρώ θα δει τη σύνταξη του να προσγειώνεται στα 875 ευρώ καθαρά. Αυτό οδηγεί σε απώλεια 143 ευρώ μηνιαίως και σε ετήσια βάση απώλεια 1.716 ευρώ. Βλέπουμε δηλαδή ότι ήδη χάνεται περισσότερο από μία σύνταξη σε ετήσια βάση. Όπως είπαμε όμως και στην αρχή του άρθρου μας οι νέες μειώσεις των συντάξεων θα συνδυαστούν,από το 2020, με την μείωση της έκπτωσης φόρου για όλους που έχει ήδη ψηφιστεί.

Μειώσεις συντάξεων από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς

Πιο αναλυτικά, ο εν λόγω συνταξιούχος θα κληθεί να πληρώσει ως φόρο 1.060 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ. Με την προηγούμενη έκπτωση φόρου θα πλήρωνε 768 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 12.216 ευρώ. Παρατηρούμε δηλαδή ότι αν και η σύνταξη του συγκεκριμένου συνταξιούχου έχει περικοπεί κατά 14% αυτός θα κληθεί να καταβάλει 292 ευρώ περισσότερο φόρο! Έτσι από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, αλλά και τη μείωση στην έκπτωση φόρου, που θα εφαρμοστεί μελλοντικά, ο συνταξιούχος των 1.018 ευρώ θα χάσει συνολικά 2.008 ευρώ σε ένα χρόνο!

Ενημέρωση για τις μειώσεις συντάξεων

Να λοιπόν πώς οδηγούμαστε σε απώλεια δύο συντάξεων το χρόνο. Στην ιστοσελίδα μας μαθαίνετε όλες τις ειδήσεις που αφορούν περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Μέσα από παραδείγματα γίνονται πιο κατανοητές οι μεταβολές στις συντάξεις.


Category:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *