ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Οι Αγωγές των δημοσίων υπαλλήλων για τα αναδρομικά πρέπει να ασκηθούν σε βάθος χρόνου 5ετίας και όχι 2 ή 3 ετών.
  • Καταρχάς, πρέπει να επισημανθεί ότι η κρατούσα σήμερα νομολογία περί 2ετούς παραγραφής των απαιτήσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 2012) επικράτησε όταν η χώρα εισερχόταν στα μνημόνια.

 

  • Πρόσφατα και σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις, η νομικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, γνωμοδότησε ότι πλέον είναι σκόπιμη η κατάθεση αγωγών με αίτημα αναδρομικά σε βάθος χρόνου 5ετίας, από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς η παραπάνω νομολογία, είναι εφικτό να ανατραπεί υπέρ της 5ετίας, όταν οι αγωγές εκδικασθούν.

 

  • Συνακόλουθα προς την παραπάνω γνωμοδότηση, όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις και φορείς, έγκυροι νομικοί – και όχι μόνο – κύκλοι, δικηγορικά γραφεία, εργαζόμενοι κλπ συντάσσονται με την ανωτέρω γνωμοδότηση και καταθέτουν αγωγές με αναδρομικότητα 5 έτη και όχι 2 ή 3 έτη.

 

  • Είναι ευνόητο ότι η παραπάνω ΟΡΘΗ επιλογή για κατάθεση Αγωγών με αίτημα καταβολής αναδρομικά για 5 έτη και όχι βραχύτερο διάστημα, εφόσον αυτή επικυρωθεί από τη νομολογία στα επόμενα έτη, μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να έχει για τους προσφεύγοντες και απολύτως καμία δυσμενή. Επομένως, οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, δεν διασφαλίζει απόλυτα τον προσφεύγοντα και γι΄ αυτό δεν πρέπει να υιοθετείται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ και με δεδομένο ότι σε κάθε νομική διεκδίκηση πρέπει να ζητείται το μέγιστο δυνατόν υπέρ αυτού που προσφεύγει δικαστικά, οι εργαζόμενοι που προσφεύγουν για τα αναδρομικά τους, προς μέγιστη μελλοντική διασφάλιση τους, πρέπει να έχουν κατά νου και να επιλέγουν κατάλληλο νομικό φορέα που θα τους εκπροσωπήσει καταθέτοντας Αγωγή για 5 έτη και όχι για 2 ή 3 έτη, διαφορετικά ενδέχεται στο μέλλον να ζημιωθούν οικονομικά σοβαρά ποσά.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ Το Γραφείο μας αναλαμβάνει, εκτός από τους ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ που αμείβονται με τη συνήθη διαδικασία μέσω κρατικού προϋπολογισμού, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ    ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ    ΤΩΝ  ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ  

ΔΩΡΩΝ   &   ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ   ΑΔΕΙΑΣ

ΕΞΑΙΤΙΑΣ  ΤΩΝ   ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ    ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ 5 ετιας 2013- 2018 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Έπειτα από πρόσφατη θετική απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, η περικοπή των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που πραγματοποιήθηκε με βάση τους μνημονιακούς νόμους, κρίθηκε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ. Η οριστική απόφαση που θα κρίνει αμετάκλητα το μείζον αυτό θέμα, θα ληφθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμπεται για να εκδικασθεί εκ νέου η υπόθεση την 1η Φεβρουαρίου 2019, (εκτός και αν αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία).            Τα ανωτέρω νέα δεδομένα, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή επίσπευση της δικασίμου από την Ολομέλεια του ΣτΕ, έχουν ως επακόλουθα τα παρακάτω :  

  1. Σύμφωνα με την τάση της νομολογίας που έχει διαμορφωθεί από το ΣτΕ από το 2015 και μετά, είναι σφόδρα πιθανό η αντισυνταγματικότητα που θα απαγγελθεί και τώρα να μην έχει αναδρομική ισχύ από το χρόνο που ίσχυσαν οι επιζήμιες διατάξεις (που θα ήταν ορθό και δίκαιο) αλλά από το χρόνο δημοσιεύσεως της αποφάσεως της Ολομέλειας ΣτΕ.

 

  1. Προς μέγιστη κατοχύρωση των αγωγικών δικαιωμάτων σας που απορρέουν από τα παραπάνω, συναφώς και προς την από 21-1-2019 γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ, κρίνεται επιβεβλημένο να κατατεθεί ΑΜΕΣΑ αγωγή από τον κάθε εκπαιδευτικό – δημόσιο υπάλληλο, ΠΡΙΝ την αναμενόμενη έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

 

  1. Πλήρως κατοχυρωμένοι θα είναι μόνο όσοι ασκήσουν Αγωγή μέχρι το χρόνο δημοσιεύσεως της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία εφόσον η υπόθεση τελικά εκδικαστεί στις 1-2-2019, είναι ενδεχόμενο να εκδοθεί εντός του επομένου εξαμήνου.

 

  1. Ενόψει των νέων δεδομένων, καθίσταται σαφές ότι δεν καλύπτονται όσοι έχουν υποβάλλει απλώς Αίτηση διακοπής παραγραφής, γι αυτό πρέπει και εκείνοι να καταθέσουν ΑΜΕΣΑ αγωγή.

5. Παρά την μέχρι σήμερα κρατούσα νομολογία για τη 2ετή παραγραφή των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, προς μέγιστη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφευγόντων, κρίνεται σκόπιμο τα αγωγικά κονδύλια όλων να ζητηθούν αναδρομικά σε βάθος χρόνου 5ετίας.

Συνολικά Έξοδα 20 ΕΥΡΩ – Δικηγορική αμοιβή 2%

Λόγω των ομαδικών αγωγών, επιτυγχάνουμε τον περιορισμό των δικαστικών εξόδων στο ελάχιστο δυνατό ποσό των  20 ευρώ ανά άτομο. Για τη συνολική δικαστική διεκδίκηση δεν λαμβάνουμε δικηγορική αμοιβή, παρά ΜΟΝΟ όταν σας καταβληθούν τα χρήματα.  Στην περίπτωση αυτή, η αμοιβή μας καθορίζεται σε ποσοστό 2% στο ΚΑΘΑΡΟ ποσό που θα εισπράξετε. Σε περίπτωση οικειοθελούς ή εξώδικης ή με νομοθετική ρύθμιση καταβολής, το ποσοστό αμοιβής μας είναι ΜΗΔΕΝΙΚΟ.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να μας αποστείλετε

  1. Φόρμα Ατομικών  Στοιχείων.
  2. Εξουσιοδότηση  Παράστασης και Εργολαβικό Δίκης.
  3. Υπηρεσιακή Βεβαίωση (υπογεγραμμένη και σφραγισμένη)
  4. ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ προς την Υπηρεσία  (εφόσον αυτή υπάρχει, απαιτείται απλή φωτοτυπία με αριθμό πρωτοκόλλου).

Διαδικασία αποστολής των δικαιολογητικών

Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του θέματος, προς επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών σας, ως πλέον συμφέρουσα επιλογή προκρίνεται η ΑΜΕΣΗ συγκέντρωση των δικαιολογητικών από το Σύλλογό του Σχολείου σας και η παράδοσή τους προς το Γραφείο μας, ή η αποστολή τους μέσω ταχυδρομείου ΣΥΣΤΗΜΕΝΑ,  το συντομότερο δυνατό, με δεδομένο ότι πρέπει να γίνει εμπρόθεσμα η απαραίτητη επεξεργασία τους και στη συνέχεια η σύνταξη,  κατάθεση και η επίδοση των αγωγών. Το συγκεντρωτικό ποσό των 20 ευρώ κατ΄ άτομο, θα πρέπει να κατατεθεί με ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΛΤΑ στη διεύθυνση Δικηγορικό Γραφείο Μανώλη Κουτλή – Γιώργου Κωφόπουλου, Ακαδημίας 69 – 10678 ΑΘΗΝΑ. Είναι απαραίτητο ως ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ να αναγράψετε το όνομα του Σχολείου σας.

Καταληκτική Προθεσμία : 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Όλα τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να μας αποσταλούν το αργότερο έως 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, λόγω του ότι οι αγωγές που θα καταθέσουμε θα είναι ομαδικές.

Παραμένουμε καθημερινά στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

  

Μανώλης  Κουτλής  –  Γιώργος  Κωφόπουλος